Planul de pace al lui Zelenski. El cere un summit global pentru pace la care sa participe Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, UK si Statele Unite

externe

Zelenski, atac cu drona, Rusia, Moscova

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, si-a promovat intens planul de pace in 10 puncte, discutandu-l, printre altii, cu presedintele SUA, Joe Biden, si indemnand liderii mondiali sa organizeze un Summit global pentru pace bazat pe acest plan.

Reuters, citata de Agerpres, prezinta miercuri continutul acestui plan si ecourile pe care le-a avut la nivel mondial.

– Care este planul in 10 puncte al lui Zelenski –

Zelenski si-a anuntat pentru prima data formula de pace la un summit al G20 (grup reunind economiile dezvoltate si emergente), desfasurat in noiembrie.

Planul prevede:

1. Siguranta radiologica si nucleara, cu accent pe restabilirea securitatii in jurul celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie, din Ucraina, care este acum ocupata de Rusia.

2. Securitatea alimentara, incluzand protejarea si asigurarea exporturilor de cereale ale Ucrainei catre cele mai sarace natiuni din lume.

3. Securitatea energetica, cu accent pe restrictiile de pret asupra resurselor energetice rusesti, precum si pe sprijinirea Ucrainei in refacerea infrastructurii energetice, din care jumatate a fost afectata de atacurile rusesti.

4. Eliberarea tuturor prizonierilor si deportatilor, inclusiv a prizonierilor de razboi si a copiilor deportati in Rusia.

5. Restabilirea integritatii teritoriale a Ucrainei – despre care Zelenski a spus ca „nu poate fi negociata” – si reafirmarea acesteia de catre Rusia in conformitate cu Carta ONU.

6. Retragerea trupelor rusesti si incetarea ostilitatilor, restabilirea frontierelor de stat ale Ucrainei cu Rusia.

7. Justitie, care sa includa infiintarea unui tribunal special care sa judece crimele de razboi rusesti.

8. Prevenirea ecocidului, necesitatea de a proteja mediul, cu accent pe deminare si refacerea instalatiilor de tratare a apei.

9. Prevenirea escaladarii conflictului si construirea unei arhitecturi de securitate in spatiul euro-atlantic, incluzand garantii pentru Ucraina.

10. Confirmarea incheierii razboiului, care sa includa un document semnat de partile implicate.

– Care este propunerea lui Zelenski pentru summitul global pentru pace –

In decembrie, Zelenski i-a indemnat pe liderii G7 (Grupul natiunilor dezvoltate – Canada, Franta, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit al Marii Britanii si al Irlandei de Nord si Statele Unite ale Americii) sa sustina ideea sa de a organiza in iarna un summit global pentru pace, care sa se concentreze asupra planului de pace in ansamblu sau asupra unor puncte specifice.

– Care a fost raspunsul lumii –

Rusia a respins luna aceasta propunerea de pace a lui Zelenski, iar Moscova a reafirmat marti ca nu va renunta la niciun teritoriu pe care l-a luat cu forta, aproximativ o cincime din Ucraina, si pe care spune ca l-a anexat.

Zelenski s-a aflat intr-un turneu diplomatic, prezentandu-si planul, printre altii, presedintelui american, Joe Biden, presedintelui francez, Emmanuel Macron, si premierului indian, Narendra Modi, a carui tara a preluat presedintia G20.

Tarile occidentale, in frunte cu SUA, au sprijinit armata ucraineana cu miliarde de dolari si au ajutat Kievul la deminare si la repararea infrastructurii energetice.

Dar raspunsul la planul de pace al lui Zelenski si la summitul de pace propus de acesta a fost mai precaut.

In timpul vizitei lui Zelenski la Washington, la 22 decembrie, Biden a spus, in declaratii publice, doar ca el si Zelenski „impartasesc exact aceeasi viziune” pentru pace si ca Statele Unite se angajeaza sa se asigure ca Ucraina se poate apara singura.

Modi, al carui guvern nu a condamnat in mod explicit invazia Rusiei in Ucraina, a declarat, dupa ce Zelenski a prezentat planul, ca a „reiterat cu tarie” apelul sau pentru incetarea imediata a ostilitatilor si a promis sprijinul Indiei pentru toate eforturile de pace.

Liderii G7 au declarat ca s-au angajat sa aduca pacea in Ucraina ”in conformitate cu drepturile sale consacrate in Carta ONU”.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat ca sansele unor negocieri de pace in viitorul apropiat sunt reduse.

”Cred ca va continua confruntarea militara si cred ca mai trebuie sa asteptam un moment in care sa fie posibile negocieri de pace serioase”, a declarat el la sfarsitul lunii decembrie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: