Comunitatea Declic a anuntat, joi, ca a depus o plangere penala la DIICOT prin care solicita investigarea modului in care au fost anulate in instanta sesizarile de plagiat in cazul premierului Nicolae Ciuca.
Potrivit unui comunicat remis joi de Comunitatea Declic, plangerea penala inregistrata la Parchet vizeaza infractiunea de alterare a integritatii datelor informatice, dupa ce in presa a aparut informatia ca s-ar fi intervenit in repartizarea aleatorie a dosarului la Curtea de Apel Bucuresti ca sa ajunga la un „judecator dedicat”.
Jurnalistii publicatiei G4media au scris ca, printr-o interventie asupra softului care repartizeaza aleatoriu dosare in instanta, speta in care premierul Nicolae Ciuca a cerut anularea sesizarilor a ajuns, „cu dedicatie”, la judecatorul Marius Iosif, „un apropiat al PNL”. Imediat dupa ce a respins sesizarile privit plagiatul in cazul premierului, judecatorul s-a pensionat, a relatat publicatia.
„Metoda folosita pentru a repartiza dosarul catre un anume judecator este cunoscuta ca metoda coperta. In aceste conditii, in care exista suspiciuni ca dosarul nu a fost repartizat aleatoriu, cerem procurorilor DIICOT sa verifice daca a fost incalcata legea”, transmite Declic.
„Posibilitatea ca un premier sa fenteze justitia, ca sa scape de acuzatiile ca si-a plagiat teza de doctorat, este scandaloasa. Atat eroarea de inregistrare a dosarului, cat si pensionarea subita a judecatorului dupa decizia in favoarea premierului Nicolae Ciuca par cusute cu ata alba. Am militat dintotdeauna pentru justitie independenta. Vrem ca cetatenii sa afle adevarul si el nu poate fi stabilit decat printr-o cercetare penala”, a declarat Ana Racheleanu, campaigner Declic.
Plangerea a fost redactata de avocatii Declic si a fost depusa, joi, la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Costurile pentru plata avocatilor sunt suportate integral din donatiile membrilor Declic.
„Avand in vedere mecanismul de incalcare a procedurii repartizarii aleatorie a dosarului, rezulta o posibila implicare a mai multor persoane in savarsirea faptei de alterarea integritatii datelor informatice, cum ar fi spre exemplu: judecatorul de serviciu, grefieri, grefier-sef ori persoane care opereaza sistemul informatic”, se arata in plangerea inregistrata la DIICOT.
In aceasta speta, premierul Nicolae Ciuca a dat in judecata Ministerul Educatiei si CNATDCU, actiunea fiind deschisa la Curtea de Apel Bucuresti. Avocatii premierului au cerut anularea celor trei sesizari de plagiat pentru teza sa de doctorat. Aceste sesizari au fost depuse la CNATDCU dupa ce jurnalista Emilia Sercan a afirmat ca cel putin 42 de pagini, dintr-un total de 138, din teza de doctorat a premierului Ciuca au fost plagiate.
In cazul repartizarii dosarului, 14 ONG-uri au sesizat Inspectia Judiciara si au cerut verificari. Inspectia Judiciara a considerat ca nu e nimic in neregula cu repartizarea dosarului.
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca a "ajutat" la traducere…
Muntele Fuji din Japonia a vazut, in sfarsit, joi, zapada mult-asteptata, stabilind un record pentru…
Cele mai mari companii de produse alimentare si bauturi din lume vand, in medie, in…
Taiwanul va ajuta companiile sa-si mute productia din China, avand in vedere impactul probabil urias…
Noul ministru israelian al Apararii a declarat, joi, ca a semnat un acord pentru achizitionarea…
Dupa victoria lui Donald Trump in alegerile prezidentiale din Statele Unite, ministrul rus de externe,…