externe

Politicianul, astrologul si o crima care ar putea schimba Kazahstanul

Un proces de crima care a implicat un fost ministru din guvernul din Kazahstan a suscitat interesul a milioane de oameni si a scos la lumina problema violentei in familie din aceasta tara. Dupa ce tribunalul a decis ca politicianul va petrece 24 de ani in inchisoare pentru uciderea in bataie a sotiei sale, si a fost introdusa o noua lege, se ridica intrebarea daca ar putea exista dreptate pentru alte victime, comenteaza BBC.

Faptele, asa cum sunt expuse de instanta, au fost ingrozitoare.

Fostul ministru al economiei, in varsta de 44 de ani, si-a ucis in bataie sotia, Saltanat Nukenova, intr-un atac partial filmat de camerele de securitate ale unui restaurant din capitala Astana. Imaginile il arata pe Kuandyk Bishimbayev lovind-o pe Saltanat si tarandu-o de par.

Ce s-a intamplat exact in urmatoarele 12 ore este mai putin clar. Unele dintre imagini au fost salvate pe propriul sau telefon mobil – imagini prezentate instantei, dar nu publicului.

Inregistrarile audio il surprind pe Bishimbayev insultand-o pe Saltanat si intreband-o despre un alt barbat. Bishimbayev a sunat de mai multe ori un ghicitor, in timp ce sotia lui zacea inconstienta in camera VIP – unde nu erau camere de supraveghere.

In cele din urma, o ambulanta a fost chemata chiar inainte de ora 20:00. Femeia era deja moarta de sase – opt ore, conform necropsiei.

Examenul medico-legal, detaliat in instanta, a raportat ca Saltanat a suferit o leziune cerebrala, escoriatii si rani; 230 de mililitri de sange se adunasera intre craniu si creier. Au existat semne de strangulare.

Bakhytzhan Baizhanov, directorul complexului de food court in care se afla restaurantul si ruda Bishimbayev, a fost condamnat la patru ani de inchisoare pentru ascunderea unei infractiuni. El a sustinut in timpul procesului ca Bishimbayev i-a cerut sa stearga filmarile de supraveghere.

La 13 mai, Curtea Suprema de la Astana l-a condamnat pe Kuandyk Bishimbayev, in varsta de 44 de ani, la 24 de ani de inchisoare pentru uciderea lui Saltanat Nukenova, in varsta de 31 de ani.

Dar in Kazahstan – unde sute de femei mor de mana partenerilor lor in fiecare an – obtinerea unei condamnari nu era atat de usr de obtinut. Agresorii sunt adusi in fata justitiei in doar unul din patru cazuri de violenta domestica din tara, estimeaza ONU.

Multe femei sunt prea speriate pentru a face plangere. Dupa cum spune fratele lui Saltanat, femeile kazahe au „tipat inainte, dar nu au fost auzite niciodata”.

Pana acum.

Saltanat Nukenova era casatorita cu Kuandyk Bishimbayev de mai putin de un an cand acesta a ucis-o.

Fostul ministru a fost arestat in 2017 sub acuzatia de luare de mita si in cele din urma condamnat la 10 ani de inchisoare si eliberat dupa ce a petrecut mai putin de trei ani dupa gratii.

In acel moment, Saltanat lucra ca astrolog, o pasiune din copilarie. „Ea a oferit ajutor femeilor care se aflau in situatii dificile – fie ca era vorba de o relatie cu cineva din familie, sau de probleme in casatorie, cu copiii”, a explicat Aitbek Amangeldy, fratele lui Saltanat, amintind ca sora lui voia sa deschida o scoala de astrologiei.

Bishimbayev a incercat sa stabileasca o intalnire cu Saltanat, care i-a refuzat initial cererea. Amangeldy a spus ca fostul ministru ii facea o `curte obsesiva` surorii lui si a reusit sa faca rostd enumarul ei de telefon. Aitbek a spus ca sora lui i-a aratat mesaje, unde Bishimbayev i-a cerut sa se intalneasca si a incurajat-o sa nu creada tot ce s-a scris si spus despre el. La cateva luni de la acea intalnire, s-au casatorit. Si nu a durat mult pana cand au inceput problemele.

Saltanat i-a trimis fratelui ei poze cu vanatai si a incercat sa-si paraseasca sotul de mai multe ori. Acesta a incercat sa o izoleze, inclusiv interzicandu-i sa lucreze.

Judecatoarea care a dat sentinta, a spus ca a fost o crima de o cruzime neobisnuita.

Bishimbayev a cautat sa minimizeze crima. El a recunoscut ca i-a provocat vatamari corporale care au dus la moartea sotiei sale, dar a negat ferm ca a fost intentionat. El a cerut juriului sa fie „obiectiv si corect”.

ocatul sau l-a intrebat pe fratele ei daca Saltanat prefera ca „barbatii sa domine” in relatii sau daca domina ea.

Intrebarea nu surprinde. Potrivit lui Denis Krivosheev, director adjunct al Amnesty International pentru Europa de Est si Asia Centrala, „supravietuitoarea poate fi acuzata ca s-a comportat intr-un fel care l-a `provocat` pe infractor; ea poate fi acuzata pentru distrugerea familiei, pentru lipsa de respect fata de sot, parinti sau socri, Este nevoie de curaj pentru a raporta violenta domestica, si avem toate motivele sa credem ca nu sunt raportate foarte multe”, a spus el pentru BBC.

Organizatia Natiunilor Unite a estimat ca aproximativ 400 de femei kazahe sunt ucise de partener in fiecare an. In comparatie, in Anglia si Tara Galilor, cu o populatie de trei ori mai mare, au fost ucise 70 de femei au fost ucise intr-un an.
Apelurile catre centrele de criza pentru victimele violentei domestice au crescut cu 141,8% intre 2018 si 2022, potrivit Ministerului Afacerilor Interne din Kazahstan.

Chiar si asa, spune Krivosheev, desi in scadere, exista „inca un nivel ridicat de toleranta fata de violenta domestica”.
Dar, pe masura ce detaliile ultimelor ore ale lui Saltanat au fost expuse natiunii printr-un flux live din sala de judecata, presiunea s-a marit asupra guvernului pentru a actiona. Utilizatorii retelelor sociale au apelat la platforme precum TikTok pentru a vorbi despre caz. Si o petitie, semnata de peste 150.000 de persoane, cerea o reforma in legea violentei domestice.

La 15 aprilie, presedintele Kassym-Jomart Tokayev a promulgat un proiect de lege care inaspreste pedeapsa pentru violenta domestica – dupa ce aceasta a fost dezincriminata in 2017. Noua „lege a lui Saltanat” o face infractiune; anterior a fost considerata infractiune civila. Acum, dosarele pot fi deschise si fara o plangere a victimei.

Insa realitatea este ca inca este mult sub ceea ce este necesar, spune Dinara Smailova – care a fondat Fundatia NeMolchiKZ, care ajuta victimele violentei domestice si violurilor.

Pentru inceput, „vatamarea este considerata minora” daca o femeie nu sta in spital cel putin 21 de zile; „Fracturile, nasul rupt si maxilarul sunt evaluate ca vatamari minore pentru sanatate”.

Smailova si-a infiintat fundatia dupa o postare pe retelele de socializare in 2016 despre supravietuirea in urma violului in grup si a violentei sexuale in tinerete si a vazut raspunsul. Ea a spus ca in cateva zile a primit „aproximativ o suta de mesaje de la femei care au vorbit despre violentele indurate, cum li s-a interzis sa vorbeasca despre ce li s-a intamplat si cum barbatii au ramas nepedepsiti”.

Fundatia ei publica „cazuri socante de violenta de opt ani”, fara a primi vreun raspuns din partea guvernului, a adaugat ea. Ea insasi nu mai locuieste in Kazahstan, unde a fost trecuta pe o lista de persoane urmarite de autoritati pentru raspandirea de informatii false, incalcarea vietii private si frauda.

In mod ironic, povestile ca acestea ar fi inspirat compasiunea lui Saltanat. „Ea a luptat mereu pentru dreptate”, spune Aitbek. Si da, spune el, legea nu este suficienta. Inca. Dar este un inceput, care le arata oamenilor ca pana si cei mai puternici pot fi trasi la raspundere. Acest proces va arata oamenilor ca „in Kazahstan, o lege este aceeasi pentru toata lumea si toata lumea este egala in fata legii”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Patru experti militari sau din cadrul NASA au depus marturie in Congres ca armata americana a capturat OZN-uri si a folosit ingineria inversa pentru a reproduce tehnologiile acestora

Comisia pentru Supraveghere si Responsabilitate a Camerei Reprezentantilor din SUA a organizat miercuri o audiere…

13 minute ago

Contractele angajatilor straini din Iasi, verificate in detaliu de ITM

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi a desfasurat o ampla campanie de verificare a angajatorilor…

26 de minute ago

O fi de la prea multi pumni in cap? Sylvester Stallone ii aduce osanale lui Donald Trump, numindu-l „al doilea George Washington” – VIDEO

Sylvester Stallone l-a intampinat joi seara pe Donald Trump pe scena la un eveniment organizat…

28 de minute ago

Presedintele Iohannis munceste si in weekend: el va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Germania

Presedintele Klaus Iohannis va efectua, de vineri pana luni, o vizita oficiala in Republica Federala…

43 de minute ago

Cel mai in varsta angajat al Primariei Bistrita are 75 de ani, 52 de angajati cumuleaza pensia cu salariul. Primarul Gabriel Lazany anunta restructurari si eficientizarea activitatii

Primarul municipiului Bistrita, Gabriel Lazany, a prezentat planuri pentru restructurarea si reorganizarea personalului din cadrul…

49 de minute ago

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, avertizeaza: „Rusia va folosi iarna ca pe o arma in razboiul din Ucraina”

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a facut apel la membrii aliantei si la alti…

58 de minute ago