externe

Planul lui Putin privind cheltuielile militare pentru anul viitor ridica semne de intrebare cu privire la sfarsitul razboiului din Ucraina

Presedintele rus, Vladimir Putin, s-a angajat sa majoreze considerabil cheltuielile pentru razboiul din Ucraina in 2024, in pofida faptului ca un inalt oficial de la Kremlin, Serghei Lavrov, a lasat sa se inteleaga recent ca Moscova ar putea fi dispusa sa negocieze incetarea conflictului, relateaza Newsweek.

Agentia France-Presse (AFP) a relatat joi ca un nou document al Ministerului rus de Finante arata ca Moscova va creste cheltuielile de aparare cu aproape 70% in 2024.

Investitia in bugetul de razboi vine dupa ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a indicat recent ca Rusia va respecta granitele Ucrainei de dinaintea invaziei lui Putin, care a inceput in februarie 2022, daca Kievul este de acord cu o conditie majora.

In timpul unei conferinte de presa la Adunarea Generala a ONU de sambata, Lavrov a sugerat ca Rusia ar recunoaste suveranitatea teritoriala a Ucrainei pe baza unei declaratii din 1991, daca Kievul ar fi de acord cu angajamentul de a ramane „o tara nealiniata si nu ar intra in nicio alianta militara”.

Comentariul se referea aparent la oferta Ucrainei de a adera la NATO, careia Putin nu numai ca i se opune, dar a invocat posibila extindere a NATO la granitele Rusiei ca fiind una dintre justificarile sale pentru declansarea razboiului.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski si membrii administratiei sale nu au comentat in mod public comentariile lui Lavrov, dar Zelenski a continuat sa ceara aliatilor sa furnizeze mai multe arme trupelor sale in urma calatoriei sale in Statele Unite si Canada.

De asemenea, Putin insusi nu a abordat subiectul unei posibile incetari a focului, iar noul document al Ministerului rus de Finante indica faptul ca este pregatit sa investeasca intens in 2024. Potrivit analizei AFP, documentul arata ca cheltuielile pentru aparare ar urma sa creasca cu peste 68% de la an la an, ajungand la aproape 10.800 de miliarde de ruble (111,15 miliarde de dolari). Aceasta cifra ar reprezenta aproximativ 6 la suta din PIB-ul Rusiei.

Potrivit calculelor AFP, bugetul de cheltuieli pentru aparare al Rusiei pentru 2024 va fi de aproximativ trei ori mai mare decat banii alocati pentru educatie, protectia mediului si cheltuielile de sanatate la un loc.

Documentul indica, de asemenea, ca Putin nu este inca pregatit sa renunte la pretentiile sale ilegitime asupra a patru regiuni ucrainene pe care le-a anexat la Rusia anul trecut, intrucat raportul precizeaza ca „integrarea” oblasturilor Lugansk, Donetk, Herson si Zaporijia este unul dintre obiectivele pentru anul viitor.

Intre timp, economia Rusiei a avut de suferit in timpul razboiului, deoarece Putin a crescut cheltuielile militare iar sanctiunile occidentale au produs efecte. Dupa ce rubla a atins cel mai scazut nivel din ultimele 17 luni in raport cu dolarul american, Banca Centrala a Rusiei a majorat luna trecuta ratele dobanzilor in incercarea de a raspunde preocuparilor legate de moneda tarii si de cresterea inflatiei.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Lupte grele la Kupiansk, ucrainenii au reusit sa respinga atacul rusilor: „Situatia a fost foarte dificila” – VIDEO

Infanteria rusa a reusit pentru scurt timp sa penetreze orasul Kupiansk, din estul Ucrainei, inainte…

29 de minute ago

Ciolacu a decretat, joi: „Simion nu e spion, nu a avut intalniri cu agenti rusi”

Premierul PSD Marcel Ciolacu a declarat, joi, intr-o conversatie off the record cu un grup…

5 ore ago

Un intreg castel din sec. 13 este de vanzare in Italia. Cat ar costa o astfel de proprietate

Castelul din Tavoleto, Italia, este scos la vanzare. Anuntul este postat pe mai multe site-uri…

44 de minute ago

Canada se pregateste sa devina „superputere” nucleara cu suficient uraniu pentru a depasi China si Rusia

In bazinul Athabasca din regiunea Saskatchewan de nord a Canadei a fost descoperita o rezerva…

2 ore ago