POLITICO: “Conducerea proeuropeana a Moldovei spera ca cele doua scrutine se vor consolida reciproc”

analize

“Alegatorii din Republica Moldova merg duminica la urne pentru a vota in cadrul unui referendum care va stabili daca tara ar trebui sa isi inscrie aspiratiile europene in Constitutie”, isi incepe analiza pentru POLITICO, Benton Coblentz, membru al Proiectului Truman de Securitate Nationala si candidat la un master in administratie publica la Princeton School of Public and International Affairs.

“Sondajele actuale indica o majoritate fragila in favoarea schimbarii, dar diverse provocari – inclusiv dezinformarea rusa si repercusiunile economice ale invaziei la scara larga a Ucrainei arata ca rezultatele sunt departe de a fi sigure.

Asadar, ar fi posibil ca alegatorii din Moldova sa-i surprinda pe cei care le urmaresc referendumul, asa cum au facut-o alegatorii britanici in 2016?

Ca intr-un ecou al Brexit-ului, sondajele arata ca putin peste 50 la suta dintre alegatorii moldoveni sunt in favoarea pozitiei pro-UE. Intr-un sondaj recent al Institutului Republican International, 53 la suta dintre respondenti au fost in favoarea schimbarii, in timp ce un sondaj al ONG-ului moldovean Watchdog.MD a constatat o cota similara de 52 la suta in favoarea raspunsului „Da”.

Si pe masura ce ziua alegerilor s-a apropiat, indicatorii din sondaje au aratat o majoritate in crestere – precum si o minoritate redusa care intentioneaza sa se abtina. Dar incertitudinea ramane.

In acelasi timp, alegatorii se vor pronunta si asupra candidaturii pentru realegere a presedintelui in exercitiu, Maia Sandu.

Momentul ales pentru toate acestea nu pare a fi o coincidenta. In prezent, Sandu conduce cursa prezidentiala, obtinand aproximativ 35% din voturi. Iar conducerea proeuropeana a Moldovei spera probabil ca cele doua scrutine se vor consolida reciproc, alegatorii motivati sa voteze pentru UE contribuind la obtinerea unei majoritati pentru Sandu – si viceversa.

Votul pentru Maia Sandu ar putea adduce un vot negative pentru referendum

Dar, aceasta presupusa corelatie pozitiva este departe de a fi garantata, noteaza expertul. Nemultumirea populara a fost alimentata de dificultatile economice provocate de razboiul din Ucraina, care au dus la perturbari in lantul de aprovizionare al Moldovei si au contribuit la inflatie – in anumite momente pe parcursul anului 2023, a ajuns la peste 30 %.

Avand in vedere certitudinea realegerii lui Sandu, alegatorii ar putea considera un vot negativ la referendum drept o modalitate sigura de a-si exprima nemultumirea fata de administratia sa.

Opozitia este, de asemenea, bine pozitionata pentru a profita de aceasta nemultumire.

In ciuda discutiilor despre un candidat unic al opozitiei, la inceputul anului, aproape o duzina de candidati si-au declarat acum intentia de a candida.

Numarul mare de candidati le permite acestora sa isi adapteze mesajele anti-UE si anti-Sandu in moduri care sa atraga diferitele blocuri electorale ale tarii.

De exemplu, in timp ce unii fac apel la un vot negativ in cadrul referendumului, altii incurajeaza abtinerea de la vot, sperand ca referendumul nu va atinge rata de participare de 33%, prevazuta de Constitutie.

Sprijinul “tacit” al Moscovei

Mai mult, toate aceste eforturi ale opozitiei sunt conduse cu sprijinul tacit al guvernului lui Vladimir Putin. Moscova nu numai ca are puterea de a exercita presiune prin influenta sa asupra conducerii regiunii separatiste Transnistria, dar sprijina in mod deschis opozitia din Moldova insasi.

Chiar luna aceasta, politia nationala din Moldova a acuzat Rusia ca a sprijinit o incercare de mituire a 130.000 de alegatori – desi presupusul orchestrator al operatiunii, oligarhul moldovean condamnat Ilan Sor, a negat acuzatiile.

Dezinformarea alimentata de Rusia a amplificat, de asemenea, temerile cu privire la posibila realegere a lui Sandu, sustinand ca aceasta se pregateste sa implice tara la razboi cu Transnistria, care este sprijinita politic de Moscova.

Aceste eforturi de dezinformare s-au concentrat, de asemenea, pe patarea reputatiei UE, sustinand ca aderarea va raspandi propaganda LGBTQ+ si va duce la separarea familiilor.

Cu toate acestea, in ciuda sprijinului extern al Rusiei pentru opozitie, fortele proeuropene din Moldova pregatesc terenul pentru o incununare de succes a campaniei lor.

Sandu a promovat in mod activ integrarea in UE, organizand mitinguri ample la Chisinau si lansandu-si candidatura pentru realegere cu accent pe aspiratiile UE.

Etape in procesul de aderare la UE

Societatea civila a tarii a fost, de asemenea, activa. De exemplu, o campanie a Institutului pentru Politica si Reforma Europeana a difuzat reclame emotionante in favoarea UE in timpul campionatului european de fotbal, prezentand o impartire a ecranului pentru a compara viziunile unei vieti de pace si de razboi si facand apel la celebrarea celor „79 de ani de pace si respect pentru viata” pe care integrarea europeana i-a adus continentului.

UE insasi a facut, de asemenea, o treaba buna in promovarea eficacitatii unei relatii puternice cu Bruxelles-ul.

Dupa acordarea statutului de candidat in 2022 si acceptarea oficiala a deschiderii negocierilor de aderare in decembrie 2023, Moldova a atins etape importante in procesul sau de aderare.

A gazduit,de pilda, summitul Comunitatii Politice Europene din 2023, la care au participat 45 de sefi de stat si de guvern europeni. Iar semnele proiectelor de lucrari publice finantate de UE sunt acum vizibile in intreaga tara, consolidand beneficiile tangibile ale asocierii la UE.

Importanta alegerilor parlamentare din 2025

Cu toate acestea, chiar daca toate aceste eforturi ar esua, formatul intrebarii adresate alegatorilor ar putea ajuta Moldova sa evite soarta Marii Britanii.

In Marea Britanie, alegatorii s-au confruntat cu o intrebare ampla privind iesirea sau ramanerea in UE, in timp ce alegatorii moldoveni sunt intrebati in mod specific despre includerea aspiratiilor UE in Constitutia lor.

Astfel, in timp ce un esec la referendum ar putea pune la indoiala legitimitatea perceputa a guvernului, acesta nu ar exclude neaparat Moldova de la un viitor european.

Cu toate acestea, alegerile parlamentare din 2025 – unde partidul lui Sandu se confrunta in prezent cu perspective sumbre – ar deveni cu atat mai importante.

In general, fortele proeuropene din Moldova au reusit sa puna bazele unui rezultat pozitiv la referendumul din acest an, dar nu isi pot permite sa ramana complezente pana in al 12-lea ceas.

Iar rezultatele de duminica vor arata daca eforturile moldovenilor de a evita «momentul Brexit» vor reusi”, scrie Benton Coblentz.

(Foto: facebook.com/ChisinaulTau)

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: