POLITICO: „In Romania, alegerile pentru Uniunea Europeana nu au fost despre Uniunea Europeana. Incep sa se vada fisuri in coalitie”

analize

„Chestiunile legate de UE au fost absente din campanie, partidele luptandu-se mai ales pe teme locale, cum ar fi coruptia, deoarece alegatorii vor alege autoritatile locale in aceeasi zi”, scrie prestigioasa publicatie POLITICO, intr-o analiza a votului din Romania, in context european.

Potrivit sociologului Barbu Mateescu, citat de revista amintita, principalele partide privesc deja spre alegerile prezidentiale din septembrie. „Nu se vorbeste absolut deloc despre Europa” in campania electorala, a spus el.

„Votul de duminica se refera mai mult la impulsul pe care il va da partidelor pentru alegerile prezidentiale, al caror camp este mai aglomerat.Aceasta competitie, la randul sau, este o oportunitate de a castiga si mai mult impuls inainte de votul parlamentar din decembrie”, a adaugat Mateescu.

Cele mai mari doua partide din Romania, Partidul Social Democrat, de centru-stanga, si Partidul National Liberal, de centru-dreapta, guverneaza in prezent printr-o mare coalitie si prezinta candidati la europarlamentare pe o lista comuna.

„Dar incep sa se vada fisuri”, scrie POLITICO. „Joi, liderii celor doua partide au anuntat ca vor prezenta probabil candidati separati pentru functia de presedinte.”

POLITICO scrie si despre scandalul provocat pe ultima suta de metri a campaniei de liderul extremei drepte din Romania, George Simion, care incearca sa intoarca in favoarea sa scenariul in cazul unor acuzatii de frauda.

George Simion a ripostat vineri fata de partidele sale rivale, acuzandu-le si pe acestea de frauda electorala, la doar doua zile dupa ce procurorii au deschis o ancheta privind rolul sau in presupusa falsificare a unor documente electorale. In cadrul unui protest alaturi de sustinatorii partidului sau, Alianta pentru Unitatea Romanilor, la Parchetul General din Bucuresti, Simion a declarat ca doreste sa „depuna o plangere privind anumite semnaturi (false)” folosite pentru a inscrie candidatii celorlalte partide majore care concureaza la alegerile locale si europene de duminica.

„Simion, o figura controversata, interzis in Republica Moldova din cauza opiniilor sale privind unirea cu tara, a calificat vineri ancheta asupra sa drept „un abuz” comis de un guvern „dictatorial”. Totusi, ancheta asupra liderului de extrema dreapta ar putea de fapt „creste nivelul de mobilizare a alegatorilor” sai, similar cu cresterea popularitatii observata in urma proceselor fostului presedinte american Donald Trump”, a declarat Barbu Mateescu, citat de POLITICO.

Alegerile pe continent

Alegerile pentru Parlamentul European au inceput joi si dureaza pana duminica seara, cand rezultatele preliminare vor arata cum va arata politica Uniunii Europene in urmatorii cinci ani. Se voteaza in 27 de tari si ca sunt in curs de alegere politicieni din aproximativ 200 de partide din intreaga Europa.

Aproximativ 373 de milioane de europeni au drept de vot, considerabil mai multi decat cele 233,5 milioane de alegatori care au fost in SUA in 2022. Acestia isi vor alege 720 de reprezentanti, cu 15 mai multi decat data trecuta, dar mai putini decat cei 751 de eurodeputati care faceau parte din Parlament inainte de Brexit.

Noii membrii alesi isi ocupa locurile la mijlocul lunii iulie pentru o prima sesiune plenara. Cei 720 de deputati castigatori vor avea un rol important in conducerea UE, elaborand legi care variaza de la obiectivele privind emisiile pana la normele bancare.

 

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: