Planul Coalitiei: vor sa treaca softul de numarare a voturilor de la STS la o institutie controlata de PSD
Senatorul ALDE Daniel Zamfir a declarat, la RFI, ca nu este normal ca softul care numara voturile la alegeri sa fie operat de „un serviciu secret militarizat”, ci, din punctul sau de vedere, sa fie utilizat de catre Autoritatea Electorala Permanenta, care organizeaza alegerile.
„Sunt discutii in spatiul public daca este firesc ca softul acela care numara voturile la alegeri e normal sa fie la un serviciu secret militarizat. Din punctul meu de vedere si aici e o opinie personala, ar trebui sa fie exact la Autoritatea Electorala Permanenta, cea care organizeaza alegerile este si cea care intr-un final are obligatia sa numere si sa incheie tot procesul electoral”, a declarat, marti, la RFI, senatorul ALDE Daniel Zamfir.
De asemenea, acesta a mai spus ca rolul comisiei parlamentare pentru anchetarea eventualelor fraude la alegerile din 26 mai nu este de a invalida scrutinul.
„Rolul acestei comisii nu este de a invalida cumva alegerile europarlamentare, dar a constata nereguli ca ele sa nu se mai repete si la alegerile prezidentiale si anul viitor la cele locale si parlamentare cred ca este absolut obligatoriu (…). Daca au fost nereguli in procesul de votare, cine le-a facut trebuie sa plateasca, dar si mai important decat asta este sa le determinam ca ele sa nu se mai repete”, a afirmat Zamfir.
Acesta se intreaba cum intr-o duminica care n-a fost o zi de sarbatoare sa fie „atata apetit turistic” in locurile unde nu a fost niciodata un obiectiv turistic.
„Este si pentru mine un semn de intrebare cum de intr-o duminica in care n-a fost o zi speciala de sarbatoare ca sa determine… a fost atata apetit turistic pentru foarte multi cetateni ai Romaniei si nu discutam numai de zone turistice, nu discutam de concentratii de studenti si asa mai departe, ci pur si simplu de localitati unde n-a prea fost sub nici o forma de-a lungul timpului vreodata un obiectiv turistic sa determine oameni sa ajunga pe acolo”, a spus senatorul.
Si Carmen Dam are o opinie similara. Intrebata daca softul pentru alegeri ar trebui sa fie facut de o firma privata, care nu are nicio legatura cu Armata sau cu cu vreo institutie de stat, Carmen Dan a spus: „Da, aprecierea mea asta ar fi, ca acest sistem n-ar trebui sa fie in competenta si responsabilitatea exclusiva a unui serviciu special. Daca ne dorim un proces electoral transparent, atat timp cat avem o autoritate independenta, cum este AEP, care ar putea sa preia si aceste prerogative. Eu cred ca s-ar elimina in felul acesta suspiciuni ca in procesul electoral ar putea fi imixtiuni”.
Chestionata asupra unei remarci din timpul audierilor, respectiv de ce a fost nevoie de un timp de votare de opt minute, ministrul de Interne a aratat ca aceasta intrebare „trebuie pusa STS”.
„Va rog sa puneti aceasta intrebare STS, pentru ca sunt date pe care noi le-am avut puse la dispozitie de catre STS. Ce am sesizat, vizavi de ingreunarea procesului de votare, s-a discutat personal de catre mine cu generalul Vasilca (directorul STS – n.r.), mai ales in data de 26 mai. Urmare a fost si corespondenta pe care noi am transmis-o tocmai sesizand ca operarea acestor tablete este deficitara din punctul nostru de vedere. STS bineinteles ca a facut propriile verificari (…) Eu gandesc ca cetatean ca manipularea defectuoasa era evidentiata in acesti timpi. Eu nu acuz nicio institutie care s-a aflat in procesul electoral. Tocmai de aceea precizam ca MAI a avut un rol proactiv in relatia cu aceste institutii. Directorul general al STS nu m-a contrazis, dimpotriva”, a spus Carmen Dan.
Comisia parlamentara de ancheta pentru investigarea eventualelor nereguli si fraude semnalate in spatiul public cu ocazia derularii procesului electoral la alegerile din 26 mai a aprobat lista institutiilor ce vor fi chemate la audieri, printre ele fiind AEP, BEC, Ministerul de Interne, MAE si STS.
Obiectivele anuntate de Comisia parlamentara sunt: verificarea veridicitatii informatiilor vehiculate in contextul public cu privire la neregulile referitoare la functionarea SIMPV – Sistemul Informatic de Monitroizare a Prezentei la Vot; numarul cetatenilor romani cu drept de vot; eventualele neconcordonate intre procesele-verbale cu rezultatele incheiate la nivelul sectiilor de votare si la nivelul BEJ-urilor; eventualele neconcordante intre numarul de participanti la vot si numarul buletinelor de vot intrebuintate; verificarea informatiilor referitoare la o eventuala utilizare excesiva a listelor suplimentare; verificarea modului de organizare si desfasurare a alegerilor; solicitarea de la autoritatile competente a unor informatii referitoare la numarul si natura unor anumitor fapte de natura penala sesizate in legatura cu desfasurarea procesului electoral; identificarea unor solutii legislative, administrative sau tehnice de natura sa imbunatateasca desfasurarea procesului electoral.