Jurnalista Emilia Sercan acuza autoritatile statului roman ca sunt in spatele unei operatiuni menite sa o compromita dupa ce pe internet au aparut fotografii din viata sa privata. „Un jurnalist de investigatie este amenintat, hartuit, intimidat si discreditat nu de exponenti ai crimei organizate, ci prin mijlocirea si complicitatea unor oficiali ai statului roman”, afirma Emilia Sercan.
Intr-un text publicat pe PressOne, Sercan acuza Politia Romana ca a sifonat probe dintr-un dosar pe care l-a deschis chiar la sesizarea ei.
„Sunt ingrozita de faptul ca o proba-cheie dintr-o plangere penala, pe care am depus-o la Politia Romana cu scopul de solicita protectie, a fost scursa de anchetatori, fiind publicata in aceeasi zi pe un site din afara Romaniei. Sunt revoltata de perspectiva ca autoritatile romane mai intai orchestreaza si apoi camufleaza o operatiune de discreditare a unui jurnalist care, in ultimii sapte ani, a scris despre coruptia academica generalizata, despre politicieni, magistrati, politisti sau ofiteri de informatii care si-au dobandit titlurile academice prin frauda”, subliniaza Sercan.
„Acest text nu este despre viata mea privata. Acest text este despre modul in care un jurnalist de investigatie este amenintat, hartuit, intimidat si discreditat nu de exponenti ai crimei organizate, ci prin mijlocirea si complicitatea unor oficiali ai statului roman!
Am decis sa denunt public operatiunile de discreditare si intimidare la care sunt supusa dupa 18 ianuarie 2022, data la care am dezvaluit ca teza premierului Romaniei, Nicolae Ciuca, este plagiata.
Am decis acest lucru pentru ca, de data aceasta, jucatorul-cheie este chiar statul roman: o proba pe care am furnizat-o Politiei Romane pentru a identifica autorul unei infractiuni de violare a vietii private a fost scursa din dosar in aceeasi zi, devenind baza unei ample operatiuni de kompromat.
Am acordat timp organelor de cercetare penala sa ancheteze scurgerea de informatii pe care am reclamat-o la data de 18 februarie 2022.
Vreme de 45 de zile nu am fost nici macar audiata in dosarul deschis ca urmare a plangerii prin care am reclamat scurgerea de informatii.
In aceste conditii, am decis sa vorbesc public atat despre operatiunea de intimidare a carei tinta sunt, cat si despre operatiunea paralela, cea de musamalizare a scurgerii de informatii, care se deruleaza cu complicitatea conducatorilor unor institutii care ar trebui sa-mi asigure protectia atat ca cetatean, cat si ca jurnalist.
Acesta este singura mea cale de a ma apara si de a apara munca pe care, ca jurnalist de investigatie, am depus-o in ultimii sapte ani pentru a devoala sistemul corupt din universitatile militarizate, plagiatorii plantati in pozitii-cheie in politie, armata, justitie, servicii de informatii, Guvern, Parlament – si, nu in ultimul rand, sistemul corupt prin care cei care pastoresc Educatia fac scut, de zece ani incoace, in jurul plagiatorilor.
Mentionez ca am notificat deja atat forurile internationale de protectie a jurnalistilor impotriva abuzurilor autoritatilor, cat si reprezentantele diplomatice din tarile UE, dar si din SUA.
***
In decurs de o luna am fost vizata de trei actiuni distincte de amenintare, defaimare si intimidare – toate legate de munca mea de jurnalist de investigatie. Una dintre actiunile de defaimare si intimidare a fost facuta, potrivit potrivit probelor pe care le detin, cu complicitatea unor persoane din institutii ale statului.
Prima dintre cele trei actiuni a avut loc pe 19 ianuarie 2022, la o zi dupa ce am dezvaluit ca prim-ministrul Romaniei, Nicolae Ciuca, a plagiat in teza de doctorat.
Pentru fiecare dintre aceste trei actiuni de amenintare si denigrare am depus deja plangeri penale la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Bucuresti, dosarele penale fiind anchetate sub supravegherea Parchetului de pe langa Judecatoria Sector 4 Bucuresti, a Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti si a Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti.
***
In data de 19 ianuarie 2022, a doua zi dupa ce am publicat investigatia in care demonstram plagiatul premierului Nicolae Ciuca (PNL), am primit un mesaj de amenintare. Continutul mesajului este legat direct de articolul referitor la plagiatul premierului. Am depus a doua zi o plangere penala la Serviciul de Investigatii Criminale din cadrul Politiei Municipiului Bucuresti.
In data de 2 februarie 2022 am primit o noua amenintare, pentru care am depus o a doua plangere penala.
In seara zilei de 16 februarie 2022 am gasit un mesaj pe Facebook, de la o persoana cu care nu sunt conectata prin reteaua de socializare si pe care nu o cunosc, prin care imi erau transmise un numar de 5 fotografii personale, realizate in urma cu aproximativ 20 de ani de logodnicul meu de la acel moment, in apartamentul in care locuiam impreuna.
Fotografiile ma infatiseaza intr-un restaurant de la munte sau in ipostaze obisnuite, ce tin de rutina zilnica a fiecarui om care e la el acasa, in camera de baie, dupa dus, intr-o tinuta sumara.
***
Am fost socata, in seara de 16 februarie 2022, sa constat ca o persoana necunoscuta detine fotografii personale ale mele, iar socul meu a fost si mai mare cand, tot in acea seara, am descoperit ca acele fotografii au fost incarcate pe mai multe site-uri pentru adulti.
Dupa ce am analizat situatia, am realizat ca fotografiile mi-au fost sustrase dintr-un dispozitiv electronic si ulterior au fost incarcate pe respectivele platforme. Nu am trimis niciodata cuiva acele fotografii si nici nu le-am incarcat niciodata pe conturile respective. N-am conturi pe astfel de site-uri si nici nu accesez astfel de platforme.
La ora 20:45, in data de 16 februarie, am facut o captura de ecran cu mesajul primit pe Facebook Messenger pentru a avea dovada ca cineva mi-a trimis respectivele fotografii.
A doua zi dimineata, pe 17 februarie, am sunat-o pe subcomisara de politie care se ocupa deja de cele doua cazuri de amenintare si am intrebat-o daca infractiunile care rezulta din furtul respectivelor fotografii si incarcarea lor pe site-uri pentru adulti tin de competenta Sectiei de Investigatii Criminale. Mi-a raspuns „da” si mi-a spus ca ma asteapta la birou ca sa depun o noua plangere penala, a treia dintr-o perioada de aproape o luna.
Dupa ce am incheiat discutia, subcomisara mi-a trimis un mesaj pe WhatsApp in care ma intreba numele contului de pe care mi-a fost trimis mesajul. Ca raspuns la intrebare, la ora 10:29 i-am transmis tot pe WhatsApp captura de ecran realizata de mine cu o seara inainte, la ora 20:45, in care aparea si numele persoanei, dar si mesajele si pozele primite de la aceasta.
O ora si jumatate mai tarziu am ajuns la Serviciul de Investigatii Criminale, unde am depus o noua plangere penala referitoare la furtul celor cinci fotografii si la publicarea acestora pe site-uri pentru adulti. Respectiva captura de ecran a fost printata de subcomisara de politie, care o avea deja de la mine, transmisa prin WhatsApp, si a fost depusa ca proba la dosarul penal.
Am parasit de la Sectia de Investigatii Criminale joi, 17 februarie 2022, la ora 14:10.
A doua dimineata, pe 18 februarie, am fost notificata printr-o alerta Google ca acea captura de ecran, pe care eu am depus-o ca proba intr-un dosar penal, dar si pozele personale furate, au fost publicate pe un site inregistrat in Republica Moldova”, a scris Emilia Sercan.
Citeste integral pe site-ul PressOne.
Franta si Marea Britanie au decis sa permita Ucrainei sa loveasca in adancimea teritoriului rus…
Turcia a refuzat sa permita avionului presedintelui israelian Isaac Herzog sa zboare prin spatiul sau…
Administratia SUA, a presedintelui Joe Biden, va permite Ucrainei sa foloseasca armele furnizate de SUA…
Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popsoi, a postat pe X, duminica, imagini video…
Oficialii echipei nationale din Kosovo au anuntat ca au luat o decizie radicala si nu…
”Ciuca, presedinte” si ”Stop binomului PSD-AUR” au fost mesajele definitorii ale reuniunii filialelor PNL din…