Categories: analize

Planul secret al Kremlinului: „Va fi o iarna grea pentru europeni. Am putea vedea proteste, revolte”

Iernile reci au ajutat Moscova sa-i invinga pe Napoleon si pe Hitler, iar presedintele rus Vladimir Putin mizeaza acum ca preturile in crestere spectaculoasa la energie si posibilele lipsuri in iarna aceasta vor convinge Europa sa forteze Ucraina sa incheie un armistitiu, in conditiile impuse de Rusia, scrie miercuri Reuters intr-o analiza citata de Agerpres.

Aceasta este – spun doua surse rusesti familiarizate cu modul de gandire al Kremlinului – singura cale catre pace pe care o vede Moscova, avand in vedere ca autoritatile de la Kiev spun ca nu vor negocia pana cand Rusia nu va parasi intreaga Ucraina.

„Avem timp, putem astepta”, a declarat o sursa apropiata autoritatilor ruse, care a refuzat sa fie identificata pentru ca nu este autorizata sa vorbeasca cu mass-media. „Va fi o iarna grea pentru europeni. Am putea vedea proteste, revolte. Unii lideri europeni s-ar putea gandi de doua ori inainte sa continue sa sprijine Ucraina si sa creada ca a sosit momentul unei intelegeri”, a adaugat sursa citata.

Citeste si: Vin schimbari majore in Europa. Macron ii anunta pe francezi ca „se sfarsesc abundenta si lipsa de griji”: „Vine o mare bulversare”

O a doua sursa apropiata Kremlinului a declarat ca Moscova are impresia ca poate detecta deja fisuri in unitatea europeana si ca se asteapta ca acest proces sa se accelereze pe fondul greutatilor iernii.

„Va fi cu adevarat greu daca (razboiul) se va prelungi in toamna si in iarna. Deci exista speranta ca ei (ucrainenii) vor cere pacea”, a afirmat sursa citata.

Reuters nu a primit un raspuns imediat din partea Kremlinului, care neaga ca Rusia foloseste energia ca arma politica, la solicitarea de a face un comentariu pe acest subiect.

Ucraina si cei mai fermi sustinatori occidentali ai sai spun ca nu intentioneaza sa cedeze, iar oficiali americani, vorbind sub protectia anonimatului, afirma ca pana acum nu au sesizat ca sprijinul pentru Ucraina s-ar diminua.

Intr-o postare pe Twitter cu prilejul Zilei Nationale a Ucrainei, sarbatorita miercuri, sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris: ”UE a fost alaturi de voi in aceasta lupta de la bun inceput. Si vom fi alaturi de voi atat timp cat este nevoie”.

Sustinut cu miliarde de dolari de SUA si cu alte ajutoare si pregatire militara si schimb de informatii secrete din partea Occidentului, si avand la activ o serie de atacuri asupra unor tinte importante care au contribuit la ridicarea moralului, Kievul crede ca are sanse sa schimbe situatia in teatrul de operatii.

„Pentru ca negocierile cu Rusia sa devina posibile, este necesar sa se schimbe statu quo-ul pe front in favoarea Fortelor Armate ale Ucrainei. Este necesar ca armata rusa sa sufere infrangeri tactice semnificative”, a declarat pentru Reuters consilierul prezidential Mihailo Podoliak.

Fortele ucrainene au zadarnicit incercarile ruse de a cuceri capitala Kiev si al doilea oras al tarii, Harkov; au distrus si intrerupt cu regularitate liniile de aprovizionare rusesti, au scufundat Moskva, nava-amiral a Flotei Rusiei de la Marea Neagra, si au provocat daune majore unei baze aeriene ruse din Crimeea, peninsula ucraineana anexata ilegal de Moscova in 2014.

De ceva vreme, Kievul vorbeste si despre o contraofensiva majora pentru recucerirea sudului, cu toate ca nici Rusia nu a stat degeaba si si-a comasat fortele in aceasta regiune ucraineana, si, deci, este neclar daca si cand se vor concretiza intentiile ucrainene.

Test de vointa

Confruntarea geopolitica a facut ca preturile energiei sa inregistreze cresteri record. Uniunea Europeana a interzis carbunele rusesc si a aprobat interzicerea partiala a importurilor de titei din aceasta tara pentru a pedepsi Moscova pentru „operatiunea militara speciala” pe care a lansat-o in urma cu sase luni, la 24 februarie, impotriva Ucrainei.

Dar Rusia a lovit si ea, reducand drastic exporturile de gaze catre Europa.

Guvernele europene au incercat sa sporeasca rezistenta la presiunile energetice in aceasta iarna prin cautarea de surse alternative si prin impunerea de masuri de economisire a energiei, dar prea putini specialisti in energie cred ca tarile europene isi vor putea acoperi toate nevoile.

Kremlinul a pus reducerea fluxurilor de gaze pe seama unor chestiuni de ordin tehnic, pe sanctiunile occidentale si pe refuzul unor tari de a plati in ruble. Intre timp, incasari record din vanzarea de petrol si gaze continua sa umfle visteria de razboi a Rusiei.

”Desigur, Kremlinul se bazeaza pe posibilitatea ca ne vom pierde interesul din cauza scrutinelor de la jumatatea mandatului din America, a faptului ca Regatul Unit este in cautarea unui nou prim-ministru, ca Germania este ingrijorata de moarte din cauza gazului si ca fluviul Rin are o adancime de doar 15 centimetri. Razboiul este un test logistic si un test al vointei. Testul va fi: avem noi, in Occident, o vointa superioara Kremlinului? Cred ca aceasta va fi provocarea”, a declarat generalul american in retragere Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA in Europa.

Prima sursa apropiata autoritatilor ruse a declarat ca, in orice potential acord de pace viitor, Moscova vrea ”sa inghete” castigurile teritoriale, sa-si asigure controlul asupra intregii regiuni ucrainene Donbas (est) si ca autoritatile de la Kiev sa se angajeze in favoarea neutralitatii militare.

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marti ca Kievul nu va fi de acord cu nicio propunere de inghetare a liniilor de front actuale pentru ”a calma” Moscova. Consilierul sau Mihailo Podoliak a mentionat ca Occidentul aprovizioneaza Kievul cu suficiente arme pentru a „nu cadea”, dar nu suficiente pentru a castiga, adaugand ca era nevoie de un sprijin mult mai mare.

Reuters aminteste ca statele occidentale au refuzat sa angajeze trupe terestre in acest conflict, iar la inceputul lui s-au abtinut de la furnizarea de armament greu pentru a evita un razboi mai amplu cu Rusia, care are cel mai mare stoc de arme nucleare din lume.

Razboi de uzura

Oficiali americani au declarat ca ei cred ca Putin isi urmareste in continuare obiectivul initial de a ocupa Kievul, dar nu a reusit sa-l atinga. Ministerul Apararii rus nu a raspuns imediat la o cerere a Reuters de a comenta aceasta afirmatie.

Aceiasi oficiali americani au spus ca nu au vazut niciun semn ca rusii intentioneaza sa detensioneze situatia si sunt de parere ca razboiul se va prelungi.

Andrei Kortunov, seful RIAC, un think tank de politica externa apropiat de Ministerul de Externe al Rusiei, a spus ca niciuna dintre parti nu pare sa se pregateasca sa cedeze prima.

„Se pare ca ambele parti cred ca, cu timpul, pozitiile lor ar putea deveni mai puternice. Realist vorbind, este foarte greu sa ne imaginam ca putem ajunge prea curand la o intelegere politica”, a explicat el.

Cele doua armate – ucraineana si rusa – sunt de multa vreme prinse intr-un razboi de uzura, niciuna dintre ele nereusind pana acum sa inregistreze un succes decisiv.

Confruntandu-se cu ceea ce serviciile de informatii occidentale califica drept o lipsa grava de efective militare de lupta dupa pierderi grele, fortele ruse au inregistrat luna trecuta doar progrese modeste, si acestea obtinute cu mari eforturi, in estul Ucrainei.

Konrad Muzyka, analist militar din Polonia, a declarat ca fortele ruse au avut initiativa in cateva zone din estul Ucrainei, dar ca nu s-a observat niciun fel de castig major din partea niciunei parti, in lipsa unei cresteri semnificative in ceea ce priveste armamentul si efectivele armate. „Oricine va putea face asta (sa aiba la dispozitie mai multe arme si militari – n.r.) va castiga razboiul”, a spus Muzyka.

Performanta pe campul de lupta a Ucrainei – de acum si pana la iarna – ar putea decide directia pe care o va lua razboiul, a spus Neil Melvin, analist la think tank-ul RUSI, cu sediul la Londra. „Ucraina trebuie sa-si convinga sustinatorii occidentali ca poate castiga (in lupta) si ca nu pierde din elan. Daca pot demonstra, in aceasta perioada, ca ii respinge pe rusi si pot mentine acest elan, va fi o victorie”, afirma Melvin.

Dar cu cat razboiul dureaza mai mult, cu atat mai mari devin riscurile aparitiei unor divizari in randul occidentalilor asupra Ucrainei, pe masura ce preturile la combustibil, gaz, electricitate si alimente incep sa-si faca efectul negativ.

„Toti indicatorii economici devin negativi acum. Va fi mai greu sa-i motivezi pe oamenii care tremura in apartamentele lor (sa accepte greutati) daca nu pare ca Ucraina castiga”, a apreciat Melvin, care a spus ca, apoi, presiunea pentru ajungerea la o intelegere politica ar putea creste, divizand atat UE, cat si alianta militara NATO.

Riscuri nucleare?

Tony Brenton, fost ambasador britanic in Rusia, a declarat ca Occidentul „la un moment dat” ar putea fi nevoit „sa-i impinga pe ucraineni la niste compromisuri destul de incomode”, daca Kievul nu reuseste sa dea lovitura, oricare ar fi aceasta. Si a avertizat ca o Rusie cu arme nucleare ar putea escalada conflictul daca se confrunta cu perspectiva unei infrangeri umilitoare.

„Daca Rusia alege sa poarte un razboi pe care il pierde, daca pierde rau si daca Putin pica, sau (daca alege sa faca) un fel de demonstratie nucleara, nu as paria ca ei nu vor alege sa faca aceasta demonstratie nucleara”, a spus Brenton.

Rusia a respins in mod repetat ideea ca ar trebui sa foloseasca arme nucleare tactice. Putin a declarat luna trecuta ca Moscova ”abia a inceput treaba” in Ucraina si a provocat Occidentul sa invinga Rusia pe campul de lupta.

Samir Puri, autorul cartii ”Russia’s Road to War with Ukraine”, este de parere ca Kievul risca sa fie fortat sa traiasca cu o divizare de facto, cu pana la un sfert din teritoriul sau sub control rusesc, daca nu reuseste sa schimbe dinamica razboiului.

„Cred ca Rusiei i-ar putea prii o astfel de situatie pe termen lung si ca aceasta divizare este, din pacate, cel mai probabil rezultat pe termen mediu”, a spus Puri.

Altii sunt mai optimisti.

„Cred ca sistemul logistic rusesc este epuizat si nu se va imbunatati prea curand”, considera generalul american Hodges. „Daca Occidentul, condus de SUA si Regatul Unit, va continua sa ofere ceea ce am spus ca vom oferi… sunt optimist ca Ucraina i-ar putea respinge pe rusi de-a lungul liniei din 23 februarie (cu o zi inaintea invaziei ruse – n.r.) pana la sfarsitul acestui an”, a afirmat el.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Incendiu la un centru pentru ingrijirea varstnicilor din Videle, 75 de persoane au fost evacuate

O alerta de incendiu a fost anuntata, luni seara, la Centrul de Ingrijire si Asistenta…

4 minute ago

America alege: Harris vs. Trump. O confruntare decisiva pentru viitorul natiunii

  Pe 5 noiembrie 2024, americanii voteaza pentru a decide cine va prelua presedintia SUA,…

7 minute ago

Politicianul extremist britanic Nigel Farage sustine ca, daca va castiga alegerile, Kamala Harris ar trebui sa-l gratieze pe Donald Trump

Politicianul britanic de extrema dreapta Nigel Farage a declarat ca Kamala Harris ar trebui sa-l…

18 minute ago

Presedintele pro-rus al Slovaciei a respins toate cererile cetatenilor care voiau sa lupte ca voluntari pentru Ucraina

Presedintele slovac Peter Pellegrini a respins recent toate cele patru cereri ale cetatenilor slovaci care…

34 de minute ago

Ziua deciziei in America. Alegerile care pot schimba cursul istoriei

Marti, 5 noiembrie, cetatenii americani merg la vot pentru a-l alege pe viitorul presedinte al…

40 de minute ago

Armata israeliana sustine ca a efectuat un atac asupra cartierului general al serviciului de informatii al Hezbollah din Siria

Armata israeliana a afirmat luni ca a efectuat o lovitura asupra unor tinte avand legatura…

49 de minute ago