Pietele petroliere se vor confrunta cu „probleme serioase” pe masura ce cererea din partea Chinei si Indiei va creste, afirma secretarul general al IEF

externe

rafinarie

Preturile petrolului vor creste in a doua jumatate a anului, deoarece oferta se lupta sa satisfaca cererea, potrivit secretarului general al Forumului International al Energiei, relateaza CNBC.

Cererea de petrol a revenit rapid la nivelurile de dinainte de Covid, „dar oferta are dificultati mai mari in a recupera decalajul”, a declarat Joseph McMonigle, secretarul general al Forumului International al Energiei, adaugand ca singurul factor care modereaza preturile in acest moment este teama de o recesiune iminenta.

„Asadar, in a doua jumatate a acestui an, vom avea probleme serioase in ceea ce priveste aprovizionarea si, prin urmare, veti vedea ca preturile vor reactiona la acest lucru”, a declarat McMonigle pentru CNBC, la reuniunea ministrilor energiei din grupul celor mai importante 20 de economii industriale (G20), care a avut loc sambata la Goa, in India.

McMonigle atribuie cresterea preturilor petrolului cererii tot mai mari din partea Chinei – cel mai mare importator de titei din lume – si a Indiei.

„Impreuna, India si China vor reprezenta 2 milioane de barili pe zi de crestere a cererii in a doua jumatate a acestui an”, a declarat secretarul general.

Intrebat daca pretul petrolului ar putea ajunge din nou la 100 de dolari pe baril, acesta a precizat ca preturile sunt deja la 80 de dolari pe baril si ca ar putea creste de aici incolo.

„Vom asista la scaderi mult mai abrupte ale stocurilor, ceea ce va fi un semnal pentru piata ca cererea se redreseaza cu siguranta. Deci veti vedea ca preturile vor raspunde la acest lucru”, a spus McMonigle. Cu toate acestea, McMonigle este increzator ca Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si aliatii sai – cunoscuti colectiv ca OPEC+ – vor lua masuri si vor creste oferta, daca lumea va ceda in cele din urma in fata unui „mare dezechilibru intre cerere si oferta”.

„Ei sunt foarte atenti la cerere. Vor sa vada dovezi ca cererea se redreseaza si vor fi receptivi la schimbarile de pe piata.”

Nu exista loc pentru multumire

McMonigle a vorbit si despre piata gazelor naturale lichefiate, atribuind stabilitatea de pe piata energetica europeana unei ierni mai calduroase decat se astepta in 2022.

„Vremea a fost, probabil, cel mai bun lucru care s-a intamplat”, a spus el, dar a avertizat ca „nu doar aceasta iarna, [ci si] urmatoarele doua ierni” ar putea fi dificile.

Factorii de decizie politica la nivel mondial nu pot deveni multumiti doar pentru ca preturile GNL au scazut si este nevoie de mai multe investitii in energia regenerabila pentru a se asigura ca luminile continua sa ramana aprinse, a spus el.

Securitatea energetica a devenit acum principalul obiectiv al unor summituri precum G20, a semnalat McMonigle.

„Cu siguranta trebuie sa continuam sa urmarim tranzitia energetica si toate optiunile trebuie sa fie pe masa”, a subliniat el, adaugand ca preturile si volatilitatea de pe pietele energetice trebuie urmarite indeaproape.

„Sunt ingrijorat de faptul ca, daca publicul incepe sa faca legatura intre preturile ridicate si volatilitatea de pe pietele de energie si politicile climatice sau tranzitia energetica, vom pierde sprijinul publicului”, a spus el.”Vom cere publicului sa faca o multime de lucruri dificile si provocatoare pentru a permite tranzitia energetica. Trebuie sa ii mentinem la bord”, a mai adaugat McMonigle.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: