Plesu descrie magistral noul guvern: „Adunatura de inadecvare, anonimat, performanta firava, studii discutabile, moralitate incerta, semidoctism, tupeu si iresponsabilitate”

news

Andrei Plesu comenteaza acid ce se intampla pe scena politica. El a remarcat, pe blogul de pe platforma Adevarul, ca asa ceva nu s-a mai pomenit niciodata si este „dincolo de bine sau de rau”.

„Am vazut multe dupa 1989. Si bune, si rele. Destul de multe rele. Dar ce vad acum pe scena politica n-am vazut niciodata. E dincolo de bine si de rau. Rareori dezastrul a colaborat atit de armonios cu ridicolul. Rareori a fost patologia atit de aproape de rizibil. Mori de frica murind, in acelasi timp, de ris”, scrie Plesu.

In continuare, scriitorul vorbeste despre cum s-a format noul Guvern, dupa o criza pe care tot PSD-ul a generat-o.

„Toate tipurile de comic defileaza somptuos dinaintea unei populatii care penduleaza intre stupoare, deruta, speranta contrafacuta, bascalie, lehamite. Comic de situatie? Avem! Comic de caracter? Este! Comic de moravuri? Ba bine ca nu! Comic de limbaj? Pai cum altfel? Am putea vorbi si de un comic al numelor, dar nu vrem sa fim acuzati de ”atac la persoana”. Desi ”persoanele” sus-puse nu se sfiesc sa atace din toate pozitiile… Te uiti la felul in care s-a constituit noul guvern si ai ”un lung prilej de vorbe si de ipoteze”.

1. PSD e in criza de cadre. Dovada: din peste jumatate de milion de membri, nu s-au putut gasi 30 care sa alcatuiasca un guvern plauzibil. Nu vrea nimeni genii, sau vedete. Dar nici o asemenea adunatura de inadecvare, anonimat, performanta firava, studii discutabile, moralitate incerta, semidoctism, tupeu si iresponsabilitate nu e de sustinut, din partea unui partid care detine avanscena vietii politice de atita amar de vreme.

2. Coalitia de guvernare nu da doi bani pe cultura ”romanilor”. Ministerul de resort e ultima roata la caruta. Altundeva e ”bataia pestelui”: pe la interne, pe la finante, pe la dezvoltare regionala si economie, pe la justitie si fonduri europene… Cultura e doar un ornament de ocazie. Da bine in discursul patriotic, dar nu prea conteaza cine o administreaza. Poti pune in crestetul ei orice mic mahar de presa deocheata, orice lautar, orice cuconita care nu stie (tineti minte?) ce insemna ”biped” pe romaneste, orice veleitar care isi da meseria si cinstea pe sefie. Ministerul Culturii e un minister bun de dat ”la schimb”, in negocierile cu partidele mai mici, dar utile.

3. Multi politicieni romani de rangul doi, trei, sau chiar mai rau par sa fi crezut, la un moment dat, ca ceva titluri obtinute prin afilierea la ”academiile” serviciilor, sau ale Apararii, vreun doctorat cu Gabriel Oprea, ba chiar si un doctorat ”civil” obtinut negustoreste sau hoteste, ajuta mult in cariera. Capeti brusc prestigiu, devii, peste noapte, ditamai intelectualul. Esti perfect inarmat in lupta cu ”asa-zisele” elite tradatoare de neam. S-a ajuns, astfel, la o situatie care creeaza confuzii.

Mai intii, alimenteaza masiv ideea ca ”serviciile” conduc totul din umbra. Peste tot sunt numai ”oamenii lor”. Pai care umbra? Nu e tot circul la vedere? In plus, iti vine sa spui ca daca astia sunt ”instrumentele” cu care lucreaza ”acoperit” institutiile cu pricina, inseamna ca si ele, ca si PSD-ul, sunt intr-o trista criza de cadre. 3. Imediat dupa cultura, ministerul cel mai strain de interesele reale si de pretuirea guvernantilor e Ministerul Educatiei, cind unit cu Cercetarea, cind separat. Dar oricum, acolo se pun doar insi alesi pe baza de loialitate partinica, sau de paloare academica. Vedeta absoluta a domeniului e inconturnabila doamna Ecaterina Andronescu: dragutica sau usor mihnita (in functie de interlocutor), inamorata de conducerea de partid si de stat, justa ca un adevarat ”om de stiinta”, mereu capabila sa raspunda criticilor si nedumeritilor cu un indurerat zimbet mamos. Acum, formarea tineretului tarii e pe mina unui baiat care numeste genunchiul ”genunche” si are inzestrarea retorica a clasei muncitoare cu studii la seral.

4. Mare succes au – la agricultura, de pilda – figurile vesele, imens distractive, capabile de asociatii imprevizibile si de rostiri memorabile in legatura, fireste, cu domeniul propriu: oi, ploi, plopi care fac umbra, ferme de porci etc. Uneori, ai impresia ca ministeriabilii sunt alesi dupa portret. Nu ma refer la frumusete sau uritenie. Nici Socrate nu era rapitor. Dar moaca spune, totusi, ceva despre purtatorul ei, sau, ceea ce e inca si mai grav, nu spune nimic, sau spune rele. Mai conteaza, probabil, si unele sensibilitati ale celor de la virful coalitiei. N-ar fi exclus, de pilda, ca dl Tariceanu sa vada in dl Ilan Laufer un continuator al biografiei sale de manechin. Incepi in reviste glossy si termini in Parlament. 5. Suntem una din cele mai avansate tari din lume ”pe tarimul” promovarii femeii. Coalitia crede in taria sexului slab: Nu putem fara Olguta, fara Carmen Dan, fara Sevil Shhaideh, fara Rovana, fara Gratiela, fara Doina. De Gabi Firea nu mai vorbesc. S-ar zice ca suntem internati intr-o grijulie maternitate”, noteaza Plesu.

Citeste editorialul integral pe Adevarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: