Podul construit de Moscova catre Crimeea este „ilegal si ar trebui daramat”, sustine Ucraina in instanta. Reactia Moscovei

externe

podul kerci

Podul de 3,15 miliarde de euro, lung de 19 kilometri, construit de Rusia peste stramtoarea Kerci dupa ce a anexat Crimeea in 2014 este menit sa permita Kremlinului sa controleze Marea Azov a Ucrainei, au declarat reprezentantii legali ai Kievului in fata Curtii Permanente de Arbitraj, relateaza Euronews.

Moscova incearca sa preia controlul ilegal asupra Marii Azov si Stramtoarea Kerci, importante din punct de vedere strategic, a spus Ucraina, in timp ce audierile au fost deschise intr-un caz de arbitraj cu mize mari la Haga.

Audierile de la Curtea Permanenta de Arbitraj sunt cele mai recente dintr-un sir de cauze juridice internationale care implica Rusia si Ucraina legate de anexarea unilaterala a Crimeei de catre Moscova in 2014 si invazia sa in Ucraina la inceputul lui 2022, chiar daca luptele continua in Ucraina.

„Rusia vrea sa ia Marea Azov si stramtoarea Kerci pentru ea insasi, asa ca a construit o poarta la intrare pentru a mentine transportul international in afara, in timp ce le permite micilor nave fluviale rusesti sa intre”, a declarat reprezentantul ucrainean Anton Korinevici unui grup de arbitri.

Podul de 3,15 miliarde de euro si 19 kilometri construit de Rusia peste stramtoarea Kerci dupa anexarea Crimeei care leaga Marile Negre si Azov faciliteaza trafic rutier si feroviar pe sectiuni separate si este vital pentru sustinerea asaltului Kremlinului in sudul Ucrainei.

„Podul este ilegal si ar trebui daramat”, a spus Korinevici Comisiei de arbitraj.

Ucraina a depus dosarul in 2016, la doi ani dupa ce Rusia a anexat Crimeea. Acesta a acuzat Moscova ca a incalcat ulterior un tratat maritim al ONU prin construirea podului, le-a interzis accesul pescarilor ucraineni in apele in care pescuiau in mod traditional, a deteriorat mediul si a jefuit siturile arheologice subacvatice.

Kievul solicita despagubiri nespecificate.

Rusia insista ca instanta de arbitraj nu are competenta. Moscova sustine ca, daca cei cinci judecatori ai sai decid ca au competenta, instanta ar trebui sa respinga pretentiile Ucrainei.

„Acuzatiile Ucrainei in acest caz sunt, desigur, complet nefondate si lipsite de speranta”, a declarat agentul rus Gennadi Kuzmin.

El a sustinut ca Marea Azov si Stramtoarea Kerci constituie „ape interioare” care nu sunt acoperite de Conventia Natiunilor Unite privind dreptul marii, tratatul pe care il invoca Ucraina.

Dupa cele doua declaratii de deschidere de luni, audierile vor continua zile intregi cu usile inchise. O decizie finala ar putea dura ani.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: