Diplomati din intreaga lume se indreapta spre capitala Baku, locul de nastere al industriei petroliere, pentru COP29, summitul anual despre cum sa se evite amenintarile tot mai mari din cauza schimbarilor climatice, relateaza LA Times.
Primele campuri petroliere din lume au fost dezvoltate la Baku in 1846, iar Azerbaidjanul a fost primul in productia de petrol in 1899.
Amplasat intre Iran la sud si Rusia la nord, Azerbaidjanul se afla la Marea Caspica si a facut parte din Uniunea Sovietica din 1922 pana in 1991. Azerbaidjanul exporta in principal petrol si gaze, doua dintre principalele surse de emisii de dioxid de carbon care provoaca incalzirea planetei. Presedintele Ilham Aliev a descris resursele ca fiind un „dar al zeilor”.
Aliev este liderul autoritar al Azerbaidjanului. Fiul fostului presedinte, este la putere de mai bine de doua decenii, intretinand o represiune dura impotriva libertatii de exprimare si a societatii civile.
Aliev a spus ca este o „mare onoare” pentru Azerbaidjan sa gazduiasca conferinta. El a mai spus ca doreste ca tara sa sa foloseasca mai multa energie regenerabila acasa, astfel incat sa poata exporta mai mult petrol si gaze in strainatate.
Aliev a spus ca vede selectarea Azerbaidjanului pentru a gazdui COP29 ca „un semn de respect” din partea comunitatii internationale si o recunoastere a ceea ce face tara in ceea ce priveste energia verde.
Unele dintre aceste planuri implica dezvoltarea de proiecte hidroenergetice, solare si eoliene in Karabah, o regiune populata de etnici armeni inainte ca marea majoritate sa fuga in Armenia dupa o ofensiva militara fulger a Azerbaidjanului in septembrie 2023.
Aliev a spus intr-un discurs din martie ca tara sa se afla in „faza activa a tranzitiei ecologice”, dar ca „nimeni nu poate ignora faptul ca fara combustibili fosili, lumea nu se poate dezvolta, cel putin in viitorul apropiat”.
Muhtar Babaiev, ministrul Mediului al Azerbaidjanului si fost vicepresedinte al companiei energetice de stat Socar, va detine rolul de presedinte al conferintei pentru discutiile climatice. Babaiev a spus in aprilie ca doreste ca tara sa sa arate lumii o cale verde prin eforturile sale de a intensifica folosiresa energiei regenerabile, in special energia eoliana.
„Acest summit COP trebuie sa se bazeze pe acordul de anul trecut de tranzitie de la combustibilii fosili si sa deschida calea pentru ca tarile sa se uneasca in 2025 pentru planuri consolidate si finantate de a reduce gazele care incalzesc planeta”, a spus Babaiev.
Din cauza vremii nefavorabile, de marti dimineata, circulatia rutiera se va inchide pe DN7C (Transfagarasan)…
Candidatul PSD la Presedintie, Marcel Ciolacu, a anuntat luni ca intentioneaza sa il sune "in…
O cearta intre trei adolescente de 16 ani, care invata la Colegiul Independenta din Sibiu…
Doua persoane s-au ratacit, luni seara, in zona Scropoasa din Muntii Bucegi. Salvamontistii damboviteni au…
Jurnalistul Lucian Mindruta a calculat cati bani a cheltuit in Statele Unite in zborul spre…
Premierul PSD Marcle Ciolacu a folosit, luni, o noua formulare colorata, intrebat fiind daca planuieste…