PNL anunta ca Legea Iohannis este in „parcursul legislativ”. PSD tine sa anunte ca va vota impotriva: „Iohannis sa demisioneze daca vrea sa candideze”

politica

Daniel Fenechiu, alianta, PSD-PNL, stabilitate, Nicolae Ciuca, presedinte

Proiectul PNL privind candidatura presedintelui Romaniei la alegerile parlamentare este in parcursul legislativ, s-a stabilit ca actul normativ sa intre in Comisia juridica peste o saptamana, pentru a da posibilitatea Biroului Electoral Central (BEC) si Autoritatii Electorale Permanente (AEP) sa clarifice daca este necesara modificarea legii in scopul mentionat, a declarat, luni, liderul grupului parlamentar liberal din Senat, Daniel Fenechiu.

„La solicitarea mea, s-a stabilit termenul de raport saptamana viitoare, luni, avand in vedere faptul ca Partidul National Liberal s-a adresat Biroului Electoral Central si Autoritatii Electorale Permanente cu o solicitare de clarificare a necesitatii sau nenecesitatii modificarii legii pentru scopul urmarit de lege, respectiv participarea presedintelui la incheierea termenului de mandat la alegerile parlamentare (…). Noi, tehnic, am prezervat perspectiva ca proiectul sa mearga mai departe. Am cerut procedura de urgenta, va fi pe ordinea Comisiei juridice luni, in ipoteza in care nu modificam aceasta decizie, in raport de ce BEC si AEP, daca primim raspunsuri de acolo si decizia politica va fi alta, atunci respectam decizia politica”, a precizat Fenechiu, dupa sedinta Biroului permanent al Senatului.

El a adaugat ca PNL nu intentioneaza modificarea Constitutiei pentru a-i da posibilitatea presedintelui sa candideze pentru parlamentare, subliniind ca de fapt se reia o solutie care a fost validata de CCR in 2004.

„Noi nu modificam Constitutia, noi respectam Constitutia si reluam o solutie care a fost validata de Curtea Constitutionala in 2004. L-am vazut pe domnul Zegrean spunand ca (…) e neconstitutional. In 2004, domnul Zegrean era la Curtea Constitutionala, da? S-a modificat Constitutia? Textul este acelasi, am folosit acelasi text special pentru a nu pemite pescuitul in ape tulburi. Adica, textul este identic cu cel de atunci, Constitutia e aceeasi. Deci, pentru aceeasi ratiune, pentru aceeasi identitate, solutia nu poate fi diferita”, a sustinut senatorul liberal, citat de Agerpres.

Fenechiu a completat ca motivul pentru care PNL a dat acest proiect legislativ este faptul ca pe listele unui partid pot candida doar persoane asumate politic, iar presedintele nu poate da o declaratie in sensul acesta pentru ca este independent, conform Constitutiei, si nu ar putea candida.

„Datorita independentei pe care o are presedintele si datorita prevederilor legale, pe listele de candidati pot candida doar persoane asumate politic. Cand iti depui candidatura, dai o declaratie ca esti membru al partidului si ca accepti candidatura. Un independent, in speta presedintele, nu poate da o asemenea declaratie. Neputand da o declaratie ceruta de lege, nu ar putea candida. El independenta o are pentru ca il obliga Constitutia”, a detaliat senatorul.

Intrebat daca presedintele Iohannis mai poate fi un plus electoral pentru a putea sustine candidatura lui Nicolae Ciuca la alegerile prezidentiale, in conditiile in care seful statului are un anumit nivel de erodare politica, Fenechiu a raspuns ca da.

„Eu cred ca da, dar doar sociologii care fac masuratori va pot raspunde la aceasta intrebare. Va reamintesc ca Iohannis a fost foarte bun cand ne-a adus la guvernare si cand lucrurile functionau foarte bine, dintr-o data acum, daca lucrurile arata intr-un fel… Nu sunt omul care sa ma dezic de oamenii care au fost langa Partidul National Liberal”, a conchis senatorul liberal.

Reactia PSD

Parlamentarii PSD vor vota impotriva proiectului PNL care permite presedintelui in functie sa candideze la alegerile parlamentare, daca se va merge inainte cu procedura pe acest act normativ, a afirmat, luni, presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Daniel Suciu, adaugand ca nimeni nu il impiedica pe Klaus Iohannis sa candideze la orice functie doreste.

„Pentru ca sunt presedintele Camerei, uneia dintre camerele Parlamentului, n-as vrea sa-mi exprim parerea personala. Reprezint Partidul Social Democrat, iar raspunsul nostru a fost foarte clar astazi in sedinta de Birou Permanent National. Nu este nici momentul, nici prioritatea absoluta pentru Partidul Social Democrat sa votam un asemenea proiect. Cred ca in anul 2024 nu mai putem face modificari legislative pentru o singura persoana. Si noi ne-am exprimat. Asteptam sa vedem ce decid cei de la Partidul National Liberal. Cert este ca parlamentarii Partidului Social Democrat, in eventualitatea in care acest proiect de modificare va merge inainte, vor vota impotriva”, a spus Daniel Suciu, intrebat in legatura cu demersul Partidului National Liberal de a depune proiectul care permite candidatura presedintelui in functie la alegerile parlamentare.

El a aratat ca nimeni nu il impiedica pe Iohannis sa candideze, mentionand ca acesta poate sa-si dea demisia din functia de sef al statului.

„Nimeni nu il impiedica pe domnul Klaus Iohannis, presedintele Romaniei pana in decembrie, sa candideze la orice functie doreste domnia sa. Inteleg ca a mai dorit sa candideze si a mai si candidat la alte functii, n-a iesit, dar daca domnul presedinte vrea sa candideze la alegerile parlamentare are foarte simplu la indemana demisia din functia de presedinte, inscrierea in Partidul National Liberal si prezenta domniei sale pe o lista electorala”, a explicat Daniel Suciu.

Suciu a dat exemplul prefectilor care trebuie sa-si dea demisia din functie pentru a candida la alegeri.

„Va aduc aminte ca astazi, de exemplu, prefectii, care vor sa candideze la alegerile parlamentare sau cei care au dorit sa candideze la alegerile locale, au trebuit sa-si dea demisia din functiile respective. Acelasi lucru i se aplica si domnului Klaus Iohannis. Nimeni nu-l impiedica sa candideze, doar ca trebuie sa faca acel gest”, a adaugat Daniel Suciu.

Intrebat daca ar putea sa existe o discutie anul viitor pe tema candidaturilor independente pe listele partidelor, acesta a spus: „N-avem absolut nimic impotriva sa discutam si acest lucru”.

El a explicat, insa, ca in ghidul de bune practici al Comisiei de la Venetia se arata ca nu se poate modifica legislatia electorala cu mai putin de un an de zile de la data alegerilor.

„Va aduc aminte ca nu doar noi, dar chiar si cei de la Partidul National Liberal au spus – si nu o data – ca trebuie, totusi, sa ne uitam, avand in vedere apartenenta noastra la Uniunea Europeana, ca avem o institutie care ne da un ghid de bune practici si acea institutie se numeste Comisia de la Venetia si nu putem modifica legislatia electorala – aceasta este modificare a legislatiei electorale – cu mai putin de un an de zile de la data alegerilor. Evident ca din luna ianuarie incolo, dar, repet, nu este neaparat aceasta prioritate sa modificam legi pentru o persoana sau alta, putem discuta, dar va spun prioritatile acestei tari sunt cu totul si cu totul altele”, a mai spus Daniel Suciu.

Membrii Biroului Permanent National al PSD s-au pronuntat, luni, in unanimitate, impotriva votarii proiectului de modificare a Legii 208/2015, care ar permite candidatura presedintelui Klaus Iohannis la alegerile parlamentare, a anuntat purtatorul de cuvant al social-democratilor, Lucian Romascanu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: