TikTok se confrunta cu noi procese intentate de 13 state din SUA si Districtul Columbia, care acuza populara platforma de socializare ca dauneaza si nu protejeaza tinerii, potrivit Reuters.
Procesele intentate separat in New York, California, Districtul Columbia si alte 11 state, extind lupta juridica a platformei TikTok, detinuta de China, cu autoritatile de reglementare din SUA si cauta noi sanctiuni financiare impotriva companiei.
Statele acuza pe TikTok ca foloseste in mod intentionat un software care creeaza dependenta, conceput pentru a-i face pe copii sa urmareasca cat mai mult si des posibil si ca prezinta gresit eficienta moderarii continutului.
„TikTok cultiva dependenta de retelele sociale pentru a creste profiturile corporative TikTok vizeaza in mod intentionat copiii, deoarece stie ca acestia inca nu au capacitatea de a crea limite sanatoase fata de continutul care provoaca dependenta”, a declarat procurorul general din California, Rob Bonta, intr-un comunicat.
TikTok incearca sa maximizeze timpul petrecut de utilizatori pe aplicatie pentru a-i viza cu reclame, se arata in plangere.
„Tinerii se lupta cu probleme de sanatata mintala din cauza platformelor de socializare precum TikTok care creeaza dependenta”, a declarat procurorul general din New York, Letitia James.
TikTok a respins afirmatiile, „dintre care multe le consideram inexacte si inselatoare” si ca a fost dezamagit de faptul ca statele au ales sa dea in judecata „in loc sa lucreze cu noi la solutii constructive la provocarile la nivel de industrie”.
Platforma ofera functii de siguranta, inclusiv limite implicite de timp petrecut in fata ecranului si setari implicite de confidentialitate pentru minorii sub 16 ani, a spus compania.
Procurorul general din Washington D.C., Brian Schwalb, a sustinut ca TikTok opereaza o afacere de transmitere de bani fara licenta prin intermediul functiilor sale de streaming live si moneda virtuala.
„Platforma TikTok este periculoasa prin design. Este un produs intentionat care da dependenta, care este conceput pentru a-i face pe tineri dependenti de ecranele lor”, a spus Schwalb intr-un interviu.
TikTok este acuzat ca faciliteaza exploatarea sexuala a utilizatorilor minori, spunand ca fluxul live si moneda virtuala TikTok „functioneaza ca un club de striptease virtual fara restrictii de varsta”.
Statele care au initiat proces impotriva platformei sunt Illinois, Kentucky, Louisiana, Massachusetts, Mississippi, New Jersey, Carolina de Nord, Oregon, Carolina de Sud, Vermont si statul Washington.
In martie 2022, opt state, inclusiv California si Massachusetts, au declarat ca au lansat un sondaj la nivel national cu privire la impactul TikTok asupra tinerilor.
Departamentul de Justitie al SUA a dat in judecata TikTok in august pentru ca nu a protejat confidentialitatea copiilor in aplicatie. Alte state au dat in judecata anterior TikTok pentru ca nu a protejat copiii de vatamari, inclusiv Utah si Texas. TikTok a respins acuzatiile.
Compania-mama chineza a TikTok, ByteDance, se lupta cu o lege care ar putea interzice aplicatia in Statele Unite.
Un sondaj realizat de CURS in perioada 30 octombrie-5 noiembrie arata ca romanii pun educatia…
Misterul bilelor negre care au aparut pe unele dintre cele mai cunoscute plaje din Sydney,…
Protestatarul Marian Tivilic, supranumit "Ceausescu", l-a asteptat vineri pe Niculae Badalau, fost vicepresedinte al PSD,…
Presa pro-guvernamentala de la Budapesta noteaza indignata ca presedintele roman Klaus Iohannis i-a intors spatele…
Cand o eruptie vulcanica a ingropat orasul antic Pompei, ultimele momente de viata ale cetatenilor…
Noul ministru israelian al Apararii a declarat, joi, ca a semnat un acord pentru achizitionarea…