Politistii de frontiera si vamesii spagari au fost trimisi in judecata, sub control judiciar. Unul dintre ei a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei si a primit pedeapsa cu suspendare, dar sub supraveghere

news

Politistii de frontiera si vamesii din Bors, Albita, Oancea, Sculeni, Stanca-Costesti si Iasi, acuzati ca percepeau mita de la transportatorii din Republica Moldova au fost trimisi in judecata de procurorii DNA, potrivit Bihoreanul.

Au fost trimisi in fata instantei 27 de frontieristi si vamesi, acuzatiile fiind, dupa caz, de luare de mita si trafic de influenta, comise in forma simpla si continuata.

Potrivit DNA, in perioada 1 iulie 2021 – 12 septembrie 2022, cele 27 de persoane au pretins si primit in mod repetat sume cuprinse intre 20 si 250 euro, de la persoane care efectuau activitati de transport calatori sau de marfuri dinspre Republica Moldova in tari ale Uniunii Europene si invers.

„In schimbul banilor primiti cu titlu de mita, inculpatii si-ar fi incalcat atributiile de serviciu in sensul ca ar fi favorizat trecerea persoanelor si/sau coletelor respective fara a dispune masurile legale pentru nerespectarea dispozitiilor referitoare la transportul anumitor cantitati de marfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de sedere in Uniunea Europeana de catre cetateni extra-comunitari”, se arata in informare, precizandu-se ca in cauza au fost dispuse masuri asiguratorii.

Potrivit procurorilor, pe 27 februarie 2023, unul dintre vamesii cercetati pentru mita, de la Biroul Vamal de Frontiera Oancea, a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei, prin care a fost condamnat la o pedeapsa de 3 ani de inchisoare, cu suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei pe un termen de supraveghere de 3 ani.

Desi procurorii DNA Iasi au cerut arestarea preventiva a 26 de suspecti (pentru una dintre ele nu au fost formulata o astfel de propunere), solicitarea a fost respinsa de judecatori, iar acestia au fost plasati sub control judiciar pentru 60 de zile, instituindu-se mai multe interdictii, cum ar fi cea de a parasi tara, de a purta arme de foc, sau de a mai practica profesia in exercitarea careia au savarsit fapta.

Cercetarile in dosarul de coruptie instrumentat de DNA Iasi a pornit in toamna anului 2020, iar in prima faza, suspiciunea a vizat doar vamesi si politisti de frontiera romani de la granita dintre Moldova si Romania.

La inceputul lui 2021, insa, investigatiile au fost extinse si in Republica Moldova, printr-un acord de colaborare dintre procurorii anticoruptie din cele doua tari, fiind infiintata o echipa comuna de ancheta.
Pentru a-i dovedi pe spagarii „transfrontalieri”, ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie si colaboratori ai anchetatorilor au lucrat sub acoperire mai bine de un an, ca angajati ai unor firme de transport persoane si coletarie, cu curse pe ruta Moldova – Romania – Germania.

Cu tehnica audio-video montata pe haine, „soferii” au trecut prin PTF Sculeni (Iasi), Albita (Vaslui), Oancea (Galati), Stanca (Botosani) si, in final, in Bors (Bihor), filmand negocierile purtate cu frontieristii si vamesii, atat la intrarea cetatenilor moldoveni in Romania, cat si la iesirea acestora spre Ungaria, prin PTF Bors.

Dovezile stranse arata ca mita au luat politisti si vamesi romani, moldoveni si unguri deopotriva.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: