Parchetul General a dispus extinderea urmaririi penale impotriva fostului premier Petre Roman in dosarul „Revolutiei” pentru infractiuni contra umanitatii. Procurorii spun ca fostul premier a acceptat si oficializat decizii militare, unele cu caracter diversionist. Petre Roman a fost prezent joi dimineata la Parchetul General, in legatura cu acest dosar.
Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), procurorii militari au decis extinderea si efectuarea in continuare a urmaririi penale infractiuni contra umanitatii fata de fostul premier Petre Roman, care era in acea perioada membru al Consiliului Frontului Salvarii Nationale (CFSN) si, incepand cu 26 decembrie 1989, prim-ministru al Guvernului Romaniei, prin Decretul nr. 1 din 26 decembrie 1989.
Procurorii spun ca acesta a fost inca de la infiintarea CFSN „unul dintre factorii importanti de decizie ai acestui organism, acceptand si oficializand decizii militare, unele cu caracter diversionist”.
Aceste decizii au avut caracter general, fiind vizate toate centrele urbane importante ale Romaniei. Deciziile s-au materializat prin deplasarea unor efective militare complet echipate de lupta, inclusiv cu armament greu, in mod voit fara o eficienta coordonare, in interiorul marilor aglomerari urbane ale tarii, precizeaza procuroii. De asemenea, erau date ordine privind deplasarea unor unitati militare pe timp de noapte, fara asigurarea comunicarii necesare cu celelalte unitati militare care erau deja in teren si se solicita in mod repetat prin intermediul TVR populatiei civile, partial inarmata in mod iresponsabil, sa participe activ la apararea unor obiective urbane importante.
„Aceste actiuni s-au desfasurat pe fondul psihozei teroriste generalizate indusa prin raspandirea in mod repetat a unor informatii false privind actiuni ostile, intense si diversificate, apartinand ”dusmanului terorist”. Informatiile au fost diseminate prin intermediul comunicatiilor militare si civile. Aceste conduite au contribuit la survenirea unor consecinte deosebit de grave (numeroase pierderi de vieti omenesti, vatamari corporale, fizice sau psihice, privarea grava de libertate cu incalcarea regulilor generale de drept international a unor persoane, suferinte mari, distrugerea unor bunuri de patrimoniu)”, spun procurorii.
Fostul premier Petre Roman a sosit joi dimineata la Parchetul General, in dosarul Revolutiei, tocmai pentru a fi notificat in legatura cu extinderea urmaririi penale, asa cum s-a intamplat si in cazul fostului presedinte Ion Iliescu si in cazul lui Gelu Voican Voiculescu.
Parchetul General a anuntat, marti, extinderea urmaririi penale pentru infractiuni contra umanitatii in cazul lui Ion Iliescu, fiind vizata perioada 22 – 27 decembrie 1989.
Printre deciziile care i se imputa se numara reactivarea general (r) Militaru Nicolae si numirea acestuia in functia de ministru al Apararii, schimbarea din functie a general lt. Stanculescu Victor Atanasie, eliberarea din functie a generalului Guse Stefan si numirea sa pe una inferioara, constituirea Tribunalului Militar Exceptional ce i-a judecat pe sotii Nicolae si Elena Ceausescu si aducerea din rezerva, respectiv numirea in functii de comanda a mai multor generali.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.
O femeie care a intrat, vineri, cu autoturismul, in Parcul Central din Targu Jiu, pana…
Trei adolescenti cu varste intre 16 si 18 ani din Bistrita au fost retinuti pentru…
Soferii a doua TIR-uri implicate, vineri, intr-un accident de circulatie intre localitatile Armenis si Sadova…
Uniunea Europeana trebuie sa isi regandeasca sprijinul pentru Ucraina dupa victoria lui Donald Trump in…
Mai multe tiruri incarcate cu bitum au luat foc si au explodat, vineri seara, in…
Un tanar de 16 ani din Gorj si-a pierdut viata, vineri,dupa ce a intrat cu…