Politicul a distrus definitiv Festivalul Amural de la Brasov: „Au fost publicate detalii din viata personala a organizatorilor, au fost amenintati si am pierdut parteneri privati ai festivalului Amural ca urmare a amenintarilor”
Asociatia Amural din Brasov anunta ca isi anuleaza toate proiectele pe care le derula in oras dupa ce a fost suspusa unor piedici si sabotaje violente din partea consilierilor locali ai PSD si PNL. Astfel, un eveniment care atragea anual zeci de mii de turisti la Brasov, Festivalul Amural, a fost anulat definitiv.
Amural subliniaza ca a luat aceasta decizie dupa ce doua dintre proiectele sale, BUM Brasov Underground Museum si Gradina Visssual, au fost blocate prin decizii impuse de majoritatea PSD-PNL din Consiliul Local. Consilierii PSD si PNL i-au acuzat pe cei de la Amural ca sunt „useristi” si au decis astfel sa le distruga munca si proiectele.
Comunicatul integral al Amural
Asociatia Amural apreciaza enorm premiul castigat la nivel national si cu parere de rau anunta ca, dupa 7 ani de dedicare sincera, inceteaza orice proiect legat de orasul Brasov. Dupa ce doua proiecte au fost inchise fortat, este firesc ca al treilea, Amural Festival Vizual, nu va mai avea loc.
Asociatia Amural a fost distinsa cu Premiul pentru Activare Culturala in (Relatie cu) Spatiul Public la Gala Premiilor AFCN pentru proiectul BUM Brasov Underground Museum
Dupa premiul Expozitia Anului la Premiile in Cultura la Brasov din luna februarie, proiectul de revitalizare al galeriilor de Dupa Ziduri prin intermediul artelor new media, Brasov Underground Museum, primeste recunoasterea nationala la Premiile AFCN.
Asociatia Amural multumeste Administratiei Fondului Cultural National si juriului pentru nominalizarea si premiul ce consfinteste nu doar calitatea proiectului BUM, ci si cei 7 ani de munca ai Asociatiei Amural in beneficiul culturii contemporane si a recuperarii spatiilor publice abandonate prin intermediul artelor vizuale.
Brasov Underground Museum a fost un proiect pilot pentru ceea ce se dorea primul muzeu dedicat artelor new media (arte ce folosesc tehnologia) din Romania. Desfasurata in galeriile abandonate din zona Dupa Ziduri, expozitia a adunat 14 artisti si alti 3 elevi ai Liceului de Arte Brasov ce au expus in timpul sezonului cald in subteran, conturand astfel un nou si inedit spatiu cultural in zona istorica a Brasovului.
Beneficiile proiectului au fost multiple – un nou spatiu expozitional si de experiment artistic, crearea de continut atractiv pentru turisti, conectarea Brasovului la trendurile culturale occidentale, atragerea unui public tanar si activ in turismul local, crearea unei imagini actuale a orasului Brasov, angajarea de tehnicieni, ghizi si artisti din Brasov.
In cele 2 luni de functionare 4.368 de vizitatori au platit bilet de acces (10 sau 20 de lei in functie de varsta) si peste 5.000 au vizitat gratuit muzeul in cele 4 zile ale Amural Festival Vizual, Noaptea Alba a Galeriilor si la vernisaj. Biletele au fost fiscalizate conform legii si Asociatia a platit impozit pentru aceste incasari.
Coordonatorul proiectului, Razvan Pascu, de pe scena Galei: “BUM a fost un proiect care a revitalizat niste galerii sapate in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial ca adapost antiaerian si depozit de munitie, deci un loc destinat depozitarii bombelor… de-asta l-am si denumit asa (BUM) despre cum putem tranforma razboiul in arta, in pace si iubire. Iata ca mesajul acesta e mai important acum decat oricand. Proiectul a avut foarte mare succes, atat de mare incat politicienii brasoveni l-au inchis dupa 2 luni.”
Motivatia deciziei juriului: „Proiectul desemnat castigator s-a constituit pe afirmarea importantei pe care o are creatia contemporana in dezvoltarea comunitatilor prin actualizarea istoriei si activarea memoriei locurilor intr-un context transmedia in continua dezvoltare. Este o invitatie la reevaluarea sensului si potentialului creatiei contemporane in revitalizarea spatiului public si constituirea de punti de intalnire intre artisti, cercetatori, responsabili locali si public. Proiectul propune dezvoltarea unei platforme dedicate interdisciplinaritatii intre artele vizuale si performative, tehnologie si propune intalnirea cu productii de cultura clasica si urbana.”
BUM, inchis prematur de politicienii locali
Din pacate, desi am fost cei care au propus public introducerea galeriilor in spatiul public, desi am realizat planuri, masuratori si solutii de integrare in tesutul urban, desi am adus finantarea necesara primei editii, desi am realizat cercetari istorice pentru a afla trecutul galeriilor, desi am atras parteneri culturali si privati in proiect, desi am investit resursele organizatiei in functionarea spatiului si am angajat tineri brasoveni, politicienii locali si functionarii Primariei Brasov au inchis spatiul. Iar asta s-a intamplat fara a tine cont de eforturile depuse si de realitatile sociale si culturale din oras, si fara a fi deschisi catre orice solutie propusa pentru ca spatiul sa functioneze in conditii legale si optime.
Din pacate, pentru asociatia Amural, Brasovul s-a dovedit a fi orasul in care daca vrei sa salvezi un spatiu insalubru, ignorat de peste 80 de ani, cu ajutorul artei, loc in care se adaposteau oamenii strazii si devenise un focar de infectie, politicienii vor face tot ce le sta in putere sa te opreasca. Aceiasi oameni care au datoria profesionala sa te ajute sa obtii avizele, te acuza ca nu ai avizele.
Doi ani au durat demersurile pentru acest proiect, cu sustinerea vechii administratii si a noii administratii insa doar in presa si in intalnirile in persoana. Am facut consultari publice si o campanie de strangere de semnaturi. Proiectul Parc Cultural Dupa Ziduri (dupaziduri.ro) si propunerea unui muzeu de arte new media in galerii a fost sustinuta de semnaturile a peste 3.500 de oameni, semnaturi depuse oficial la Primarie in anul 2020.
Intelegerea dintre Asociatia Amural si Primaria Brasov poate fi rezumata astfel: asociatia asigura masuratorile, continutul artistic, comunicarea si finantarea (pe care o obinusem prin proiectul AFCN, prin sponsorizari si prin biletele de intrare), iar Primaria Brasov realiza igienizarea, electrificarea si avizele de functionare.
Sub mandatul domnului primar George Scripcaru au fost curatate si electrificate galeriile, avand astfel in propriul program politic Parc Cultural Dupa Ziduri. Din pacate, domnia sa nu a asteptat finalizarea proiectului in maniera agreata si le-a deschis in campania electorala sub numele de Catacombele Brasovului.
Pentru aceasta a folosit scanarile laser pentru reteaua electrica si grafica a proiectului oferite gratuit de Asociatia Amural.
Domnul primar Allen Coliban a inclus, de asemenea, in propriul programul politic sustinerea initiativei Parc Cultural Dupa Ziduri.
Planul de comunicare si cel de functionare au fost prezentate cu 2 ani avans, inclusiv pretul biletelor, investitiile pe care asociatia se angajeaza sa le faca (sistem de supraveghere, stingatoare, ventilatoare, incalzitoare, porti), fluxurile de oameni, studii de siguranta etc. Dupa momentul deschiderii, functionarii au inceput sa puna conditii imposibile – intrarea sa fie gratuita , toate achizitiile proiectului sa fie cedate Primariei, Asociatia sa plateasca chirie asemenea unei terase din centru, etc. Simultan au inceput atacuri la adresa Amural in presa locala aservita partidelor politice.
La doar doua luni dupa ce proiectul a demarat cu acordul Primariei si dadea primele semne ca este un succes, a inceput un conflict politic agresiv, Asociatia Amural fiind prinsa in mijlocul acestei confruntari. Dupa ce timp de doi ani Asociatia Amural a indeplinit toate conditiile impuse de Primarie si dupa ce a fost respectata partea de intelegere, proiectul a fost inchis de catre Consiliul Local pentru ca nu are aviz de functionare.
Cu alte cuvinte Primaria care trebuie sa dea acordul, aceeasi Primarie careia i-au fost oferite toate documentele cerute si care a oferit doar raspunsuri pozitive, aceeasi Primarie cu care s-a colaborat 7 ani pentru festivalul Amural, acum a refuzat, fara motiv, oferirea avizului. Nu doar a refuzat, dar l-a si solicitat. Absurd precum Castelul, de Kafka.
Daca Asociatiei i se reproseaza lipsa acestui aviz de functionare pe care chiar Primaria trebuia sa il emita, ne intrebam si va intrebam cum a fost posibil atunci ca in 2020 galeriile sa fie deschise avand angajati ai Primariei la intrari, spatiul fiind intabulat abia de noua administratie, in 2021. Cum au fost facute investitiile in electrificare, igienizare si personal din moment ce spatiul nu a existat juridic decat mai tarziu, ca urmare a solicitarilor noastre?
Din pacate, nu a fost un refuz juridic sau lipsa vreunui document, nu s-au cerut clarificari ale proiectului, ci s-a desfasurat un linsaj public in presa detinuta de partide, cu acuzatii nefondate si nedemonstrate, doar pentru a distruge sistematic proiectele Asociatiei Amural.
Reaua intentie este dovedita si de atacurile la alte proiecte ale organizatiei soldate cu inchiderea Gradinii Visssual si numeroasele piedici puse in calea editiei a 7-a a Amural Festival Vizual.
Aceasta situatie a afectat puternic imaginea publica a organizatiei, a pus la indoiala integritatea noastra morala. Au fost publicate detalii din viata personala a membrilor, au fost amenintati si am pierdut parteneri privati ai festivalului Amural ca urmare a amenintarilor. Membrii Asociatiei Amural au fost tratati nu ca oameni de cultura si servitori fideli ai comunitatii brasovene, ci ca infractori.
In Brasov, orasul cu care ne mandrim toti, oamenii care ar trebui sa faca posibile proiectele cetatenilor sai, politicienii, sunt obstacolul principal si adversarul initiativelor independente. Institutia cu care s-a colaborat 2 ani pentru acest proiect, care a inmanat membrilor Amural cheia de la usa, a decis peste noapte si fara un motiv clar ca proiectul nu este fezabil. Simultan si coordonat cu un atac infect si intensiv in presa locala ce a durat mult dupa inchiderea prematura si violenta a doua dintre proiectele noastre, Visssual si Brasov Underground Museum.
De notat cum acelasi Consiliu Local Brasov s-a reunit si a aprobat proiectele clujenilor de la Untold si Electric Castle, dar a respins proiectul brasovenilor de la Amural.
Poate pentru multi brasoveni sau turisti care au vizitat galeriile au ramas in aer unele intrebari legate de Brasov Underground Museum, intrebari carora Asociatia Amural le raspunde mai jos
Ce se intampla acum cu galeriile?
Nimic, au redevenit toaleta publica neoficiala a centrului vechi.
Ce se intampla cu proiectul BUM?
Nimic, el a fost inchis definitiv.
Cine e responsabil pentru situatie?
Este suficient sa ne uitam cine a declansat atacurile la adresa Amural. Amestecul de incompetenta si conflicte politice a castigat inca o data in fata culturii.
Asociatia Amural apreciaza enorm premiul castigat la nivel national si cu parere de rau anunta ca, dupa 7 ani de dedicare sincera, inceteaza orice proiect legat de orasul Brasov. Dupa ce doua proiecte au fost inchise fortat, este firesc ca al treilea, Amural Festival Vizual, nu va mai avea loc.