Senatorul PNL Alina Gorghiu afirma ca a primit la Senat „sfaturi” de la CNA pentru modificari la legislatia audiovizuala, spunand ca trebuie inceput cu „o solutie de a asigura independenta acestei institutii fata de partidele politice”, avand in vedere „experienta de cand a functionat ani de zile cu o majoritate pro-PSD”. „CNA trebuie sa aiba un rol de echilibru si sa fie echidistanta. Si trebuie sa fie una din primele institutii care sa devina independenta de politic”, sustine Gorghiu.
„Uite Breaking News de la CNA! Am primit la Senat niste ‘sfaturi’ pentru cazul in care se vor opera modificari la legislatia din domeniul audiovizualului. Se leaga lucrurile! Chiar aveam in plan niste schimbari – si sa incepem cu o solutie de a asigura independenta acestei institutii fata de partidele politice. Ca avem experienta de cand a functionat ani de zile cu o majoritate pro-PSD care a tolerat toate marlaniile PSD, minciunile, campania permanenta la televiziunea publica, defaimarea liderilor altor partide la anumite televiziuni si in rest cam nimic pentru a justifica banii primiti de la contribuabili. Dupa, sigur pot sa dea sfaturi altor institutii. Pana atunci, sa se uite in ograda lor”, a scris Alina Gorghiu, pe Facebook.
Ea a adaugat ca aceasta institutie trebuie sa devina independenta de politic.
„CNA trebuie sa aiba un rol de echilibru si sa fie echidistanta. Si trebuie sa fie una din primele institutii care sa devina independenta de politic, motiv pentru care legislatia trebuie schimbata rapid in acest sens!”, a sustinut Gorghiu.
Presedinta CNA Monica Gubernat a transmis o informare conducerii Senatului in care precizeaza ca forul legislativ ar trebui sa modifice legislatia in vigoare, astfel incat Consiliul National al Audiovizualului sa poata lua masuri in situatii cum au fost cele privind conferintele presedintelui Klaus Iohannis difuzate de televiziuni si radiodifuzori in care acesta a sustinut PNL in campania electorala.
Informarea este inscrisa pe ordinea de zi a sedintei de marti, de la ora 11.00, a Biroului permanent al Senatului, precizeaza news.ro.
„Intrunit in sedinta publica din data de 10.12.2020, Consiliul National al Audiovizualului a analizat rapoartele intocmite de Directia Monitorizare, ca urmare a sesizarilor primite, cu privire la conferinta sustinuta de presedintele Klaus Iohannis la un an de la alegerile prezidentiale, conferinta difuzata in data de 24.11.2020 (in perioada de campanie electorala) pe mai multe posturi centrale de radio si televiziune. Au fost monitorizate 11 posturi centrale, respective 7 posturi de televiziune ;I 4 posturi de radio. In conferinta de presa din data de 07.12.2020, misiunea OSCE care a monitorizat alegerile parlamentare de duminica, 6 decembrie 2020, a criticat implicarea presedintelui Klaus Iohannis in campanie, de partea PNL, reprezentantul misiunii afirmand ca exprimarea preferintelor politice in interventiile publice reprezinta «o incalcare a standardelor internationale si a angajamentelor facute de toate tarile OSCE pentru a pastra o separare clara intre stat si partidele politice»”, arata informarea transmisa de Monica Gubernat catre Biroul permanent al Senatului.
Sursa citata precizeaza ca „avand in vedere faptul ca nici legislatia electorala, nici cea audiovizuala in vigoare nu contin norme de reglementare referitoare la incadrarea conferintelor de presa sustinute de presedintele Romaniei si in care sunt transmise mesaje cu presupus caracter electoral, CNA nu puoate adopta vreo decizie de recomandare pentru radiodifuzori in vederea eventualei marcari a conferintelor de presa”.
„Va adresam rugamintea ca, in eventualitatea modificarii legislatiei audiovizuale si/sau electorale, sa aveti in vedere si situatii de genul celei de mai sus”, mai spune presedinta CNA in documentul respectiv.
Pe 25 noiembrie 2020, social-democratii i-au facut plangere la Consiliul National al Audivizualului (CNA) presedintelui Klaus Iohannis pentru discursul pe care l-a sustinut cu o zi inainte.
PSD motiveaza ca declaratia sefului statului a fost difuzata intr-o emisiune informativa si nu una electorala, iar materialul acestuia nu a prezentat activitati ale presedintelui, ci mesaje electorale directe pentru si in favoarea PNL.
Partidul condus de Marcel Ciolacu a solicitat o decizie de indrumare catre radiodifuzori prin care interventiile lui Iohannis la organismele de radiodifuziune din timpul campaniei electorale sa fie calculate corespunzator in cadrul timpului de emisie acordat PNL.
PSD mai spune ca Iohannis a avut un mesaj denigrator la adresa unui alt competitor electoral, iar acest lucru „incalca in mod flagrant atat ordinea constitutionala cat si legislatia audiovizuala”.
Ambasadorul Romaniei in Statele Unite, Andrei Muraru, a declarat recent ca Romania a cerut administratiei…
Desi medicii afirma ca decesul lui Silviu Prigoana, produs marti intr-un restaurant din Bran, a…
Intr-o declaratie recenta, generalul Gheorghita Vlad, seful Statului Major al Apararii, a avertizat ca situatia…
Presedintele ales Donald Trump a anuntat marti ca Elon Musk si Vivek Ramaswamy vor conduce…
Premierul Romaniei, Marcel Ciolacu, efectueaza o vizita oficiala la Londra, unde va avea o…
Federatia Romana de Handbal a facut public lotul echipei nationale feminine pentru Campionatul European de…