Planurile NATO: Pe ce traseu vor ajunge blindatele SUA in Romania in cazul in care Rusia declanseaza atacul asupra NATO

externe

Tanc Abrams

NATO dezvolta mai multe „coridoare terestre” pentru a trimite trupe si blindate americane pe linia frontului in cazul unui razboi terestru european major cu Rusia.

Soldatii americani ar putea ateriza intr-unul dintre cinci porturi majore din spatiul NATO si ar fi directionati de-a lungul unor rute logistice planificate in prealabil pentru a face fata unui eventual atac al Moscovei, au declarat oficiali NATO pentru The Telegraph.

Acest lucru vine in contextul in care liderii de varf ai Aliantei au avertizat ca guvernele occidentale trebuie sa se pregateasca pentru un conflict cu Rusia in urmatoarele doua decenii.

Rutele logistice au devenit o prioritate cheie de cand liderii NATO au convenit, la un summit de la Vilnius, Lituania, anul trecut, sa pregateasca 300.000 de soldati care sa fie mentinuti intr-o stare de pregatire ridicata pentru a apara alianta.

Planurile existente prevad ca trupele americane sa debarce in porturile olandeze inainte de a se imbarca in trenurile care le transporta prin Germania si mai departe spre Polonia.

In cazul unei invazii rusesti in NATO, trupele americane ar urma sa fie trimise in portul Rotterdam inainte de a fi transportate spre est.

Dar in culise se fac si aranjamente pentru a extinde rutele catre alte porturi pentru a se asigura ca linia de comunicatii terestre nu poate fi intrerupta de fortele Moscovei.

Locotenentul general Alexander Sollfrank, seful comandamentului logistic Jsec al NATO, a declarat pentru The Telegraph: „Ucraina sufera foarte mult din cauza acestor atacuri rusesti cu rachete cu raza lunga de actiune asupra sistemelor logistice”.

Cum ar putea fi trimise trupe americane pe linia intai in razboiul terestru european cu Rusia. Conform planului, trupele SUA ar urma sa ajunga intai in Turcia, dupa care vor avansa spre Romania prin Bulgaria.

 

In cazul in care fortele NATO care intra din Olanda sunt lovite de bombardamentele rusesti sau daca porturile din nordul Europei sunt distruse, alianta isi va muta atentia catre porturile din Italia, Grecia si Turcia.

Din porturile italiene, trupele americane ar putea fi transportate pe cale terestra prin Slovenia, Croatia pana in Ungaria, care are o granita comuna cu Ucraina.

Exista planuri similare pentru a transporta forte din porturile turcesti si grecesti prin Bulgaria si Romania pentru a ajunge la flancul estic al aliantei.

De asemenea, sunt in curs de elaborare planuri de transport al trupelor prin porturile din Balcani, precum si prin Norvegia, Suedia si Finlanda.

Pe aceste coridoare, militarii nationali nu vor fi restrictionati de reglementarile locale si vor putea transporta armament fara restrictii obisnuite.

Anterior, guvernul francez s-a plans ca tancurile sale au fost blocate la frontierele straine de procese birocratice in timp ce incercau sa ajunga in Romania, ca parte a unui nou program de aparare impotriva unei invazii rusesti.

In ultimii cinci ani, Jsec a efectuat analize in numele NATO pentru a descoperi diverse rute care ar putea fi folosite pentru a livra trupe pentru a combate o invazie rusa.

Porturile din nordul Europei, cum ar fi Olanda, Germania si statele baltice, sunt considerate deosebit de sensibile la atacurile cu rachete rusesti.

Locotenentul general Sollfrank a declarat: „Totul este creat in asa fel incat sa existe rezistenta necesara – robustete, rezerve si, de asemenea, redundante”.

Dar, dupa avertismentele conform carora NATO are doar 5% din apararea aeriana necesara pentru a-si acoperi flancul estic, comandantul Jsec este ingrijorat de capacitatile sol-aer pentru apararea centrelor sale logistice cheie.

„Observand si evaluand razboiul rusesc din Ucraina, am observat ca Rusia a atacat bazele logistice ale Ucrainei. Acest lucru trebuie sa duca la concluzia ca este clar ca bazele logistice uriase, asa cum le stim din Afganistan si Irak, nu mai sunt posibile, pentru ca vor fi atacate si distruse foarte devreme intr-o situatie de conflict”, a spus el.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: