Politico: Trump ar putea reduce schimbul de informatii cu Europa, amenintand apararea Ucrainei. „Consecinte teribile”

externe

Donald Trump, interviu, Elon Musk, minciuni, CNN

Donald Trump ia in considerare reducerea schimbului de informatii cu membrii NATO, care depind de SUA pentru tipul de informatii care au ajutat Ucraina sa se apere de Rusia, a relatat Politico, citand oficiali straini.

Consilierii lui Trump au informat tarile aliate ca o reducere a schimbului de informatii ar face parte dintr-un plan mai amplu de reducere a sprijinului si cooperarii SUA cu alianta formata din 32 de natiuni, potrivit a trei oficiali europeni si a unui inalt oficial NATO care au vorbit sub protectia anonimatului.

Oficialii au declarat ca au aflat despre propunerea de a reduce schimbul de informatii in timpul discutiilor cu consilierii lui Trump despre planurile mai ample de reducere a implicarii SUA in NATO.

Reducerea schimbului de informatii ar putea avea „consecinte teribile in materie de securitate, in special pentru Ucraina”, in timp ce aceasta incearca sa respinga invazia rusa, a relatat Politico.

„Informatiile americane sunt cele care au ajutat la convingerea multor tari NATO ca Putin era hotarat sa invadeze Ucraina”, a declarat un oficial european. „Unele tari nu credeau ca Rusia are capacitatile necesare pentru a desfasura o campanie militara de succes”, a mai spus acesta.

Solicitat sa comenteze, un purtator de cuvant al echipei de campanie a lui Trump nu a raspuns in mod direct, facand trimitere in schimb la o declaratie de pe TruthSocial potrivit careia fostul presedinte „va restabili pacea si va reconstrui puterea si descurajarea americana pe scena mondiala”.

Reducerea schimbului de informatii cu SUA ar putea diminua capacitatea Europei de a rezista unei invazii rusesti in cazul in care Vladimir Putin ar decide sa atace alte tari, a declarat un inalt oficial american.

Presedintele Joe Biden a extins cantitatea de informatii pe care SUA le impartasesc cu aliatii straini, in special cele legate de Rusia. Oficialii europeni au declarat ca nu este clar daca o viitoare administratie Trump va reveni la nivelurile anterioare de schimb de informatii sau le va reduce si mai mult.

„Rusia comite in prezent acte de incendiere si sabotaj si planifica asasinate pe teritoriul aliat pentru a submina sprijinul pentru Ucraina in randul populatiilor noastre interne”, a declarat inaltul oficial NATO. „Statele Unite au sporit schimbul de informatii in cadrul NATO pentru a sprijini raspunsul la aceste campanii de sabotaj. Iar acest lucru are un impact real”, a mai spus acesta.

SUA a impartasit intotdeauna anumite informatii cu aliatii sai pentru a-i ajuta sa se pregateasca pentru potentiale atacuri teroriste sau sa se intareasca impotriva amenintarilor militare imediate, a relatat Politico.

In timpul primului mandat al lui Trump, ofiterii sai de informatii au impartasit informatii cu cei mai apropiati parteneri de securitate, inclusiv cu cei din alianta Five Eyes, dar nu au mers dincolo de ceea ce era necesar sau obisnuit.

Administratia Biden a dus aceasta responsabilitate la un nou nivel, elaborand o strategie de consolidare a colectarii de informatii despre Rusia si de partajare pe scara larga a acestora cu aliatii.

„Schimbul de informatii intre membrii NATO si cu Ucraina a fost esential pentru a contracara agresiunea militara a Rusiei impotriva Ucrainei si pentru a descoperi si contracara alte activitati destabilizatoare ale Rusiei in Europa si in afara ei”, a declarat John Brennan, fost director al CIA.

Schimbul sporit de informatii al administratiei Biden a facut, de asemenea, parte dintr-o strategie mai ampla de contracarare a influentei si puterii militare a Rusiei in zonele in care SUA a dominat in mod traditional, inclusiv Africa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: