externe

„Pericolul unirii cu Romania”. Plan secret elaborat de serviciile de la Moscova privind plasarea Moldovei sub controlul sau politic, militar si economic pana in 2030

Un document secret al Kremlinului, privind planul Rusiei de plasare a Moldovei sub controlul sau politic, militar si economic pana in 2030, a fost dezvaluit de RISE Moldova impreuna cu un consortiu international de jurnalisti.

Documentul intitulat „Obiectivele strategice ale Federatiei Ruse in Republica Moldova” a fost elaborat in 2021 si descrie actiunile ce urmeaza a fi intreprinse pentru a indeparta Moldova de UE, de NATO si de alti parteneri occidentali.

A fost obtinut de RISE Moldova impreuna cu un consortiu international de jurnalisti din care fac parte Yahoo News, Delfi Estonia, Centrul Dossier cu sediul in Londra, ziarul suedez Exane, Westdeutscher Rundfunk si Norddeutscher Rundfunk din Germania, postul de investigatie polonez Frontstory, Centrul de investigatii din Belarus si site-ul de stiri din Europa Centrala VSquare, precizeaza Deutsche Welle.

Documentul, elaborat cu contributia Statului Major al Rusiei si al serviciilor speciale ruse FSB, SVR si GRU, provine de la aceeasi Directie prezidentiala pentru cooperare transfrontaliera care a realizat o strategie similara privind planurile Rusiei de anexare a Republicii Belarus.

Mai multe puncte-cheie din strategia Moscovei au aparut, de-a lungul anilor, si pe platformele publice ale unor partide pro-ruse de la Chisinau, dar si in discursurile unor politicieni. De exemplu, Rusia urma sa deschida pana la sfarsitul anului 2022 un consulat in Autonomia Gagauza (in sudul tarii), lucru care nu s-a intamplat. Fostul presedinte pro-rus, Igor Dodon, a depus insa multe eforturi pentru a propulsa aceasta initiativa. In 2021 s-a incercat inclusiv colectarea de semnaturi in sustinerea acestei idei, argumentul fiind ca „multi locuitori din Gagauzia au cetatenia Federatiei Ruse si merg in aceasta tara pentru a castiga bani. Multi cetateni din autonomie s-au casatorit in Rusia, au afaceri acolo. Suntem legati de Rusia prin multe fire”.

Conform planului rusesc, pana in 2025 intre Moldova si NATO nu ar mai trebui sa existe niciun fel de colaborare, iar pana in 2030 Rusia urmareste ca in societatea moldoveneasca si in cercurile politice din Moldova sa se vorbeasca despre NATO doar in context negativ, ostilizarea populatiei in raport cu Alianta urmand a fi realizata cu ajutorul politicienilor pro-rusi si a propagandei prin mass-media. Mesajele anti-NATO sunt promovate vehement de socialistii si comunistii moldoveni mai ales in contextul razboiului din Ucraina. Exponentii acestor forte incearca sa acrediteze ideea ca NATO si SUA ar atrage Moldova in razboi prin faptul ca ajuta Armata Nationala a Moldovei sa se modernizeze.

In paralel, conform documentului secret rusesc, urmeaza a fi promovata mai intens sperietoarea populistilor pro-rusi cu „jandarmul roman” in contextul unui inventat pericol de expansiune a Romaniei in Republica Moldova.

„Pericolul unirii cu Romania” este instrumentul propagandistic predilect al partidelor pro-ruse din Moldova, prin care acestea isi alimenteaza electoratul. Romania, care ajuta cel mai mult Republica Moldova de peste trei decenii, este prezentata propagandistic drept cel mai mare dusman. In campania electorala din 2019, socialistii pro-rusi s-au chinuit sa acrediteze ideea ca „unirea inseamna razboi civil”. La intalnirile cu alegatorii, ei spuneau ca, daca vor avea majoritate parlamentara, vor interzice partidele si miscarile unioniste. De asemenea, pro-rusii promiteau ca Moldova va obtine statutul de membru cu drepturi depline al Uniunii Economice Eurasiatice” (patronate de Rusia). Acest obiectiv se regaseste si in strategia Federatiei Ruse.

„Documentul (planul rusesc demascat de jurnalisti – n.n.) este interesant, dar arata ca Rusia este cu un pas in urma fata de situatia generala din cauza razboiului din Ucraina si a capacitatii UE si a altor organizatii internationale de a se mobiliza si de a se opune intentiilor Rusiei”, sustine Sergiu Diaconu, seful cabinetului premierului Republicii Moldova.

In timp ce Chisinaul a denuntat recent zeci de acorduri semnate in cadrul Comunitatii Statelor Independente, Kremlinul isi propune in planul sau vizand Moldova „cresterea nivelului de participare a Republicii Moldova in activitatile CSI, inclusiv restabilirea participarii reprezentantilor moldoveni in toate formatele Comunitatii”.

De asemenea, Rusia si-a propus sa creeze in Moldova o retea de „ONG-uri care promoveaza dezvoltarea relatiilor ruso-moldovenesti”, precum si sa ofere „sprijin organizatoric, financiar, juridic si informational ONG-urilor prietenoase Rusiei”. Un astfel de ONG a fondat, in 2021, fostul presedinte al Moldovei, pro-rusul Igor Dodon.

„Actiunile de destabilizare puse la cale de Rusia contra Republicii Moldova nu sunt surprinzatoare si ele vor continua”, a mentionat miercuri asistentul principal adjunct al secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al Departamentului de Stat al SUA, Dereck Hogan, fost ambasador al SUA in Republica Moldova. El se afla la Chisinau unde participa la sesiunea plenara a Dialogului strategic dintre Statele Unite si Republica Moldova.

Dereck Hogan a mentionat in cadrul unei conferinte de presa ca SUA vor ramane alaturi de Republica Moldova indiferent de provocarile care ar putea urma. Potrivit lui, „razboiul lui Putin contra Ucrainei deja a generat consecinte grave in Moldova”. El a laudat moldovenii pentru ajutorul incredibil oferit sutelor de mii de ucraineni care au fugit din calea razboiului.

Inainte de a veni la Chisinau, Dereck Hogan a efectuat o vizita la Bucuresti, iar acolo Romania si SUA au semnat o declaratie comuna prin care s-au angajat sa sprijine Republica Moldova in contextul actiunilor de destabilizare puse la cale de Rusia. Potrivit declaratiei, „Romania si Statele Unite raman angajate in sprijinirea autoritatilor alese in mod democratic ale Republicii Moldova, in eforturile acestora de a-si consolida rezilienta politica si economica, de a-si apara suveranitatea si integritatea teritoriala si de a continua procesul de integrare europeana”.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Zelenski spune ca vrea ca razboiul sa se incheie in 2025, prin „mijloace diplomatice”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…

7 ore ago

La 1.000 de zile de razboi, liderii G7 accentueaza sanctiunile la adresa Moscovei: „Rusia ramane singurul obstacol in calea pacii”

Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…

8 ore ago

Infractiuni contra minorilor: O retea internationala desfiintata in Franta, peste 10.000 de suspecti identificati

Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…

7 ore ago

Cum a devenit traficul de droguri o „cauza nationala” in Franta

Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…

7 ore ago

Un avion al companiei americane Southwest, lovit de un glont cand se pregatea sa decoleze pe aeroportul din Dallas, Texas

Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…

8 ore ago