Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminica, la TVR, ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, s-a ”incapatanat de trei ori la rand sa faca aceeasi propunere” in privinta procurorilor sefi, dar a reamintit ca a existat un viciu de procedura de fiecare data – nu a prezentat adeverinta CNSAS.
”Procedura de numire a procurorilor sefi este o procedura care se finalizeaza prin decizia presedintelui care le numeste prin decret prezidential. Tudorel Toader s-a incapatanat de trei ori la rand sa faca aceeasi propunere si de fiecare data a avut acelasi viciu de procedura si anume nu a respectat legea. Mai precis, nu a respectat un document prevazut de lege obligatoriu, si anume adeverinta emisa de CNSAS, ca cel care a fost propus candidat nu a colaborat cu securitatea”, a declarat la TVR Ludovic Orban, citat de Mediafax.
El a mai spus ca in prezent nu exista o decizie a colegiului CNSAS.
”La ora actuala sase reprezentanti din CNSAS i-au solicitat explicatii d-lui Buchet, privitor la adresa pe care i-a trimis-o ministrului Justitiei si CSM-ului. Ea nu reflecta adevarul , pentru ca adeverinta nu este emisa, nefiind respectata procedura legala”, a mai spus Orban.
Presedintele Klaus Iohannis a respins, miercuri, propunerea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de a o numi pe Adina Florea procuror sef al DNA. Propunerea este respinsa pentru a doua oara, iar motivul invocat este ca documentatia nu contine dovada ca Florea nu a colaborat cu Securitatea.
”Constat ca subzista temeiurile de fapt si de drept avute in vedere la respingerea propunerii initiale de numire in functia de procuror sef al Directiei Nationale Anticoruptie a doamnei Adina Florea, procuror la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Constanta”, i-a transmis presedintele Klaus Iohannis ministrului Justitiei, Tudorel Toader.
Motivul invocat de seful statului este ca documentatia nu contine dovada ca Florea nu a colaborat cu Securitatea.
Iohannis a luat decizia ”tinand seama de faptul ca atestarea indeplinirii conditiilor legale pentru numirea procurorilor in functii de conducere se realizeaza in formele si in modalitatile prevazute de lege, inclusiv in conditiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, si luand act de faptul ca, in continuare, documentatia transmisa nu contine dovada care sa ateste indeplinirea conditiei prevazute la art. 48 alin. (10) din Legea nr. 303/2004, respectiv aceea ca persoana propusa sa nu fi facut parte din serviciile de informatii inainte de anul 1990 si nici sa nu fi colaborat cu acestea. Avand in vedere ca prin considerentele Deciziei nr. 358/2018, Curtea Constitutionala nu recunoaste ministrului justitiei – in virtutea rolului central al acestuia in cadrul procedurii de numire a procurorilor in functiile de conducere prevazute la art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004 – posibilitatea inaintarii unei propuneri cu eludarea conditiilor obiective impuse de lege”, se mai arata in scrisoarea presedintelui Klaus Iohannis adresata lui Tudorel Toader.
Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, a declarat joi ca a sarbatorit victoria aliatului sau Donald Trump…
Presedintele ales Donald Trump a anuntat joi ca Susie Wiles, unul dintre cei doi manageri…
Liderul venezuelean Nicolas Maduro l-a numit pe presedintele rus Vladimir Putin o stea in politica…
Moneda iraniana a scazut miercuri la un minim istoric, in timp ce Donald Trump a…
Guvernul britanic a declarat joi ca a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva…
Trei tineri au fost retinuti in cazul masinilor vandalizate pe mai multe strazi din Suceava,…