Lia Olguta Vasilescu a sustinut, duminica, o conferinta de presa la sediul central al PSD in care a sustinut ca Guvernul PNL vrea sa mareasca varsta de pensionare „din rautate”. Atat reprezentantii Guvernului cat si presedintele Iohannis au declarat ca marirea barstei de pensionare este o „optiune”, iar nu o „obligatie”.
„Este o inselatorie, o farsa ceea ce va vand ei si este asumat de la cel mai inalt nivel politic, adica de la presedintele Romaniei si de la prim-ministru. Nu este vorba de o optiune, ci de o constrangere care ii va forta, practic, pe romani sa se pensioneze la varsta de 70 de ani. (…) Intr-o tara in care speranta de viata a barbatilor este de 71 de ani, sa vii si sa vorbesti despre iesirea la pensie la 70 de ani este ca si cum ai recunoaste ca, de fapt, nu mai vrei sa mai platesti nicio pensie in Romania, e ca si cum familia pensionarului ar primi la pachet primul talon de pensie cu certificatul de deces.
(…) Este vorba pur si simplu de rautate. Noi nu ne-am imprumutat pentru pensii, atentie! S-a spus in campania electorala ca PSD s-a imprumutat pentru pensii si vor plati copiii nostri. Uite ca PNL-ul vine si se imprumuta dublu decat a facut-o PSD-ul”, a declarat Olguta Vasilescu, intrebata de ce guvernul vrea sa mareasca varsta de pensionare desi sunt bani pentru bugetul de pensii.
Vasilescu a mai sustinut ca Guvernul PNL se „razbuna” si pe cei cu pensii minime, ale caror venit a fost plafonat.
„Ce poti sa spui unui guvern care se razbuna prima oara pe cei care au pensia minima., noi am dus-o la 704 lei. E vorba despre 200 de milioane de lei, ca sa ne intelegem despre ce vorbim si nu gasesc 200 de milioane de lei.
Ce fac cu banii Romaniei acesti oameni? Nu se vad in cresterile de venituri, au stopta toate programele pentru fermieri, pentru antreprenori, pe care le intridusese PSD-ul. Nu construiesc autostrazi, pe ce se duc banii romanilor?”, a mai spus Vasilescu.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, ca pensiile vor creste si a apreciat drept o idee buna posibilitatea ca cei din marile sisteme sa se poata pensiona mai tarziu decat prevede in prezent legislatia.
„Nu vreau sa dau eu acum niste indicatii prin televizor cum trebuie sa calculeze Guvernul pensiile. Este o discutie foarte serioasa cea in jurul pensiilor. Discutia se va purta cu argumente si, evident, obiectivul final este sa se gaseasca solutii care sunt sustenabile, platibile si prin care se elimina inechitatile si se cresc pensiile. Toata lumea intreaba: ‘Cresc pensiile?’. Da, vor creste pensiile. Este un lucru evident, fiindca ne dorim acest lucru, nu din alt motiv”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
El a aratat ca in privinta plafonarii pensiei minime la 704 lei este o discutie pe care trebuie sa o poarte cu premierul Orban.
Seful statului a apreciat drept o idee buna ca cei care lucreaza in Educatie si Sanatate sa aiba posibilitatea sa se pensioneze mai tarziu decat prevede legislatia in prezent.
„In primul rand, mi se pare o idee foarte buna, fiindca noi ne confruntam cu un deficit de forta de munca, mai ales un deficit de forta de munca calificata si, pe de alta parte, sunt foarte multi angajati, mai ales in sistemele mari publice, care ar dori sa continue munca lor. Cunosc personal multe persoane care ar vrea sa continue, daca ar fi posibil, sa lucreze peste varsta de pensionare. Si atunci a aparut discutia, la care recunosc ca am participat, sa se dea, in perspectiva, posibilitatea acestor persoane sa ramana mai mult timp in sistem. In acest fel, in primul rand, s-ar atenua deficitul de forta de munca. In al doilea rand, persoanele apte si disponibile sa lucreze mai mult si care sunt, de regula, foarte bine calificate vor avea posibilitatea sa o faca”, a explicat Iohannis.
El a subliniat ca nu se doreste cresterea varstei de pensionare.
„Am vazut ca de la PSD, imediat, au sarit unii in sus ca noi vrem sa crestem varsta de pensionare. Nu este adevarat! Noi nu dorim sa crestem varsta de pensionare, ea ramane asa cum este stabilita. Insa pentru persoanele care doresc sa munceasca mai mult se va crea posibilitatea legala pentru a face acest lucru. Este o optiune, nu este o obligatie”, a mentionat seful statului.
Acesta a aratat ca a sustinut nevoia unei abordari foarte serioase si elaborarea unei legislatii pentru pensii care garanteaza sustenabilitate si stabilitate, insa a mentionat ca PSD a „ignorat aceste avertismente”.
„Suntem in situatia in care au aparut inechitati intre pensionari si atunci devine din ce in ce mai clar ca legea in vigoare trebuie imbunatatita. Da, legea trebuie imbunatatita si, cu aceasta ocazie, cu siguranta, se vor face noi calcule si se va verifica cum se imbunatateste sistemul ca sa fie si echitabil, si sustenabil, si sa creasca pensiile”, a mai spus Iohannis.
Guvernul britanic a declarat joi ca a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva…
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…
Mai multi lideri MAGA s-au laudat ca pot admite in sfarsit ca Proiectul 2025 este…
Vineri, de Sfintii Mihail si Gavriil, aproape 1,5 milioane de romani isi celebreaza ziua onomastica,…
Multimi islamiste au dezlantuit joi seara la Amsterdam atacuri violente asupra suporterilor evrei, dupa un…
Un nou raport al Biroului National de Statistica din Italia (ISTAT), publicat joi, arata o…