Planul de incetare a focului din Gaza este in asteptare. SUA declara ca Hamas vrea schimbari. Gruparea neaga

externe

Antony Blinken, dezumanizare, Israel, Hamas, atacuri

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat, miercuri, ca Hamas a propus numeroase modificari, unele imposibil de realizat, la un acord de incetare a focului in Gaza, sustinut de SUA, dar ca mediatorii sunt hotarati sa reduca decalajele, potrivit Reuters.

Insa un inalt oficial al Hamas, Osama Hamdan, a negat ca gruparea islamista palestiniana a venit cu idei noi. Vorbind pentru televiziunea panaraba Al-Araby, el a reiterat pozitia Hamas, conform careia Israelul respinge propunerile si a acuzat administratia americana ca merge alaturi de aliatul sau apropiat pentru a „scapa de orice angajament” fata de un plan pentru o incetare permanenta a focului in Gaza.

Consilierul pentru Securitate Nationala a Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat miercuri ca multe dintre modificarile propuse de Hamas sunt minore „si nu neasteptate”, in timp ce altele difera mai substantial de ceea ce a fost subliniat in rezolutia Consiliului de Securitate al ONU de luni care sustine planul prezentat de presedintele american Joe Biden.

Miercuri, Izzat al-Rishq, de la biroul politic al Hamas care nu se afla in Gaza, a declarat ca raspunsul sau oficial la propunerea SUA a fost „responsabil, serios si pozitiv” si „deschide o cale larga” pentru un acord.

Hamas doreste, de asemenea, garantii scrise din partea SUA cu privire la planul de incetare a focului, au spus doua surse egiptene de securitate.

Propunerea lui Biden prevede o eliberare treptata a ostaticilor israelieni din Gaza in schimbul palestinienilor inchisi in Israel, ceea ce va duce in cele din urma la incheierea definitiva a razboiului.

La o conferinta de presa cu prim-ministrul Qatarului la Doha, Blinken a spus ca unele dintre contra-propunerile Hamas, care conduce Gaza din 2007, au incercat sa modifice termenii pe care i-a acceptat in discutiile anterioare.

Negociatorii din SUA, Egipt si Qatar au incercat luni de zile sa medieze o incetare a focului in conflict – care a ucis zeci de mii de palestinieni si a devastat enclava aglomerata – si sa elibereze ostaticii, dintre care peste 100 se crede ca sunt captivi inca in Gaza.

„Hamas ar fi putut sa raspunda cu un singur cuvant: Da. In schimb, a asteptat aproape doua saptamani si apoi a propus mai multe schimbari, dintre care unele depasesc pozitiile pe care le luase si le acceptase anterior”, a spus Blinken.

SUA au spus ca Israelul si-a acceptat propunerea, dar Israelul nu a declarat public acest lucru.

Blinken a spus ca Washingtonul va prezenta in saptamanile urmatoare idei pentru o administratie postbelica a Fasiei Gaza si pentru reconstruirea enclavei. „Trebuie sa avem planuri pentru perioada de dupa incheierea conflictului in Gaza si trebuie sa le avem cat mai curand posibil”.

Puterile majore isi intensifica eforturile de a dezamorsa conflictul, partial, pentru a-l impiedica sa se transforme intr-un razboi mai larg din Orientul Mijlociu, mai ales in conditiile escaladarii ostilitatilor de-a lungul granitei libaneze-israeliene.

Militia Hezbollah din Liban, sustinuta de Iran, a lansat miercuri rachete asupra Israelului, ca razbunare pentru uciderea unui comandant superior al Hezbollah. Israelul a declarat ca a atacat, la randul sau, din aer, locurile de unde au fost lansate acestea.

Taleb Abdallah, sau Abu Taleb, a fost cel mai inalt comandant Hezbollah ucis in conflict, a declarat o sursa de securitate, iar oficialul Hezbollah Hashem Safieddine a promis ca grupul isi va extinde operatiunile impotriva Israelului.

Luptele din Gaza au inceput pe 7 octombrie, cand militantii condusi de Hamas au trecut peste granita si au ucis 1.200 de israelieni si au luat ostatici peste 250, potrivit bilanturilor israeliene.

O ancheta a ONU a constatat ca atat Israelul, cat si Hamas au comis crime de razboi la inceputul razboiului si ca actiunile Israelului au constituit, de asemenea, crime impotriva umanitatii din cauza pierderilor imense de vieti civile.

Comisia de ancheta a ONU a prezentat doua rapoarte paralele, unul concentrat pe atacurile din 7 octombrie si altul pe raspunsul Israelului.
Israelul, care nu a cooperat, a respins concluziile ca fiind anti-israeliene. Hamas nu a comentat imediat.

Rapoartele publicate la Geneva, care acopera perioada pana in decembrie, au constatat ca ambele parti au comis crime de razboi, inclusiv tortura; crima sau ucidere intentionata; incalcari ale demnitatii personale; si tratament inuman sau crud.

Dovezile adunate de astfel de organisme mandatate de ONU pot sta la baza urmaririlor penale pentru crime de razboi.

Luna trecuta procurorii au cerut la Curtea Penala Internationala, mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, ministrul apararii si trei lideri Hamas pentru presupuse crime de razboi.

In timp ce diplomatii cauta sa ajunga la un acord de incetare a focului, Israelul a continuat atacurile in centrul si sudul Gazei, care sunt printre cele mai sangeroase din razboi.

Netanyahu a spus in mod repetat ca Israelul nu se va angaja sa-si incheie campania inainte ca Hamas sa fie eliminat.

Rezidentii au spus ca fortele israeliene au lovit, miercuri, zone din Gaza, in timp ce tancurile au inaintat spre partea de nord a orasului Rafah, care margineste granita cu Egiptul.

Oficialii palestinieni din domeniul sanatatii au declarat ca sase persoane au fost ucise intr-un atac aerian asupra orasului Gaza din nord, iar un barbat a fost ucis de un obuz in Rafah.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: