Pizza, mai veche decat se credea? Arheologii din Pompei au descoperit o pictura care infatiseaza ceea ce ar putea fi precursorul pizzei italiene
Arheologii din orasul roman antic Pompei au descoperit o pictura care infatiseaza ceea ce ar putea fi precursorul pizzei italiene, potrivit BBC.
Painea plata reprezentata in fresca veche de 2.000 de ani „poate fi un stramos indepartat al felului de mancare modern”, a declarat Ministerul Culturii din Italia.
Cu toate acestea, in fresca nu se vad si ingredientele clasice pentru a fi considerata tehnic o pizza.
Fresca a fost gasita in holul unei case langa care se afla o brutarie in timpul sapaturilor recente in Regio IX, una dintre cele noua districte in care este impartit situl antic Pompei.
Cladirea a fost partial dezgropata in secolul al XIX-lea, iar sapaturile au fost reluate in ianuarie anul acesta, la aproape 2.000 de ani de la eruptia vulcanului care a ingropat orasul.
Arheologii spun ca fresca nou descoperita, care infatiseaza painea plata, pictata langa un pahar de vin, ar fi putut fi consumat cu fructe precum rodii sau curmale, sau cu condimente si un fel de sos pesto.
Directorul sitului arheologic Pompei, Gabriel Zuchtriegel, a declarat ca fresca arata contrastul dintre o „masa frugala si simpla” si „luxul tavilor de argint”.
„Cum sa nu ne gandim la pizza, care s-a nascut si ea ca un fel de mancare `sarac` in sudul Italiei, si care acum a cucerit lumea si este servita chiar si in restaurante cu stele Michelin”, a spus el.
In ultimele saptamani au fost descoperite si scheletele a trei persoane in apropierea cuptorului, conform unui comunicat al Ministerului Culturii.
Eruptia Muntelui Vezuviu in anul 79 d.Hr. a ingropat Pompeiul sub cenusa. Situl arheologic se afla la doar 23 km de orasul Napoli – casa pizzei italiene, inclusa in patrimoniul UNESCO.