Piele electronica, ce ofera robotilor simtul tactil, a fost descoperita de cercetatorii chinezi
Un nou tip de piele electronica (e-skin), care le permite robotilor sa navigheze in mediul inconjurator cu ajutorul simtului tactil, in conditii de vizibilitate limitata, a fost creat de un grup de cercetatori din China, transmite joi agentia de presa Xinhua, citata de Agerpres.
Pielea electronica, realizata sub forma unui gel moale si cu aspect de banda, imita proprietatile pielii umane, prezentand caracteristici precum elasticitatea si capacitatea de autovindecare. De asemenea, este capabila sa detecteze schimbarile de temperatura si de presiune.
Mult timp, lipsa elementelor compozite adecvate, cu proprietati fizico-chimice si senzoriale similare pielii umane, a reprezentat o dificultate majora in calea dezvoltarii pielii electronice.
Echipa de cercetatori de la Universitatea Southeast a gasit solutia prin dezvoltarea acestui nou tip de „e-skin”, pe baza de matase naturala, un material proteic. Oamenii de stiinta chinezi au adaugat ioni de calciu care absorb apa, ioni de hidrogen usor acizi si nanomateriale bidimensionale sensibile la stimuli din mediu.
Aceasta piele electronica prezinta toate proprietatile fizico-chimice asemanatoare pielii umane, cum ar fi elasticitatea, capacitatea de autovindecare, usoara aciditate si calitati antibacteriene si, odata ce este activata, „simte” temperatura ambientala, presiunea si umiditatea, a explicat Duan Shengshun, un membru al echipei de cercetare.
„Acest e-skin se vindeca singur”, a adaugat Duan Shengshun, notand ca o grefa de piele poate fi realizata cu usurinta prin atasarea unei noi piese in zona zgariata.
Constatarile echipei de cercetatori chinezi au fost publicate in revista stiintifica ACS Nano.