Amplificarea actiunilor militare ale Rusiei in Siria sunt vazute de inalti oficiali germani ca un plan diabolic de a amplifica sosirea refugiatilor in Europa, in special in Germania, pentru a pune astfel presiune pe cancelarul Merkel.
Daca Vladimir Putin incearca sa se foloseasca de refugiati pentru a incerca rasturnarea de la putere a Angelei Merkel, atunci Aleppo este un pas exagerat, spune Norbert Roettgen, seful comisiei pentru afaceri externe a Bundestagului german.
Decizia cancelarului Merkel de a primi in Germania un numar mare de refugiati a condus la scaderea dramatica in sondaje a acesteia. Va trebui sa lupte puternic pentru un nou mandat in 2017.
Intr-un recent sondaj, 40% dintre respondenti au spus ca Merkel ar trebui sa renunte acum la putere. Situatia a escaladat la sfarsitul saptamanii trecute cand regimul sirian, sustinut de aviatia rusa, a ajuns la Aleppo, in nordul Siriei, determinand zeci de mii de persoane sa plece spre Europa.
Situatia din Germania era deja degradata de incidentul din noaptea de Anul Nou, din Koln. In tot acest timp, mass-media fidela Kremlinului incearca sa tulbure si mai rau apele, raspandind o poveste falsa despre violul unor refugiati asupra unei fetite de 13 ani de origine rusa.
Toate acestea au condus la o crestere a popularitatii pentru AFD (Alternativa pentru Germania), un partid de extrema dreapta acuzat ca este finantat de Kremlin.
Acesta formatiune a scos cateva ONG-uri apropiate de Rusia in strada, precum Kongress der Russlanddeutschen, un grup al expatilor rusi. Kremlinul incearca sa isi bage coada si in coalitia de guvernamant, acest lucru fiind intarit de recenta vizita la Moscova a lui Horst Seehofer, liderul social-democratilor germani, si un aspru critic al Angelei Merkel.
Cum era de asteptat, Rusia neaga orice implicare mascata in aceste evenimente. „Daca ne uitam la ceea ce se intampla in Alepop, vom vedea ca Rusia este singura care decide calendarul imigrantilor”, spune o sursa din cadrul UE pentru EU Observer.
„Actiunile sale sunt programate sa creeze mase de refugiati, cat mai repede posibil. Obiectivul Rusiei este destul de evident”, mai spune aceasta. Sursa mai adauga ca decizia de luni a Rusiei, de a organiza manevre militare la granita cu Ucraina, nu poate fi decat de rau augur. „Daca luptele se vor relua in Ucraina, va urma un nou exod al refugiatilor. Ar fi momentul perfect pentru Rusia”, mai spune sursa citata.
Pentru Norbert Roettgen, deputat in Bundestag din partea crestin-democratilor lui Merkel, interesul Rusiei in Siria este strict geopolitic. „Rusia doreste sa isi mentina pozitia in regiune si sa isi consolideze bazele militare din zona, pentru a fi parte a solutiei internationale”, spune el.
„Cresterea numarului de refugiati si problemele cauzate de acestia au fost un efect secundar binevenit pentru Rusia, deoarece criza refugiatilor a divizat Europa”, crede el. Insa cea care sufera cel mai mult este UE, si nu un stat anume.
Citeste si: Merkel ataca naprasnic Moscova: „Sunt INGROZITA de suferintele cauzate de RUSIA in Siria”
El mai spune ca, daca bombele aruncate in Siria, au fost lansate pentru a-i dauna lui Merkel, atunci asediul asupra Aleppo-ului a fost un pas exagerat. El adauga ca refugiatii aflati pe granita siriano- turca nu sunt doar problema Germaniei. El mai spune ca propaganda rusa a mers prea departe, amintind cazul presupusului viol asupra fetitei de 13 ani.
„Moscova doreste sa o tina in frau pe Merkel, sa o faca mai putin conflictuala, si nu sa o dea jos de la putere”, crede Mark Galeotti, un specialist american pe probleme de politica ruseasca.
Vorbind depsre cazul fetitei presupus violate, o alta sursa spune ca, desi povestea a fost demascata, ea fost creeata cu ajutorul tehnicii „peste putred”, descrisa in manualele FSB. Tehnica se refera la faptul ca, desi o afirmatie este infirmata, ea ramane in mintea oamenilor pentru ca acestia vorbesc despre ea. Analogia vine de la faptul ca, oricum ai manui un peste putred, mirosul ramane.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook
Guvernul Ciolacu a dat publicitatii, vineri seara, dcumentul primit din partea Kievului in legatura cu…
Oficiali polonezi se afla in vizita la Phenian pentru a restabili prezenta diplomatica permanenta a…
Intr-un interviu pentru Financial Times, noul director al British Museum, Nicholas Cullinan, a vorbit despre…
Rares Bogdan, prim-vicepresedinte PNL, sustine ca premierul Ciolacu minte in legatura documentul primit de la…
Pentru a atenua criza locuintelor, guvernul grec ia in considerare acordarea de stimulente suplimentare proprietarilor…
Presedintele Klaus Iohannis a avut, vineri, consultari bilaterale cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz,…