Peste 40 de persoane condamnate la inchisoare pe viata in Emiratele Arabe Unite pentru „terorism”

externe

Un tribunal din Emiratele Arabe Unite a condamnat la inchisoare pe viata peste 40 de activisti politici dupa ce i-a gasit vinovati de infractiuni teroriste, potrivit BBC.

Curtea Federala de Apel din Abu Dhabi i-a condamnat pe inculpati pentru crearea unei organizatii teroriste, a anuntat presa de stat.
Expertii Natiunilor Unite si grupurile pentru drepturile omului au criticat dur procesul in masa. Human Rights Watch (HRW) a declarat ca au fost judecate peste 80 de persoane – cunoscute sub numele de „UAE 84”.

In ianuarie anul trecut, procurorul general al Emiratelor Arabe Unite i-a trimis pe inculpati in fata Curtii Federale de Apel din Abu Dhabi sub acuzatia de „formare a unei organizatii clandestine in scopul comiterii de acte teroriste si violenta” in tara.

Potrivit agentiei oficiale de presa WAM, Curtea Federala de Apel din Abu Dhabi a „condamnat miercuri 43 de inculpati la inchisoare pe viata pentru infractiunea de creare, infiintare si conducere a unei organizatii teroriste”.

Pe langa cele 43 de condamnari pe viata pronuntate, alti 10 inculpati au fost inchisi de la 10 la 15 ani, a spus WAM. In plus, un inculpat a fost achitat si 24 de cazuri au fost declarate inadmisibile.

Cei mai multi dintre inculpati se afla in inchisoare de mai bine de un deceniu dupa ce au fost inchisi in cadrul procesului „UAE 94” in 2013, potrivit HRW si Amnesty International.

Multi deja isi executasera deja pedepsele.

Dar autoritatile din Emiratele Arabe Unite spun ca ultimele acuzatii sunt „separate” fata de cele aduse in 2013, care nu includ acuzatii de finantare a unei „organizatii teroriste”, a informat AFP.

Potrivit Amnesty International, rechizitoriul, acuzatiile, avocatii apararii si numele inculpatilor au fost „tinute secrete de catre guvern”, iar detaliile sunt cunoscute doar prin „scurgeri de informatii”.

Reactionand la sentinte, Devin Kenney de la Amnesty International a cerut UAE sa „revoce de urgenta acest verdict ilegal” si a cerut eliberarea condamnatilor.

„Procesul a fost o parodie nerusinata a justitiei si a incalcat mai multe principii fundamentale ale dreptului, inclusiv principiul ca nu poti judeca aceeasi persoana de doua ori pentru aceeasi infractiune si principiul ca nu poti pedepsi oamenii retroactiv conform unor legi care nu existau la momentul presupusei infractiuni”, a spus Kenney.

In ciuda faptului ca sunt una dintre cele mai bogate tari din Orientul Mijlociu si promoveaza sectoare de inalta tehnologie si inovatii, Emiratele Arabe Unite raman restrictive in ceea ce priveste activitatea politica.

Federatia celor sapte state, printre care Abu Dhabi si Dubai, nu are opozitie oficiala si interzice partidele politice.

In 2013, aproape 70 de islamisti au fost condamnati la inchisoare pentru un presupus complot de rasturnare a guvernului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: