Categories: analize

Pericolul de la alegerile prezidentiale din Moldova sau ce surpriza ar pune la cale reteaua Sor

Activisti de partid, primari, consilieri, politehnologi rusi, carausi, artisti, administratori de canale de Telegram, vandali si trolli, toti lucreaza de zor la implementarea strategiei lui Ilan Sor si a Moscovei pentru a submina alegerile prezidentiale si referendumul privind aderarea la UE, avand ca miza principala sabotarea parcursului pro-european. Reteaua vasta reprezinta una dintre cele mai mari amenintari la adresa democratiei si a parcursului pro-european al Republicii Moldova.

O campanie bine orchestrata

Strategia lui Sor, cu un sprijin direct din partea Moscovei, este clara: sabotarea prin orice mijloace a procesului electoral si a referendumului UE. Din arsenalul retelei fac parte tactici de dezinformare bine puse la punct, campanii de propaganda menite sa divizeze societatea si manipularea directa a voturilor. Retelele sociale si canalele de Telegram, controlate de apropiatii lui Sor, au devenit un spatiu unde dezinformarea si teoriile conspiratiei despre UE, NATO si Occident sunt raspandite in mod constant.

Aceasta masinarie de propaganda are la dispozitie resurse financiare considerabile, alimentate atat din surse interne, cat si externe. Sefii de organizatii teritoriale, carausii, figuri-cheie in retea, sunt responsabili de distribuirea acestor fonduri, asigurandu-se ca mita electorala si influentarea deciziilor locale sunt executate cu maxima eficienta. Primarii si consilierii loiali retelei Sor joaca, de asemenea, un rol esential in aceasta schema. Vegheaza ca mesajele si strategiile impuse de centru sa ajunga mai ales la electoratul din regiuni, vulnerabil la dezinformare. La Chisinau este mai greu sa transmiti bani in schimbul voturilor, dar daca ne indepartam de capitala, lucrurile stau altfel, nemaivorbind de regiuni precum Gagauzia.

Autoritatile statului se afla in mare dificultate, mai ales ca reteaua de corupere a alegatorilor este administrata din afara, de la Moscova si Sankt Petersburg. Sunt utilizate metode inedite pentru a destabiliza functionarea statului si pentru a influenta situatia politica si sociala din tara.

Este limpede ca Rusia incearca sa influenteze alegerile din Moldova prin metode precum finantarea ilegala a campaniilor electorale, cumpararea de voturi si campanii de dezinformare. Asta a confirmat-o si oamenii legii. Aceste actiuni au ca scop nu doar subminarea vectorului european al tarii, ci si discreditarea proceselor electorale din Republica Moldova.

Finantarea ilegala a campaniei electorale a politicienilor subordonati lui Ilan Sor si, prin extensie, Rusiei a ajuns la proportii nebanuite. Resursele cheltuite de Kremlin pentru cumpararea de voturi si campaniile de dezinformare par infinite. Doar in luna septembrie, suma transferurilor pe conturile celor implicati in schema de corupere electorala se ridica la peste 15 milioane de dolari, conform politiei.

Surpriza lui Sor pentru al doilea tur

Sondajele o arata favorita pe actuala sefa a statului, Maia Sandu, la prezidentiale, fiind urmata de Alexandr Stoianoglo si Renato Usatii. Chiar si asa, in al doilea tur, s-ar putea sa acceada un candidat ascuns al Rusiei, al lui Ilan Sor. Acest loc ar putea fi asigurat de aproximativ 200 de mii de voturi cumarate, ceea ce ar insemna aproximativ 15 procente, in functie de prezenta la vot (48% din alegatori au votat in primul tur al alegerilor prezidentiale trecute).

Situatia in care candidati afiliati lui Ilan Sor, precum Victoria Furtuna sau alte figuri controversate, precum Tudor Ulianovschi si Vasile Tarlev, sunt implicati in campania electorala, indica o strategie bine orchestrata de manipulare a alegerilor. Ilan Sor pare sa incerce sa influenteze cursa prezidentiala prin intermediul unor persoane care pot fi cumparate sau controlate.

Exemplul din alegerile locale din Balti (noiembrie 2023), unde un candidat relativ necunoscut poate obtine un procent semnificativ de voturi, arata cat de mult pot conta resursele financiare si retelele de influenta in manipularea votului. Campania agresiva de cumparare de voturi poate destabiliza procesul democratic si ar putea aduce in turul al doilea candidati fara legitimitate reala, dar sustinuti financiar.

Nu trebuie sa subestimam fortele politice pro-ruse

Referendumul pentru aderarea la UE este considerat o amenintare pentru Rusia. Tocmai de aceasta, Moscova ar incearca sa il discrediteze si sa scada prezenta la vot prin diverse tactici de manipulare si dezinformare. Scopul este de a obtine un rezultat negativ, nelegitim ori o prezenta slaba, prin anuntarea unui boicot general in ultimele zile ale campaniei electorale. Desigur, strategia lui Sor si ce indeamna oamenii sa faca la referendum este sa participe si sa voteze „NU”, dar acest lucru se poate schimba in ultimele trei zile inainte de alegerile din 20 octombrie.

Nu trebuie sa subestimam Rusia. Aceasta „dezorganizare” a fortelor politice pro-ruse din Republica Moldova cu privire la strategia pentru referendum cred ca ne va surprinde profund in ziua alegerilor.

Acest editorial a aparut prima data pe site-ul publicatiei din Republica Moldova – Agora.md

Urmareste-ne si pe:
Laurentiu Plesca

Share
Published by
Laurentiu Plesca

Recent Posts

Fratii Radu si Mihai Mazare, martori in dosarul sportivelor obligate sa se prostitueze. Ei au ajuns in fata procurorilor DIICOT

Radu Mazare, fost primar PSD al Constantei, si fratele sau, Mihai Mazare, au ajuns din…

4 ore ago

Distantare fata de Moscova. Erevanul le-a cerut rusilor sa isi retraga trupele de la granita dintre Armenia si Iran

Prim-ministrul armean Nikol Pasinian si presedintele rus Vladimir Putin au anuntat, pe 8 octombrie, un…

2 ore ago

Revolutia verde: Energia regenerabila ar putea acoperi aproape jumatate din cererea globala de energie electrica pana in 2030

Pana in 2030, capacitatea de energie regenerabila va creste de 2,7 ori. Aceasta ar insemna…

2 ore ago

PSD Buzau si-a definitivat listele: Ciolacu, pe primul loc la Deputati, in timp ce Romascanu este pe primul loc la Senat

Premierul PSD Marcel Ciolacu va deschide lista de deputati a PSD in judetul Buzau, pe…

3 ore ago

Momentul in care o masina este inghitita de o groapa in Bucuresti. O femeie si copilul ei au cazut in urma masinii – VIDEO

Momentul in care masina langa care se aflau o femeie si copilul ei a cazut…

4 ore ago

Surse: DIICOT a deschis un dosar penal in care este vizata si Greenpeace. Sesizare depusa de ministrul Burduja

Surse judiciare anunta ca DIICOT a deschis dosar penal pentru "impiedicarea dezvoltarii unor proiecte pe…

6 ore ago