Plafonarea preturilor, care este pozitia PNL: „Producatorii vor fi cel mai afectati”
Presedintele PNL, Nicolae Ciuca, a anuntat luni ca PNL nu are nimic impotriva ca retailerii sa semenze cu acord prin care pretul unor alimente sa fie plafonat.
Intrebat despre plafonarea preturilor, Ciuca a raspuns ca este „o chestiune de asumare, trebuie discutat in coalitie”.
„Producatorii vor fi cel mai afectati. Ar putea fi scutiti, discutam. S-ar dezechilibra piata, deja avem multe produse de import”, a precizat Ciuca.
„Ramane doar un acord?”, a mai fost intrebat Ciuca de jurnalisti. „E singura varianta”, a precizat liderul PNL.
Directorului executiv al Confederatiei Patronale Concordia, Radu Burnete, a transmis vineri pozitia Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) in legatura cu solicitarea premierului Marcel Ciolacu de reducere a preturilor la o serie de alimente de baza. El a precizat ca retailerii se opun unei ordonante de urgenta care sa plafoneze preturile.
“As vrea sa intaresc mesajul colegilor nostri din zona de comert, membri Concordia. Orice mecanism de reducere a preturilor nu poate fi decat pe baze voluntare. Vorbim oricum de o discutie complicata si o problema complexa. Pentru mine este de neimaginat ca intr-o economie libera si privata asa ceva sa fie rezultatul unei reglementari. Marile lanturi de magazine au dovedit seriozitate si responsabilitate in aplicarea schemei voluntare de diminuare a pretului la lapte, aspect certificat inclusiv de Ministerul Agriculturii si Consiliul Concurentei. Emiterea unui act normativ nu va rezolva problema de baza, motiv pentru care este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat in intregul lant de produs, iar Consiliul Concurentei sa fie implicat in aplicarea mecanismului de reducere a preturilor pe o perioada limitata la produsele alimentare de baza”, a declarat Radu Burnete.
„Insistam pe ideea de voluntariat pentru aplicarea mecanismului de reducere a preturilor si nu prin emiterea unui act normativ, marile lanturi de magazine dovedind seriozitate in aplicarea schemei voluntare de diminuare a pretului la lapte, aspect certificat de Ministerului Agriculturii si de Consiliul Concurentei, care monitorizeaza in permanenta aplicarea acestor reduceri. De asemenea, pentru a produce efecte vizibile in buzunarul romanilor si pentru a accelera reducerea inflatiei, este absolut necesar ca mecanismul voluntar sa fie aplicat nu doar comerciantilor, ci pe intregul lant de produs, asa cum de altfel au aratat si reprezentantii Guvernului. AMRCR considera de maxima importanta implicarea si a Consiliului Concurentei – garantul respectarii legislatiei in acest domeniu in Romania, cu care Asociatia este in comunicare permanenta – in aplicarea mecanismului de reducere a preturilor pe o perioada limitata la unele sortimente deproduse alimentare de baza.
Membrii AMRCR apreciaza ca aceasta masura este aplicabila intr-o situatie exceptionala, pentru o perioada limitata de timp, in contracararea unui fenomen extrem de negativ – inflatia – precum si pentru pastrarea unui nivel de putere de cumparare care sa asigure accesul tuturor consumatorilor la produsele alimentare de baza.
In incheiere, AMRCR asigura Guvernul Romaniei ca este pregatit sa fie un partner loial si eficient in atingerea obiectivului pe care Executivul il urmareste prin acest proiect, iar membrii sai sunt absolut disponibili sa continue orice discutie la nivel tehnic pentru stabilirea tuturor detaliilor mecanismului temporar, voluntar si pe tot lantul de reducere a preturilor la unele alimente de baza, in beneficiul consumatorului roman”, a precizat AMRCR.
Premierul Marcel Ciolacu a anuntat vineri ca Guverl este gata sa adopte o ordonanta de urgenta, „daca este necesar”.
„Lasati-ne sa terminam toate discutiile din interior si vom veni cu solutia. Eu imi doresc un acord pe care sa il facem pana la sfarsitul anului, la fel cum s-a facut si in Franta. Nu e niciun secret. Mi-as dori mai putin sa venim cu un act normativ. Dar daca se va impune acest lucru, sa fiti siguri ca vom veni si cu act normativ. Producatorii romani nu vor fi afectati. (…) Acordul este acord, cine il incalca, atunci folosim instrumentele guvernului, care se numesc acte normative”, a aratat Ciolacu, vineri, intr-o declaratie acordata presei.
Marcel Ciolacu a subliniat ca deocamdata nu a fost stabilita solutia care va fi aplicata pentru reducerea preturilor la produse alimentare de baza si ca se poarta discutii pe aceasta tema.
„Inca lucram la sistem. Important este ca incet-incet ajungem la un acord. Indiferent de ce sistem vom gasi impreuna cu retailerii, distribuitorii – producatorii romani nu vor fi afectati. De la acest principiu am pornit si ne mentinem acest principiu. (…) Am primit o lista. Le-am spus si ieri, la inceputul sedintei de guvern. Sunt discutii la legume, fructe, sa vedem care sortimente. (…) Lasati-ne sa terminam si vom iesi si vom comunica. Inca asezam lucrurile. E ca si in negocierile politice, nu ne putem antepronunta”, a spus el.
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, in debutul sedintei de guvern, ca va exista o scadere a pretului la unele produse alimentare de baza si ca aceasta reducere nu va pune presiune pe producatorii romani.
„As vrea sa incep cu o veste buna. Am primit deja raspunsul marilor lanturi de magazine la propunerea noastra privind schema de reducere a preturilor la alimentele de baza. Si va pot spune ca retailerii au transmis deja o prima lista cu produsele vizate. Avem astfel toate conditiile pentru ca in perioada urmatoare sa finalizam un acord sau un act normativ, si chiar as dori sa le multumesc pentru promptitudine si pentru aceasta abordare. Asta inseamna o scadere garantata a pretului la unele produse de baza din gama celor indispensabile populatiei. Si aici ne referim foarte clar la: paine, lapte, branzeturi, carne, oua, faina, malai, ulei, legume si fructe proaspete. Vreau sa subliniez foarte clar: va fi o scadere care nu va pune presiune pe producatorii romani. Cred ca romanii merita din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului si al mediului privat”, a spus premierul.