Peste 14.000 de medici au plecat din Romania in ultimii ani. Presedintele Sanitas afirma ca „politizarea excesiva” se afla printre cauze
Peste 14.000 de medici si 28.000 de asistenti medicali au plecat din Romania in perioada 2009-2015, multi dintre ei ajungand sa lucreze in cu totul alte domenii, a declarat Viorel Husanu, presedintele SANITAS Bucuresti, intr-un interviu acordat Agerpres.
In Romania sunt la ora actuala in jur de 14.000 de medici, deci cati mai lucreaza in sistemul nostru de sanatate, cam tot atatia sunt probabil si peste hotare, spune liderul sindical. Totusi, in ultimii doi ani exodul medicilor peste hotare s-a diminuat, dupa ce medicii au inceput sa fie multumiti de ceea ce le ofera Romania. Aceasta deoarece, incepand cu anul 2015, s-au intamplat foarte multe lucruri bune in sanatate, dar si pentru ca nu au mai gasit locuri de munca atractive in afara tarii, a aratat Husanu.
„In prezent, in sistemul de sanatate exista 231.000 de salariati, din care avem 14.000 de medici si, ca sa faceti o comparatie, tot 14.000 de medici au plecat in perioada 2009 — 2015 din Romania. Deci, cati medici mai sunt in prezent in sistemul de sanatate, tot atatia mai sunt probabil si peste hotare. Cel mai grav este ca au ajuns sa profeseze in alte meserii. Sunt medici care poate acum sunt ospatari, ingrijitori, poate sunt in alte domenii, iar statul roman cheltuie o avere ca sa pregateasca un medic. Pe cei mai buni, cei din afara ii fura si ii folosesc foarte bine in sistemul lor de sanatate, dar cei mediocri sau care nu si-au gasit locul de munca in afara lucreaza in alte domenii. Din 2015 am constatat insa ca acest exod a inceput sa se intrerupa. Foarte putini medici si asistenti medicali au mai plecat din 2015 si pana astazi.
(…) Eu cred ca in 2016 au plecat foarte putini, nu am cifra exacta, dar va repet cifra exacta pentru perioada 2009-2015: 14.000 de medici plecati si 28.000 de asistenti medicali”, a declarat Husanu.
In opinia sa, politizarea excesiva, incepand de la directorii de spitale si pana la sefi de sectie sau asistentii sefi, urmata de subfinantarea sectorului reprezinta in continuare principalele probleme ale sistemului sanitar din Romania.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook