Planul Israelului de a rasturna regimul teocratic al Iranului. Oficial SUA: „Planuiesc sa loveasca puternic”

analize

Israelul a consultat SUA cu privire la represaliile pentru salva de aproape 200 de rachete iraniene lansate impotriva sa in aceasta luna, Tel Avivul urmarinda sa tinteasca Corpul Gardienilor Revolutiei Islamice din Iran si forta paramilitara voluntara a Teheranului, trupele Basij. Exista si un al treilea obiectiv, schimbarea regimului e la Teheran, relateaza The Times.

Benyamin Netanyahu, prim-ministrul israelian, a dat de inteles acest lucru intr-o declaratie video, prezentata ca un discurs catre poporul iranian, cu cateva zile inainte de atacul cu rachete al Iranului. Discursul in limba engleza a fost probabil destinat tarilor occidentale si opozitiei iraniene, care are sediul in strainatate.

„Nu lasati un mic grup de teocrati fanatici sa va zdrobeasca sperantele si visele … Poporul iranian trebuie sa stie: Israelul este alaturi de voi”, a declarat Netanyahu. „Cand Iranul va fi in sfarsit liber – si acel moment va veni mult mai repede decat cred oamenii – totul va fi diferit.”

Netanyahu spera ca viitoarele lovituri aeriene ale Israelului vor contribui la slabirea Corpului Gardienilor Revolutiei Islamice Iraniene (IRGC) si a fortei paramilitare Basij, doi piloni ai regimului islamic care au jucat un rol esential in reprimarea protestelor in masa impotriva acestuia.

IRGC este atat o forta militara de elita, cat si o prezenta dominanta in economia Iranului, in timp ce Basij, o militie loialista are filiale in intreaga tara.

„Planuiesc sa le loveasca puternic”, a declarat saptamana aceasta un oficial occidental cu privire la planul Israelului, adaugand ca acest lucru ar putea incuraja opozitia iraniana.

Realist, Netanyahu nu ar crede ca un val de lovituri aeriene, sau chiar mai multe, ar putea rasturna regimul prin incurajarea unei revolte populare.

Dar unii dintre liderii israelieni, inclusiv ministrii coalitiei de extrema dreapta care sustin o actiune dura impotriva Iranului, cred ca acesta este un moment decisiv care poate schimba raportul de forte intr-o regiune care se simte prinsa intre SUA si Israel, pe de o parte, si Iran si „axa sa de rezistenta”, pe de alta parte.

Acest punct de vedere a fost intarit de decapitarea rapida a Hezbollah, cel mai puternic atu al Iranului in cadrul retelei de proxeneti si aliati pe care i-a cultivat timp de decenii pentru a contracara Israelul.

Firas Maksad, senior fellow la think tank-ul Middle East Institute, a declarat: „Administratia Biden si israelienii au ajuns la o intelegere generala conform careia prima etapa a raspunsului israelian va fi limitata la armata si la IRGC si Basij, si vor sta departe de instalatiile nucleare si petroliere. Unii spera ca lovirea Basij si IRGC va tensiona si mai mult relatia dintre acestea si popor.”

Desi este posibil ca nici SUA sa nu creada ca regimul islamic din Iran ar putea fi amenintat imediat de o revolta populara, este posibil sa fi acceptat pentru a convinge Israelul sa nu atace instalatiile nucleare si petroliere.

SUA doresc sa evite atacurile asupra acestor active de teama unei escaladari: fie ca Teheranul sa isi accelereze imbogatirea uraniului pentru a crea o bomba nucleara, fie sa atace campurile petroliere din regiune, crescand preturile inainte de alegerile prezidentiale de luna viitoare si oferindu-i lui Donald Trump, candidatul republican, mai mult combustibil pentru campania sa.

Orice atac al Israelului este, de asemenea, de natura sa atraga reactii suplimentare din partea Iranului. „Trebuie sa ne gandim la asta ca la prima salva”, a declarat Maksad. „Va exista un raspuns iranian, iar acest lucru ne va duce dincolo de alegerile din SUA. In acel moment, Netanyahu va avea mai multa flexibilitate pentru a raspunde intr-un mod mai expansiv.”

Recentele succese ale Israelului impotriva Hezbollah in Liban, inclusiv atacurile de sabotaj care au redus puterea de lupta a gruparii siite si loviturile aeriene care au ucis figuri-cheie, cum ar fi Hassan Nasrallah, liderul acesteia, ar putea incuraja ideologii radicali din coalitia de guvernare a lui Netanyahu sa extinda in continuare razboiul impotriva marelui sau inamic.

Agentiile israeliene de securitate si de informatii, care studiaza Iranul de zeci de ani, ar putea, de asemenea, sa nu fie convinse ca atacurile militare sau secrete l-ar putea rasturna pe ayatollahul Khamenei.

„As fi surprins daca aparatul de securitate mai larg ar fi de acord cu acest lucru – este imposibil ca Israelul sa aiba acest nivel de succes”, a declarat Sanam Vakil, directorul programului Chatham House pentru Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: