Politicienii germani cer o mai buna securitate a aeroporturilor dupa blocaje in doua zile succesive ale activistilor de mediu

externe

Politicienii germani au cerut joi o mai buna protectie pentru aeroporturi, dupa ce activistii de mediu au reusit sa rupa gardurile si sa perturbe traficul aerian pentru a doua zi consecutiv, transmite Reuters.

Ministrul german de Interne Nancy Faeser, al carei minister doreste sa pedepseasca accesul neautorizat la aerodrom cu pana la doi ani de inchisoare, a criticat blocajele ca fiind „periculoase, prostesti si criminale”, precum si operatorii aeroportuari pentru ca nu si-au asigurat mai bine pistele.

„Operatorii aeroportuari trebuie sa faca mai mult pentru a-si proteja facilitatile si suntem in contact strans cu firmele in acest sens”, a spus ea.

Traficul pe aeroportul din Frankfurt, cel mai aglomerat din Germania, a fost oprit temporar joi, dupa ce activistii au blocat pistele lipindu-se de asfalt, la o zi dupa ce o actiune similara a afectat aeroportul Koln-Bonn, al saselea ca marime din tara.

Protestatarii de la Frankfurt au reusit sa taie un gard din plasa de sarma pentru a intra pe terenul aeroportului, au spus activistii.

Activistii au promis ca blocadele sunt doar inceputul unei campanii pentru incetarea utilizarii petrolului, gazelor si carbunelui pana in 2030 si au enumerat mai multe tari din Europa si America de Nord unde sunt planificate intreruperi in urmatoarele saptamani.

Actiuni similare pe alte aeroporturi europene, inclusiv Londra, Viena, Oslo si Zurich, au fost dejucate de autoritati.

„Daunele aduse economiei si societatii sunt imense. De aceea justitia si autoritatile trebuie sa ia masuri mult mai consecvente”, a declarat compania aeriana germana Lufthansa intr-un comunicat.

Acestea includ sanctiuni dure si rapide si masuri de precautie sporite ale politiei pentru a preveni astfel de infractiuni, se arata in comunicat.
Roman Poseck, ministrul de Interne de opozitie crestin-democrat (CDU) al landului Hesse, unde se afla Frankfurt, a cerut o revizuire a securitatii aeroportului, tintind operatorul Fraport, care este responsabil cu protectia externa.

„Trebuie sa facem totul pentru a ne asigura ca intrusii, activistii si teroristii nu au acces la aeroporturile noastre”, a spus el.

„Mi se pare de neinteles ca, in situatia actuala de securitate, este posibil sa se patrunda in zona de securitate a marilor aeroporturi in cateva minute. Protectia infrastructurii critice nu poate fi apreciata suficient in acest moment”, a spus deputatul conservator Alexander Throm. „”.

El a spus ca se asteapta ca Faeser sa faca din protectie o prioritate, sa ia masuri concrete si sa le sprijine cu fonduri bugetare.

Potrivit Fraport, exista peste 30 de kilometri de imprejmuire securizata prin sisteme tehnice si patrulari regulate.

Ministerul de Interne considera ca standardele actuale de protectie sunt insuficiente, a spus o sursa a ministerului, iar gardurile trebuie sa fie mai rezistente si completate cu sisteme moderne de semnal si video.

Ministerul colaboreaza cu statele federale pentru a reglementa protectia mai buna a aeroporturilor germane, dupa ce doi operatori s-au opus unui angajament voluntar, a adaugat sursa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: