Un „zid al rusinii” lung de 4,5 kilometri care separa proprietatile luxoase din Lima, capitala Peru, de comunitatile invecinate care traiesc in saracie este daramat dupa aproximativ patru decenii, desi diviziunile raman puternice, transmite Reuters.
Zidul, care are sectiuni de pana la trei metri inaltime si este securizat cu sarma ghimpata, separa oamenii care locuiesc in locuinte precare, cu drumuri de pamant fara servicii de baza, de locuitorii unui cartier inchis asfaltat cu case instarite, unele luxoase, chiar dotate cu piscine.
Zidul, care a devenit un simbol al inegalitatii profunde in natiunea andina, a inceput sa fie demolat datorita unei decizii a curtii constitutionale a tarii, in urma unei batalii juridice care a durat patru ani.
„Afecteaza tranzitul liber, dar dauneaza si demnitatii vecinilor”, a declarat magistratul Gustavo Gutierrez, care supravegheaza demolarea. „Este o diviziune care separa doua grupuri sociale care nu ar trebui sa existe”.
Locuitorii din cartierul bogat La Molina au inceput sa construiasca zidul in anii 1980, invocand preocupari de securitate in timpul anilor de violente din partea grupului rebel maoist Calea Luminoasa care intentiona sa rastoarne guvernul.
Campania lor a dus la 20 de ani de conflict brutal cu fortele armate din Peru, lasand aproximativ 69.000 de morti sau disparuti, potrivit cifrelor oficiale. Grupul a fost distrus in mare parte in anii 1990, dar zidul care despartea La Molina de Villa Maria del Triunfo, mai saraca, a ramas si chiar a crescut in dimensiune.
Francisco Dumler, administratorul cartierului La Molina, a declarat ca locuitorii vor respecta hotararea, dar ca demolarea ar putea dura din cauza costurilor neprevazute.
„Trebuie sa fie clar, de asemenea, ca nu exista posibilitatea de a construi drumuri sau orice fel de acces pentru vehicule care sa permita treceri direct in La Molina din Villa Maria del Triunfo”, a spus el.
Alti rezidenti au spus ca sunt ingrijorati ca oamenii din afara se vor muta aici. La Molina se mandreste cu parcuri luxuriante si resedinte care pot costa cateva milioane de dolari.
De cealalta parte a zidului, se construiesc case umile din ce in ce mai sus pe deal, unde locuitorii folosesc bete sau alearga pentru a reusi sa urce pe pantele abrupte.
Nava de spionaj Yantar a fost observata operand drone intr-o zona care contine infrastructura submarina…
Ana Birchall, candidat independent la alegerile prezidentiale, sustine ca aproape toate bunurile trecute in declaratia…
Dacian Ciolos, fost premier si fost comisar european, a lansat sambata un apel catre partidele…
Cel mai mare coral cunoscut din lume, vizibil din spatiu, a fost descoperit in apele…
Candidata USR la prezidentiale, Elena Lasconi, a reiterat intr-un interviu pentru Prima TV ca nu…
91 de candidati aspira la Camera Deputatilor si 54 la Senat, provenind dintr-o gama variata…