Peste 50 de angajati ai DGASPC Vaslui au certificate de handicap, in frunte cu directorul. Tatal unei sefe este „nevazator” dar conduce masina
Peste 50 de angajati ai DGASPC Vaslui au certificate de handicap, anunta presa locala. Printre acestia se afla insusi directorul institutiei, Dragos Cazacu. Cazacu a fost viceprimar PSD al Vasluiului.
Potrivit datelor furnizate de Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Vaslui, in anul 2022, numarul certificatelor de handicap emise a fost de 7.185, din care 2.135 in gradul grav cu asistent, 3.333 in gradul accentuat, 517 in gradul mediu si 32 in gradul usor.
La 31 decembrie 2022, in evidenta DGASPC Vaslui erau inregistrate 852 de persoane adulte incadrate in grad de handicap grav cu asistent persoanal – tipul vizual. Conform acelorasi surse, in prezent, la DGASPC Vaslui lucreaza 54 de persoane care detin certificate de incadrare in grad de handicap, informeaza Vremea Noua.
Printre ele se afla si directorul institutiei, Dragos Cazacu, care desi sufera de mai multi ani de o boala autoimuna, a ales sa-si faca dosarul de incadrare abia in 2021, dupa ce a devenit sef al DGASPC Vaslui.
“Aici m-au incurajat cei care si-au facut astfel de certificate. Mi-au spus ca nu e nimic rusinos sa detii un astfel de certificat, ci e un drept de-al meu”, a declarat directorul DGASPC Vaslui, un impatimit al mersului pe motocicleta.
Persoanele cu dizabilitati care detin un certificat de handicap sunt scutite de la plata rovinietei la masina, a impozitului pe venit din salariu, a impozitului pe cladirea folosita ca domiciliu, a impozitului pe terenul aferent cladirii de domiciliu, a impozitului pe mijloacele de transport aflate in proprietatea sau coproprietatea lor.
Incepand cu anul 2023, persoanele cu handicap accentuat si grav pot beneficia, pe langa decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul aflat in proprietatea persoanelor cu handicap, familiei, asistentului personal, insotitorului sau furnizorului de servicii sociale, si de acordarea de tichete valorice. Decontarea carburantului necesar deplasarii cu autoturismul si acordarea de tichete valorice reprezinta o alternativa la eliberarea biletelor de calatorie gratuite, persoana cu dizabilitati putand opta doar pentru una din cele trei variante.
Un alt caz revoltator este al lui Viorel Bagu, tatal uneia dintre sefele de la DGASPC Vaslui, Alina Clapa.
Prins de jurnalisti pe strada, Bagu a spus ca e “nevazator cat de cat” si ca se descurca singur, desi ar trebui sa aiba asistent. De asemenea, barbatul a recunoscut ca are permis de conducere si masina, cu care circula frecvent. Viorel Bagu nu este insa un nevazator oarecare, ci este tatal Alinei Clapa, sefa Serviciului Evaluare Complexa a Persoanelor Adulte cu Dizabilitati din cadrul DGASPC Vaslui, care, printre altele, are ca atributie de serviciu sa recomande sau nu incadrarea, respectiv revocarea sau mentinerea in grad de handicap a unei persoane.
Alina Clapa si-a inceput activitatea la DGASPC Vaslui in anul 2016, in 2017 a devenit sefa Serviciului care se ocupa cu persoanele cu handicap si tot in acea perioada tatal ei a fost incadrat in grad grav de handicap, pe perioada nedeterminata.
Dupa ce vreme de aproape sase ani a primit o indemnizatie destul de consistenta, in jur de 1800 de lei pe luna, fiind scutit si de plata taxelor si impozite, luna trecuta, Viorel Bagu s-a insanatosit brusc si a fost scos din lista persoanelor cu handicap.