PMP vrea ca Parlamentul Romaniei sa adopte o hotarare privind unirea cu Republica Moldova

news

Presedintele executiv al Partidului Miscarea Populara (PMP), deputatul Eugen Tomac, propune ca Parlamentul sa adopte, in 27 martie, o declaratie cu privire la Unirea Republicii Moldova cu Romania, la 100 de ani dupa ce s-a decis Unirea Basarabiei cu Romania.

„In Republica Moldova exista un filon unionist destul de puternic. Credem ca Parlamentul Romaniei trebuie sa adopte o declaratie pe acest subiect, cu privire la Unirea Republicii Moldova cu Romania, si noi am facut un demers in acest sens catre Birourile Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, in care am cerut ca, pe 27 martie, sa se adopte o asemenea declaratie in Parlament. Cred ca modelul german este un model de succes, dintr-un motiv foarte simplu: cadrul juridic international ne permite si noua, romanilor din Est si din Vest, din Moldova si din Romania, sa se uneasca dupa aceleasi principii dupa care le-a avut si Germania atunci cand a decis in 1990 sa se reunifice. (…) La ora actuala, aproape jumatate din populatia din Republicii Moldova deja detine cetatenia romana”, a afirmat Eugen Tomac intr-o conferinta de presa, anunta Agerpres.

PMP cere si celorlalte partide din Parlament sa sustina Unirea Romaniei cu Republica Moldova in 27 martie, zi nationala.

„Astazi se va discuta. Exista o sedinta astazi (…). In mod sigur va exista o sedinta festiva organizata cu prilejul a o suta de ani de la decizia Sfatului Tarii Romanesti cu privire la Unirea Basarabiei cu Romania. Noi speram ca la aceasta sedinta sa putem prezenta o declaratie cu un continut puternic legat de acest obiectiv ce tine de Unirea Republicii Moldova cu Romania. Am propus un document. Ea (declaratia n.r.) este depusa la secretariatul celor doi presedinti ai camerelor. Este un document propus de grupurile noastre parlamentare”, a precizat Eugen Tomac.

Potrivit liderului PMP, aproape 130 din cele 800 de localitati din Republica Moldova au adoptat declaratii de unire cu Romania, care sunt declaratii politice, nu au valoare juridica.

„Aflandu-ne in anul Centenarului, in care nu se intampla multe evenimente asa cum ne-am fi asteptat si noi din partea actualului guvern, credem ca societatea trebuie sa inteleaga de ce 27 martie, la propunerea noastra, incepand de anul acesta este sarbatoare nationala. (…) Pentru ca 27 martie reprezinta temelia procesului de unificare din 1918. (…) Noi credem ca, intr-un moment atat de important, trebuie sa lasam orgoliile politice si mizele mici la o parte si sa gandim pe termen lung pentru viitorul acestei natiuni, pentru ca parlamentarii vin si pleaca, deciziile mari pe care le luam in numele natiunii romane raman. Si e bine ca momente de o anumita incarcatura istorica sa fie marcate asa cum se cuvine. Optiunea noastra este sa se adopte o asemenea declaratie pentru ca ea va ramane in mod sigur in istorie si va fi un indemn si pentru generatiile care urmeaza”, a mai spus Eugen Tomac.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: