Peste 60 de morti si 145 de raniti in urma atacului ISIS de la Moscova. Atacatorii au reusit sa scape: „S-au retras in siguranta la bazele lor”
Cel putin 60 de persoane au fost ucise si 145 au fost ranite in cel mai grav atac terorist din ultimii ani din Rusia. Barbati inarmati in uniforme de lupta au deschis focul si au detonat explozibili intr-o sala de concerte importanta de la periferia Moscovei.
Sambata, agentia de stiri de stat Ria a citat un purtator de cuvant al Comitetului de Investigatii al Rusiei, care a declarat ca bilantul victimelor ar putea creste si ca este prea devreme pentru a spune ceva despre soarta atacatorilor.
Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, vineri noapte, intr-o postare pe Telegram in care grupul a afirmat ca atacatorii sai au reusit sa scape ulterior. Un oficial american a declarat ca Washingtonul detinea informatii care confirmau revendicarea Statului Islamic.
Oficialii au declarat ca cinci copii se numara printre victimele atacului, in care atacatorii ar fi detonat si explozibili. Cel putin doua explozii au avut loc la sala de concerte vineri seara, au raportat agentiile de presa, citate de The Guardian.
Autoritatile ruse au lansat o vanatoare in masa a atacatorilor in cazul atacului, avertizand locuitorii din Moscova si din suburbiile sale sa fie atenti. Guvernul rus nu a identificat imediat niciunul dintre suspecti.
Inregistrarile video publicate online au aratat scene ingrozitoare in care unele persoane cerseau ajutor de pe acoperisul salii de concerte, in timp ce aceasta ardea in spatele lor. Alte inregistrari video aratau oameni tipand, tarandu-se pe maini si genunchi pentru a iesi din sala de muzica sau fugind pe scari.
Un martor a declarat ca era pe punctul de a se aseza la locul sau cand a auzit „mai multe rafale de mitraliera” si „o multime de tipete”.
„Mi-am dat seama imediat ca erau focuri de arma automata si am inteles ca cel mai probabil este cel mai rau: un atac terorist”, a declarat pentru AFP barbatul, care si-a dat numele Alexei.
Un alt spectator al concertului a descris scene de panica, in timp ce oameni ingroziti incercau sa scape. „A inceput o debandada. Toata lumea a fugit spre scara rulanta”, a declarat acesta pentru Reuters. „Toata lumea tipa; toata lumea fugea”.
Cel putin trei elicoptere de urgenta fusesera trimise pentru a stinge incendiul. A avut loc o prabusire partiala a acoperisului centrului comercial Crocus City Mall, a raportat presa locala. La scurt timp dupa miezul noptii, Ministerul pentru Situatii de Urgenta a declarat ca incendiul a fost izolat.
Un martor ocular a declarat pentru canalul Mash Telegram ca au fost „cel putin cinci” atacatori si ca acestia erau „barbosi”.
„Se comporta ca niste luptatori antrenati”, se arata in relatarea respectiva. „In momentul intrarii in cladire, paznicii si oamenii care stateau la usa au fost ucisi. Apoi au blocat intrarea principala.
„Teroristii erau inarmati cu pusti de asalt [Kalasnikov]. Unii purtau veste cu diverse munitii. Cel putin doi dintre atacatori poarta rucsacuri, posibil cu cocktailuri molotov.”
Intr-o prima reactie, presedintele Vladimir Putin le-a urat insanatosire grabnica tuturor celor raniti in atacul terorist. Kremlinul a precizat ca a fost informat de sefii securitatii cu privire la situatie, inclusiv de catre Alexander Bortnikov, seful Serviciului Federal de Securitate (FSB).
Anchetatorii rusi au publicat fotografii ale unei arme automate Kalasnikov, ale unor veste cu mai multe incarcatoare de rezerva si ale unor pungi cu cartuse de gloante. O imagine neclara a fost publicata de unele media rusesti cu doi dintre presupusii atacatori intr-o masina alba.
Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a declarat ca guvernul moscovit va anula toate evenimentele culturale, sportive si alte evenimente de masa pentru weekendul de dupa atac, in timp ce caile ferate rusesti si alte mari companii de utilitati au anuntat ca sporesc securitatea.
Sobianin a calificat atacul drept o „mare tragedie”. Cel putin 70 de ambulante fusesera trimise la fata locului.
❗️New footage from inside and around Crocus City Hall in Moscow following the terrorist attack — Moscow regional Governor Vorobyov pic.twitter.com/LyG9KV2fuS
— RT (@RT_com) March 23, 2024
La inceputul acestei luni, tarile occidentale, in frunte cu SUA, au emis avertismente de terorism si le-au spus cetatenilor lor sa nu participe la adunari publice in Rusia.
La 8 martie, ambasada a transmis ca „monitorizeaza rapoartele conform carora extremistii au planuri iminente de a viza adunari mari in Moscova, inclusiv concerte, iar cetatenii americani ar trebui sfatuiti sa evite adunarile mari in urmatoarele 48 de ore”.
Statul Islamic a declarat ca luptatorii sai au atacat la periferia Moscovei, „ucigand si ranind sute de persoane si provocand mari distrugeri in acest loc inainte de a se retrage in siguranta la bazele lor”.
SUA dispune de informatii care confirma revendicarea Statului Islamic privind responsabilitatea pentru impuscaturi, a declarat un oficial american, adaugand ca Washingtonul a avertizat Moscova in ultimele saptamani cu privire la posibilitatea unui atac.
„I-am avertizat pe rusi in mod corespunzator”, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului, fara a oferi detalii suplimentare.
Publicatiile ruse au declarat ca unitati ale politiei antirevolta au fost trimise in zona in timp ce oamenii erau evacuati, iar unitatile Speznaz ale garzii nationale ruse au inceput sa ia cu asalt cladirea mai tarziu, vineri seara. Este posibil ca unii dintre atacatori sa fi scapat, a relatat agentia rusa de stiri Baza.
Impuscaturile din sala de concerte au amintit de unele dintre cele mai grave incidente teroriste din Europa, precum atacul de la Bataclan din Paris din noiembrie 2015. Rusii probabil ca isi amintesc de atacul terorist de la Nord Ost din Moscova din 2002, cand barbati inarmati au luat ostatici intr-un teatru, ceea ce a dus in cele din urma la moartea a 40 de rapitori si a 132 de ostatici. .
Atacul de la Moscova a fost cel mai sangeros atac din Rusia de la asediul scolii Beslan din 2004, in care 334 de persoane, inclusiv 186 de copii, au fost ucise dupa ce au fost tinute captive de militanti timp de doua zile.
Ambasada britanica de la Moscova a condamnat atacul de vineri. „Condamnam atacul terorist de la Primaria Crocus din regiunea Moscovei. Este o tragedie oribila. Transmitem sincere condoleante rudelor si celor dragi celor raniti si ucisi in evenimentele de astazi”, a declarat ambasada intr-un comunicat pe canalul sau Telegram.
Consiliul de Securitate al ONU a condamnat ceea ce a numit un „atac terorist atroce si las”.
Purtatorul de cuvant al Casei Albe pentru securitate nationala, John Kirby, a declarat ca „imaginile atacului au fost pur si simplu oribile si greu de privit”. Casa Alba nu are niciun indiciu ca Ucraina ar fi fost implicata in atac, a adaugat Kirby. Rusia duce un razboi major in Ucraina.
Un inalt oficial ucrainean a declarat ca tara sa nu a fost implicata in atac.
„Cu siguranta, Ucraina nu are nimic de-a face cu impuscaturile/exploziile de la Crocus”, a scris pe X Mihailo Podoliak, un consilier al administratiei prezidentiale ucrainene. „Nu are niciun fel de sens. Ucraina nu a recurs niciodata la utilizarea de metode teroriste”.
Dmitri Medvedev, fostul presedinte al Rusiei, in prezent vicepresedinte al Consiliului de Securitate al acesteia, a scris ca „daca se stabileste ca sunt teroristi ai regimului de la Kiev, este imposibil sa ii tratam diferit pe ei si pe cei care i-au inspirat. Ei toti ar trebui gasiti si distrusi fara incetare ca teroristi. Inclusiv oficialii statului care au comis un astfel de lucru rau. Moarte pentru moarte”.
Nu exista nicio dovada ca Ucraina ar fi avut vreo implicare in atacuri.
Atacul a avut loc la un concert sold-out al trupei rusesti de rock din epoca sovietica Piknik. Crocus City Hall, cu o capacitate de 6.200 de locuri, este una dintre cele mai mari si mai populare sali de muzica din regiunea Moscovei.
Avertismentele ambasadelor occidentale au venit la scurt timp dupa ce Rusia a declarat ca a dejucat un atac armat planificat de un grup afgan legat de Statul Islamic.
FSB a declarat ca a dejucat un atac asupra unei sinagogi din Moscova de catre filiala din Afganistan a Statului Islamic, cunoscuta sub numele de Isis-Khorasan sau Isis-K, si care urmareste un califat in Afganistan, Pakistan, Turkmenistan, Tadjikistan, Uzbekistan si Iran.
Putin a schimbat cursul razboiului civil sirian prin interventia din 2015, sprijinindu-l pe presedintele Bashar al-Assad impotriva opozitiei si a Statului Islamic.
De asemenea, autoritatile ruse au efectuat recent o serie de raiduri impotriva militantilor islamisti inarmati din regiunea Ingusetia, ceea ce a dus la schimburi de focuri intre politie si combatanti. liderul rus Vladimir Putin a calificat avertismentele din martie ale ambasadelor occidentale drept o „provocare”.
„Toate acestea seamana cu un santaj pur si simplu si cu intentia de a intimida si destabiliza societatea noastra”, a declarat el la inceputul acestei luni.
Rusia nu s-a mai confruntat cu un atac terorist de amploare pe propriul teritoriu din 2017, cand 14 persoane au fost ucise intr-o explozie la metroul din Sankt Petersburg.
Atentatorii sinucigasi cu bomba au ucis 34 de persoane la Volgograd in 2013, cu putin timp inainte de Jocurile Olimpice de la Soci. Iar in 2011, atacatorii sinucigasi cu bomba au ucis 30 de persoane pe aeroportul Domodedovo din Moscova.