Planurile de extindere a UE in Balcanii de Vest sunt din nou in centrul atentiei, spre furia Rusiei

externe

parlamentul european, strasbourg

Pe masura ce tensiunile geopolitice crescande au adus Uniunea Europeana in centrul atentiei, privirile s-au indreptat catre Balcanii de Vest, de importanta strategica. Dar ramane neclar daca regiunea este pregatita – si dispusa – sa faca in sfarsit pasii necesari pentru a adera la uniune, relateaza CNBC.

Balcanii de Vest, care cuprind Albania, Bosnia si Hertegovina, Macedonia de Nord, Muntenegru, Kosovo si Serbia, reprezinta o lacuna notabila pe harta aderarii la UE in sud-estul Europei.

Desi fiecare dintre ele a solicitat – si a primit – statutul de membru candidat sau potential candidat in ultimele doua decenii, dupa caderea federatiei socialiste a Iugoslaviei in 1992, progresele in ceea ce priveste aderarea au fost, in general, lente.

„Vad Uniunea Europeana mai pregatita pentru Balcani decat Balcanii pentru Uniunea Europeana”, a declarat pentru CNBC Miroslav Lajcak, reprezentantul special al UE pentru dialogul Belgrad-Pristina si Balcanii de Vest.

Aderarea la UE este un proces riguros si adesea de lunga durata, care implica mai multe etape de negocieri si reforme pentru a se asigura ca un stat candidat indeplineste standardele judiciare, administrative si economice ale UE.

Lajcak a declarat ca tarile din Balcanii de Vest, in trecut, au ezitat sa se angajeze cu adevarat in astfel de reforme, deoarece „nu credeau intr-un viitor european adevarat” – sau ca ar putea indeplini in mod realist cerintele.

Dar toate acestea s-au schimbat odata cu izbucnirea razboiului la usa Europei in februarie 2022.

La cateva zile de la invazia Rusiei, Ucraina, Moldova vecina si, la scurt timp dupa aceea, Georgia, au solicitat statutul de candidat la UE. Pana la sfarsitul anului 2023, UE a lansat discutiile de aderare cu Ucraina si Moldova si a acordat statutul de candidat Georgiei, dand un nou impuls proiectului european si semnaland sperante reinnoite pentru alti potentiali membri.

„Ucraina, Moldova si Georgia au adus o energie si un angajament proaspat – ceva ce aproape ca s-a pierdut in Balcani”, a declarat Lajcak. „Acum, este foarte clar ca Uniunea Europeana este serioasa”, a mai spus el.

Desi Ucraina, Moldova si Georgia se afla in afara Balcanilor de Vest, constituind o parte a fostului bloc estic al Europei, Lajcak a declarat ca progresul ar trebui sa duca regiunea mai departe in negocierile de aderare. In prezent, negocierile sunt in curs de desfasurare in fiecare tara, cu exceptia Kosovo, un potential membru candidat, dar Lajcak a mentionat ca aceasta deschidere ar putea sa nu ramana la nesfarsit.

„Trenul este aici si trenul va pleca din gara. Daca nu se vor urca la bord, vor pierde o oportunitate istorica uriasa”, a spus el.

Extinderea accelerata a UE are loc in contextul in care blocul incearca sa isi consolideze asertivitatea, avand in vedere razboiul Rusiei din Ucraina si fracturarea ordinii mondiale conduse de SUA. Lajcak a declarat ca acest lucru a facut ca atmosfera de la Bruxelles sa devina „mai politica” decat in trecut.

„Inainte se spunea intotdeauna ca extinderea inseamna extinderea zonei in care se aplica valorile si regulile europene. Acum, este vazuta mai mult din punct de vedere geopolitic”, a spus Lajcak.

„Ne face mai puternici, ne face mai mari, ne face piata mai mare. Asa ca este mai putin idealista si mai pragmatica”, a mai spus el.

Accentul politic sporit a facut ca alinierea politicii externe sa fie mai critica ca niciodata pentru procesul de aderare, unitatea UE fiind deja contrariata de intransigenta actualului membru Ungaria. Acest lucru s-ar putea dovedi un punct de blocaj pentru anumiti membri potentiali.

Serbia, de exemplu – cea mai mare tara din regiune – a fost vocala in condamnarea invaziei Rusiei in Ucraina, dar s-a opus impunerii de sanctiuni impotriva acestei tari. Intr-adevar, Belgradul a intrat adesea in conflict cu aliatii occidentali pe probleme de politica externa si continua sa mentina legaturi stranse cu Rusia si China.

Intre timp, atat Moscova, cat si Beijingul au cautat sa isi consolideze influenta economica si politica in Balcanii de Vest, intr-o potentiala incercare de a destabiliza regiunea.

Cu toate acestea, Lajcak a insistat asupra faptului ca niciuna dintre tari nu poate concura cu Bruxelles-ul in ceea ce priveste oferta sa de investitii si comert. „Procesul de extindere credibil este cel mai bun raspuns la orice interferenta a unor terte parti”, a declarat Lajcak. „Ar fi o nebunie din punct de vedere economic [pentru tarile europene] sa se uite in alta parte”, a mai spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: