Exista un trib din India care a invatat sa faca poduri vii din radacini de ficus. Podurile au nevoie de 15-30 de ani pentru a fi finalizate. Podurile mature se intind de la 15 la 250 de metri peste rauri si defileuri adanci si pot suporta sarcini impresionante.
Radacinile impletite ale „Ficus elastica”, un arbore de cauciuc indian, formeaza poduri care – spre deosebire de structurile de otel – devin mai durabile cu timpul.
Dealurile de smarald din statul Meghalaya – o portiune abrupta, imbibata de apa, din indepartata si pitoreasca zona de nord-est a Indiei – pot fi extrem de greu de parcurs.
Pantele ondulate acoperite de ceata sunt impanzite de frunzisul junglei si manjite de noroi. In timpul ploilor musonice, potecile pietonale care leaga asezarile se prabusesc in mod repetat in defileuri pline de cascade si rauri repezi. Intr-un climat in care cad din cer 40 de metri de precipitatii in fiecare an, pentru a trece prin aceste obstacole naturale este nevoie de degete iscusite, de plamani de fier.
Podurile vii din radacini de copaci din regiunea Cherrapunji sunt rezultatul inventivitatii oamenilor din tribiurile Khasi si Jaintia, care au parcurs aceste trasee inca de cand erau copii, scrie Hasan Jasim.
Ficus elastica, un arbore de cauciuc indian abundent in regiune, genereaza radacini aeriene puternice, asemanatoare unor franghii, care, atunci cand sunt agatate de un esafodaj de trunchiuri de nuci de betel scobite sau conectate la tulpini de bambus, pot fi asezate cu rabdare pentru a creste orizontal peste rape abrupte si maluri de rau timp de zeci de ani. In cele din urma, radacinile sunt convinse sa se impleteasca, pentru a forma montanti si suporturi pentru pasarele vii care pot sustine pana la 50 de persoane in acelasi timp.
Podurile moderne din lemn sau din otel se deterioreaza rapid pe dealurile luxuriante din Meghalaya, un punct fierbinte la nivel mondial al diversitatii botanice (peste 3.000 de specii de plante cu flori) si o rascruce culturala. Podurile cu radacini de copac, pe de alta parte, pot dura 500 sau 600 de ani si devin mai puternice in timp.
Sa pasesti prin astfel de structuri organice – un parteneriat rar si armonios intre imaginatia umana si natura – este o senzatie extraordinara.
Podurile de radacini de la Cherrapunji cedeaza incet, aproape imperceptibil sub talpi. Ele sprijina greutatea corpului intr-un mod pe care betonul si metalul lipsit de viata nu o pot face. Sub mana, prin balustradele de tesut viu, poti simti puterea imensa a copacilor uniti. Calatoresti in timp.
Unele dintre podurile vii de la Cherrapunji au crescut pe vremea cand regatul feudal Ahom, invadatori din ceea ce este acum Myanmar, domnea peste dealurile Meghalaya.
Fostul presedinte al PSD, Liviu Dragnea, a confirmat recent ca exista o intelegere intre actuala…
Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, sambata, ca Kievul ar dori sa puna capat razboiului…
Liderii marilor democratii ale Grupului celor Sapte (G7) au reiterat sambata, printr-un comunicat, angajamentul de…
Peste 10.000 de persoane au fost identificate in cadrul unei anchete privind o vasta retea…
Franta se confrunta cu o crestere alarmanta a violentei legate de droguri, de la crime…
Un avion Boeing 737-800 Max al Southwest Airlines, cu pasageri la bord, a fost lovit…