Peter Szijjarto: „Ungaria este alaturi de Ucraina, dar asteptam ca Ucraina sa restabileasca drepturile comunitatii nationale maghiare in ceea ce priveste utilizarea limbii materne”

externe

Guvernul Ungariei a apelat la institutiile internationale pentru a proteja drepturile maghiarilor din Ucraina Subcarpatica, in conditiile in care, potrivit legii privind minoritatilor nationale promulgata de Volodimir Zelenski, scolile minoritatilor din tara vor inceta, practic, sa existe, a anuntat ministrul ungar de externe si al comertului exterior, Peter Szijjarto, miercuri, la Strasbourg, informeaza hirado.hu.

Potrivit unui comunicat de presa al MAE ungar, ministrul a subliniat ca legea adoptata la sfarsitul anului trecut deterioreaza si mai mult situatia comunitatii nationale maghiare din Ucraina Subcarpatica, prin urmare, este nevoie ca Ungaria sa actioneze in fata institutiilor internationale, chiar daca la izbucnirea razboiului guvernul maghiar a decis sa lase temporar la o parte problema privarii de drepturi.

„Ne dorim sa protejam drepturile comunitatilor nationale maghiare din intreaga lume, si o vom si face, astfel ca, bineinteles, si maghiarii din Ucraina Subcarpatica pot conta pe ajutorul Ungariei si al guvernului maghiar, atunci cand este vorba de protejarea drepturilor lor”, a afirmat ministrul de externe.

In acest sens, Peter Szijjarto a relatat ca in prezent, in Ucraina exista 99 de scoli generale si licee care functioneaza ca institutii de invatamant ale minoritatii maghiare, iar in urma noii legi, acestea vor deveni de la 1 septembrie scoli de stat in loc de scoli ale minoritatilor, doar cu un oarecare acces la limba maghiara.

In plus, va intra in vigoare si regulamentul potrivit caruia incepand cu clasa a IV-a, proportia cursurilor sustinute in limba maghiara va fi redusa treptat la 40%, totodata inceteaza posibilitatea ca examenul de bacalaureat, examenul de admitere si pregatirile profesionale sa se desfasoare in limba maghiara.

Peter Szijjarto a salutat faptul ca la initiativa Ungariei si a Romaniei, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (CoE), cu sediul la Strasbourg, s-a adresat Comisiei de la Venetia, iar pana in luna iunie, corpul expertilor in drept constitutional isi va si face cunoscuta pozitia.

„Consiliul Europei (CoE) a fost creat special pentru a mentine pacea pe continent, importanta institutiei fiind deosebita si pentru ca ofera oportunitatea unui dialog amplu. Speram sincer ca cei din comunitatea internationala, Uniunea Europeana si alte organizatii internationale vor forta Ucraina sa implementeze pozitia Comisiei de la Venetia, asa cum au facut-o si in privinta legislatiei maghiare, in mai multe cazuri”, a spus Szijjarto.

„Ungaria este, asadar, alaturi de Ucraina, si vom continua cea mai mare actiune umanitara din istoria tarii atata timp cat va fi necesar. Dar in acelasi timp, asteptam ca Ucraina sa restabileasca drepturile comunitatii nationale maghiare in ceea ce priveste utilizarea limbii materne. Nu cerem pentru maghiarii din Ucraina Subcarpatica niciun drept pe care nu l-au avut si pana acum, insa dorim sa restabilim situatia de dinaintea privarii de drepturi care a inceput in 2015”, a subliniat ministrul de externe.

„Maghiarii din Ucraina Subcarpatica pot conta pe noi”, a declarat Szijjarto, subliniind ca apararea drepturilor celor afectati va continua sa fie una dintre cele mai importante sarcini ale diplomatiei ungare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: