Petrolierul Sounion, sub pavilion grecesc, atacat in Marea Rosie, transporta 150.000 de tone de titei si acum reprezinta un „pericol pentru mediu”
Petrolierul Sounion, sub pavilion grecesc, atacat cu proiectile si focuri de arma in Marea Rosie, transporta 150.000 de tone de titei si reprezinta acum un „pericol pentru mediu”, potrivit CNN.
Echipajul format din 25 de persoane a fost salvat dupa atac de o nava a Eunavfor Aspides, o operatiune de securitate maritima defensiva a Uniunii Europene care vizeaza protejarea navelor comerciale si comerciale din Marea Rosie, Oceanul Indian si Golf.
Eunavfor Aspides a spus ca toti cei aflati la bordul ambarcatiunii au fost transportati in Djibouti, in Africa de Est, care a fost cel mai apropiat port sigur de escala. Inainte de a ajunge la Sounion, echipajul UE a „distrus” o nava de suprafata fara pilot (USV) despre care a spus ca „reprezinta o amenintare iminenta pentru nava si echipaj”.
Nava, avariata si fara motor, este acum ancorata intre Yemen si Eritreea, a declarat joi o sursa de securitate maritima. Delta Tankers a declarat ca lucreaza la un plan de mutare a sa catre o destinatie mai sigura pentru verificari si reparatii ulterioare.
Toti membrii echipajului Sounion sunt sanatosi, a declarat Ministerul grec al Transportului Maritim intr-un comunicat, dar nava a suferit „daune”.
Cele 150.000 de tone de titei de la bordul navei reprezinta acum un pericol pentru navigatie si pentru mediu in regiune, a declarat Eunavfor Aspides intr-un comunicat. „Este esential ca toata lumea din zona sa fie precauta si sa se abtina de la orice actiuni care ar putea duce la o deteriorare a situatiei actuale”, a adaugat forta navala.
Eunavfor Aspides nu a spus cine s-a aflat in spatele atacului.
Ministerul grec a numit atacul asupra petrolierului o „incalcare flagranta a dreptului international si o amenintare grava la adresa sigurantei navigatiei internationale”.
Atacurile asupra navelor container din Marea Rosie au facut ravagii pe una dintre cele mai importante rute comerciale din lume de luni de zile. Militantii Houthi sustinuti de Iran si-au intensificat atacurile asupra navelor la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut, ca razbunare pentru razboiul Israelului in Gaza.