Planul USR: „Trebuie desfiintate ministere intregi, trebuie institutii intregi desfiintate, sunt agentii de stat absolut inutile. Trebuie desfiintate inspectoratele scolare, ca in Finlanda. Sa ramana 20% din bugetari”

politica

Claudiu Nasui

Claudiu Nasui, fost ministru al Economiei, a declarat intr-un interviu pentru aktual24.ro ca solutia pentru criza economica ce se profileaza la orizont este o „taiere masiva a cheltuielilor” din administratia de stat. „Trebuie taiat in carne vie”, subliniaza Nasui.

Nasui a declarat ca guvernantii planuiesc o crestere consistenta a TVA-ului, la 22%:  „Deci, ei vor creste TVA-ul, pentru ca ala e cel mai mare aducator de bani la buget de stat. Inteleg ca vehiculeaza faimoasa impozitare progresiva, nu stiu exact cum se gandesc s-o faca, pentru ca ea are niste probleme de implementare grave. (…)  Per total, la noi, acum, cam 42% dintr-un salariu il ia statul. Practic, vor sa ajunga la 48 sau 50%! Si asta, atentie, doar la sursa, doar in momentul in care primeste cineva salariu, ca apoi ai accize, ai TVA, toate lucrurile pe care le mai platesti in economie. Deci, e o saracire zdravana care ne va veni la anul!”.

Solutia lui Nasui este insa de a se trece la o taiere masiva a cheltuielilor din administratia publica.

„Daca ajungem la guvernare si avem presedintele, trebuie sa facem taiere masiva de cheltuieli. Dar asta in functie de cat de puternici vom fi si vom putea influenta lucrurile. Daca ar fi dupa mine, trebuie ministere intregi desfiintate, trebuie institutii intregi desfiintate, sunt agentii de stat absolut inutile. Putem taia vreo 30 de miliarde de lei!“, a declarat Nasui pentru aktual24.ro.

„Repet: taiere masiva de cheltuieli! Avem prea multe ministere, avem prea multe agentii, avem prea multe scheme de afaceri pe banii statului!”, a subliniat Nasui.

„Cat se poate taia? 2%? 4% din PIB?”, a fost intrebat Nasui.

„Da, da! Si chiar mai mult! Dar asta in functie de cat de puternici vom fi si vom putea influenta lucrurile. Daca ar fi dupa mine, trebuie ministere intregi desfiintate, trebuie institutii intregi desfiintate, sunt agentii de stat absolut inutile. Agentiile astea pentru IMM-uri, daca maine le desfiintati, n-o sa simta nimeni diferenta. Daca institutele nationale de cercetare si dezvoltare ale cartofului si ale mai stiu eu ce – unele au nume pompoase -, daca le desfiinteaza maine statul, va promit ca in afara de oamenii care lucreaza acolo si care-si iau un venit de acolo, nimeni nu le simte lipsa! Adica n-ati resimti-o asupra vietii dumneavoastra. Nu e ca politia, ca daca dispare politia, vine hotul pe zona asta. Sau daca dispare scoala, nu mai aveti unde sa va lasati copilul. Ori spitalul. Sunt institutii inutile! Eu zic mai mult de atat: sa taiem cheltuielile si sa taiem taxele! Taxele in Romania nu sunt mici! Sunt foarte mari!”, a subliniat Nasui.

El declarat ca ar desfiinta si Ministerul Economiei, pe care l-a condus ca ministru: „Eu aveam al 53-lea salariu in minister. Inaintea mea erau 52 de persoane cu salarii intre 6.000 si 12.000 de euro pe luna care teoretic promovau interesele economice ale Romaniei in lume. Practic, nu faceau nimic. Erau atasate la ambasadele Romaniei si faceau revista presei“.

Fostul ministru ar dori sa fie desfiintate si inspectoratele scolare.

„Sa aiba mai multa putere scolile, sa fie mai multa putere in jurul scolilor decat in jurul ministerelor! Sa desfiintam inspectoratele scolare! Finlandezii au desfiintat inspectoratele in anii ’90. Romania are doua institutii care fac inspectii scolare: si inspectoratele, dar si ARACIP-ul, adica Agentia Romana de Garantare a Calitatii in invatamantul Preuniversitar. Se vede ce calitate, ca suntem ultimii tot timpul si fabricam analfabetism functional pe banda rulanta”, a aratat Nasui.

Nasui a mai spus ca el si-ar dori ca din numarul actual de bugetari sa ramana doar 20%, exceptie facand profesorii si medicii. Astfel, ar urma sa ramana doar vreo 300.000 de bugetari.

„Conform Ziarului Financiar, noi avem vreo 1,35 milioane de de bugetari, populatia reala fiind, probabil, pe la 17-18 milioane. In 1989, cand Romania avea 23 de milioane de locuitori, erau sub 800.000 de bugetari. Intre timp au aparut mijloace noi, adica avem informatizarea care nu exista cum 40 de ani. De cati bugetari are nevoie Romania, de fapt?”, a fost intrebat Nasui.

„Eu am un pariu cu un prieten ca AI-ul, inteligenta artificiala, nu o sa reduca numarul de bugetari! Pentru ca, de fapt, ei nu exista acolo pentru ca e nevoie de ei. Ei exista acolo pentru ca au avut pargiile politice ca sa intre la stat la un moment dat! Eu cred ca la 20% din numarul actual!

(…) In primul rand profesorii si doctorii, adica personalul din educatie si sanatate, i-as scoate din acest calcul. Pentru ca eu consider ca ei ar trebui sa functioneze dupa un alt sistem. Adica statul ar trebui sa finanteze educatia, ar trebui sa finanteze sanatatea, dar n-ar trebui sa fie el cel care o ofera neaparat! Ar trebui sa fie, de exemplu, pentru educatie un sistem de vouchere, iar in sanatate un sistem de asigurari de tip Pilonul II al sanatatii – unde chiar avem un proiect de lege pe tema aceasta. Si atunci, pe angajatii din educatie si sanatate i-as scoate din calculul acela. Apoi, la restul, din ce am vazut pana acum, in statul roman sunt 20% care chiar fac ceva in institutii! Problema e ca acel 20% nu este 20% care ar ramane daca maine statul roman zice: ‘Gata, taiem 80% din toate institutiile!’. Tare mi-e ca-ti raman doar cei mai pilosi, cei care au cel mai puternic spate politic si o sa plece aceia care inca mai tin institutiile pe picioare”, a subliniat Nasui.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: