Romania vrea sa cumpere sistemul de aparare antiracheta Iron Dome (Domul de Fier) al Israelului, potrivit unor surse de la Ministerul roman al Apararii, in urma unei vizite, saptamana trecuta, a ministrului Vasile Dincu in Israel, iar in cazul incheierii unui contract, Romania, un stat membru NATO, ar putea sa fie primul stat membru al Uniunii Europene (UE) care cumpara acest sistem, relateaza Haaretz, citat de news.ro.
Iron Dome a intrat in arsenalul defensiv israelian in 2011 si si-a dovedit eficienta impotriva unor atacuri provenind din Fasia Gaza.
O baterie a domului costa aproximativ 150 de milioane de dolari, iar o racheta de interceptare aproximativ 50.000 de dolari.
Israelul nu a reusit sa comercializeze acest sistem. El a vandut doua sisteme armatei americane (US Army) cu 373 de milioane de dolari, iar Washingtonul nu este interesat de alte achizitii.
Azerbaidjanul a cumparat de asemenea sistemul, iar Singapore, Canada, Coreea de Sud, India, Finlanda, Slovacia si Cehia au cumparat componente ale partii radar a sistemului.
Sistemul este conceput de catre Ministerul israelian al Apararii si contractori din industria israeliana a apararii, dar a fost dezvltat impreuna cu Statele Unite.
Israelul a investit 800 de milioane de shekeli (232 de milioane de dolari) in dezvoltarea domului, insa Statele Unite au investit de patru ori mai mult, prin alocari aprobate de Congres.
Astfel, orice vanzare a Iron Dome implica aprobarea Statelor Unite.
Israelul a vandut sistemul regimului autoritarist din Azerbaidjan in timpul lui administratiei Trump, insa Joe Biden nu aproba contractul.
Rachetele sistemului sunt produse tot printr-un proiect comun americano-israelian, al Rafael Advanced Defense Systems si grupului american Raytheon.
Dezvoltarea rachetelor a costat aproximativ patru miliarde de dolari.
Haaretz scrie ca surse sale afirma ca sansele unui contract cu Romania sunt ”foarte bune”.
Vasile Dincu a refuzat, intr-un interviu acordat Haaretz, sa discute despre Iron Dome, insa a declarat ca Romania abia asteapta sa-si actualizeze acordurile de cooperare in domeniul securitatii cu Israelul.
”Vrem sa ne imbunatatim cooperarea militara si in domeniul securitatii militare, ca opusa celei civile, medicale, pe linia frontului. Din cauza experientei sale, Israelul cunoaste cel mai bine subiectul”, a declarat el.
”Vrem sa aducem cunoasterea tehnologica si inovatia israeliene in Romania. Industria noastra militara este depasita. Iar eu am descoperit ca Israelul, spre deosebire de altele, este o tara care nu vrea doar sa vanda echipament militar, ci vrea sa obtina o licenta de manufactura in Romania, iar asta este foarte important pentru noi. Asta ne va permite sa exportam sisteme de armament in NATO”, a declarat el.
Israelul a vandut Romaniei, in ultimii 25 de ani, armament in valoare de peste un miliard de dolari, estimeaza Haaretz.
Vasile Dincu, in varsta de 60 de ani, care este ministrul PSD al Apararii Romaniei de aproape un an, a vizitat Israelul in doua randuri, iar saptamana trecuta pentru prima oara de cand se afla in post.
Romania a avut relatii speciale in domeniul securitatii si spionajului cu Israelul inca dinaintea prabusirii comunismului si executiei dictatorului Nicolae Ceausescu, in 1989, iar aceste relatii s-au consolidat in ultimele decenii/
”Avem, in prezent, opt acorduri de vanzare-cumparare cu companii israeliene, inclusiv cu Elbit and Rafael”, a declarat Dincu.
Aceste acorduri au condus la construirea a patru fabrici in Romania, care au 800 de angajati, care produc piese de schimb pentru drone, turele si echipament electronic.
In baza acestor relatii, Romania a incheiat un acord cu Israelul prin care Fortele aeriene israeliene se antreneaza in spatiul aerian romanesc in simularea unui atac in Iran, exercitii care au avut loc inainte in Turcia, inainte sa fie anulate de catre presedintele turc Recep Tayyip Erdogan.
Romania intentioneaza sa semneze acorduri de cooperare in domeniul securitatii prin care militarii israelieni si rmani sa efectueze manevre militare comune.
Elbit i-a modernizat avioanele ruse de tip MiG-29, ”insa Romania este interesata de echipament occidental”, a declarat Dincu.
MiG-urile romanesti urmeaza sa fie scoase din serviciu in aproximativ un an de zile.
Romania a cumparat, cu aprobarea Statelor Unite, 17 avioane de tip F-16 din Portugalia si 32 de la Norvegia, insa Israelul vrea sa-i vanda si el avioane de acest timp, insa Dincu respinge acest lucru.
Romania vrea sa cumpere avioane de vanatoare americane de tip F-35.
Insa Romania considera Israelul ”un punct de acces” la tehnologia occidentala.
Dincu a declaart in acest sens ca Elbit Systems are o ”sansa buna” sa castige trei licitatii in curs in proiecte privind razboiul electromic, radare si drone.
Guvernul roman vrea sa-si creasca nivelul cooperarii cu Israelul prin manevre militare comune si o imbunatatire a cooperarii intre serviciile de informnatii externe (Mossad) si interne (Shin Beth) cu spionajul romanesc, o cooperare care este deja ”foarte buna”, a declarat Dincu.
Intrebat de Haaretz cine reprezinta o potentiala amenintare la adresa Romaniei, ministrul roman a raspuns fara echivoc ca Rusia, ”chiar daca nu este o amenintare directa”.
”Noi suntem parte a apararii colective a NATO si operam in acest cadru. Trebuie sa ne aparam”, a declarat el.
Aproximativ 5.000 de militari NATO sunt stationati in prezent in Romania, avioane NATO patruleaza spatiul aerian roman, o tara care are frontiere cu Ucraina si Rusia.
Un razboi in partea de nord-est a Romaniei este cel mai sensibil subiect in Romania, scrie Haaretz.
Dincu a declarat la inceputul acestui interviu, scrie Haaretz, ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a spus sa nu vorbeasca despre Razboiul rus din Ucraina.
Romania, impreuna cu Polonia, Slovacia si tarile baltice, este un ”jucator important in tranzitul armamentului in Ucraina”, scrie ziarul israelian.
Ministrul roman al Apararii a discutat despre Razboiul rus din Ucraina cu omologul sau israelian Benny Gantz.
”Dar impresia este aceeasi. Politica Israelului este sa stea pe gard. Cu alte cuvinte, inclusiv in timpul premierului Yair Lapid, Israelul spune ca «noi facem parte din Occident. Cumparati arme de la noi, insa sa nu va asteptati sa va sustinem politica si strategia”, conchide Haaretz.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Trei persoane au fost acuzate in legatura cu moartea cantaretului Liam Payne in Argentina pentru…
Hezbollah saluta orice efort de a opri razboiul din Liban, dar nu isi pune prea…
Franta a acuzat, joi, Israelul, ca a afectat relatiile bilaterale, dupa ce fortele de securitate…
Un copil in varsta de 11 ani a ajuns la spital, joi, dupa ce s-a…
Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca este "gata sa reia contactul" cu Donald…