Podoliak cere Bucurestiului sa renunte la „tacerea mieilor”: „Romania sa isi declare disponibilitatea de a dobori aceste rachete si drone pe o anumita raza pentru a-ti proteja granitele”
Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai influenti consilieri ai presedintelui Volodimir Zelenski, a cerut vineri Romaniei sa manifeste o atitudine mai dura fata de Rusia in problema dronelor care ajuns pe teritoriul romanesc.
„Desigur, nimeni nu se asteapta ca NATO sa invoce articolul 5 si sa intre in razboi cu Rusia din cauza unei cutii de metal cazute pe un camp romanesc. Nu este cazul. Rusia isi permite sa foloseasca spatiul aerian al Romaniei si al altor vecini pentru a lansa atacuri cu rachete asupra Ucrainei pentru un singur motiv. Pentru ca exista tacere.
Poate ca merita sa articulezi mai ferm inadmisibilitatea de a incalca propriul spatiu aerian? De exemplu, prin declararea disponibilitatii de a dobori aceste rachete si drone pe o anumita raza pentru a-ti proteja granitele.
In cele din urma, punctul cheie este ca este necesar sa ajutam Ucraina cat mai curand posibil cu sisteme suplimentare de aparare aeriana, sa le desfasuram in zonele de frontiera. Acest lucru va creste semnificativ securitatea tarilor care se invecineaza cu Ucraina si va limita capacitatile speculative si provocatoare ale Rusiei. Avem nevoie de actiuni simple, nu de ‘tacerea mieilor’…”, a scris Podoliak pe Twitter.
Of course, no one expects NATO to invoke Article 5 and go to war with Russia over a metal can falling in a Romanian field. This is not the case. Russia allows itself to use the airspace of Romania and other neighbors to launch missile attacks on Ukraine for one reason only.…
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) September 8, 2023
Intr-o sedinta a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta de la Bucuresti a fost adoptata o hotarare prin care se implementeaza masuri pentru avertizarea cetatenilor romani aflati in zona de granita cu Ucraina.
Hotararea tine cont de evenimentele recente inregistrate si de contextul geopolitic actual determinat de conflictul militar al Rusiei asupra Ucrainei, care au generat atacuri recente si repetate asupra porturilor ucrainene Reni si Ismail, aflate in imediata apropiere a granitelor cu Romania.
Potrivit hotararii adoptate de CNSU, se abiliteaza Ministerul Apararii Nationale sa evalueze si sa stabileasca zonele de pe teritoriul Romaniei, adiacente zonelor de conflict Reni si Ismail, in care se instituie masuri specifice de protectie a populatiei (art. 1).
„In zonele stabilite in conditiile art. 1, comitetele judetene pentru situatii de urgenta dispun masuri pentru informarea populatiei, identificarea spatiilor ce pot fi utilizate pentru adapostire si asigurarea permanentei la sediile autoritatilor publice locale locurile de actionare a mijloacelor de alarmare. Inspectoratele pentru situatii de urgenta din judetele in care sunt stabilite zone in conditiile art. 1 asigura informarea populatiei cu privire la modul de comportare si actiune, verificarea si eliberarea tuturor spatiilor cu destinatie de adaposturi publice, precum identificarea altor spatii ce pot fi folosite pentru protectia populatiei”, se arata in hotararea CNSU.
De asemenea, conform documentului, Ministerul Apararii Nationale edifica spatii de protectie a populatiei la nivelul localitatilor Plauru si Ceatalchioi, precum si la nivelul altor localitati cu un numar mic si foarte mic de locuitori, stabilite la nivelul comitetelor judetene pentru situatii de urgenta.
„In cazul manifestarii riscului de cadere a unor elemente apartinand mijloacelor de lupta utilizate in conflict, Ministerul Apararii Nationale notifica Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta cu privire la zona specifica potential a fi afectata. In zonele comunicate se abiliteaza Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta sa emita mesaje de avertizare si alarmare a populatiei prin sistemul RO-ALERT si/sau mijloacele de alarmare de la nivelul autoritatilor publice locale. In zonele prevazute la art. 1, fara acoperire GSM ori neacoperite de mijloace de alarmare, inspectoratele pentru situatii de urgenta disloca echipaje care asigura avertizarea/ alarmarea populatiei, pe baza datelor transmise de dispecerate prin intermediul sistemelor de comunicatii radio, folosind mijloacele mobile de avertizare sau comunicare”, prevede hotararea CNSU.