Politistii din Bucuresti primesc dispozitive cu electrosocuri: „Deosebit de eficiente si necesare, scopul este de a avea mai putine ultraje fata de politisti, dar si mai putine situatii de vatamari fata de subiectii interventiilor”
Politistii din Capitala vor fi dotati cu dispozitive cu electrosocuri, anunta Sindicatul Europol. „Spre finalul anului, aceste dispozitive vor putea fi deja vazute in dotarea politistilor si vor putea fi deja folosite”, au precizat sindicalistii.
„Pentru prima data in Romania, politistii de ordine publica din cadrul sectiilor de politie din Bucuresti vor primi in dotare dispozitive cu electrosocuri. Acest demers a fost posibil ca urmare a parteneriatului incheiat intre Sindicatul Politistilor Europeni EUROPOL si compania New Akord Security, in urma caruia, primele 20 de dispozitive cu electrosocuri au fost oferite spre folosinta Directiei de Politie a Municipiului Bucuresti, urmand ca alte 20 de bucati sa fie furnizate in cel mai scurt timp.
In urmatoarea perioada, primii 300 de politisti vor fi instruiti cu privire la caracteristicile si utilizarea dispozitivelor cu electrosocuri si cu privire la situatiile punctuale pe care le pot intalni la interventii. In aceste conditii, spre finalul anului, aceste dispozitive vor putea fi deja vazute in dotarea politistilor si vor putea fi deja folosite.
Dispozitivele cu electrosoc reprezinta un instrument deosebit de eficient si necesar in fata provocarilor actuale tot mai ridicate si mai complexe cu care se confrunta politistii in interventiile lor. Avantajul utilizarii acestor noi mijloace este reprezentat de riscul scazut de vatamare, atat in privinta agresorilor cat si a politistilor, dar si de posibilitatea de imobilizare eficienta a persoanelor care reprezinta un pericol pentru sine sau pentru cei din jur.
Din perspectiva legislativa, acest program pilot este fundamentat pe prevederile art. 44 din Legea 218/2002 : Art. (44) Politistul este indreptatit sa utilizeze bastoane, tonfe, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene si/sau paralizante, caini de serviciu, scuturi de protectie, casti cu vizor, dispozitive cu electrosocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum si alte mijloace de imobilizare care nu pun in pericol viata sau nu produc o vatamare corporala grava, in scopul impiedicarii sau neutralizarii actiunilor violente ale persoanei, atunci cand:
a) utilizarea fortei fizice nu a fost sau nu este apta sa produca acest rezultat; sau
b) aceasta intentioneaza sa savarseasca sau savarseste actiuni violente cu obiecte, dispozitive, substante sau animale ce pot pune in pericol viata, sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor.”.
Principalele avantaje ale utilizarii dispozitivelor cu electrosocuri in activitatea specifica a fortelor de ordine:
1. Ridicarea standardelor de profesionalism si pregatire ale personalului in diferite tipuri de misiuni;
2. Cresterea capacitatii de raspuns in situatii cu grad de risc;
3. Gestionarea in conditii de siguranta si eficienta a situatilor cu potential violent din teren, prin protejarea integritatii fizice a politistilor, dar si a agresorilor;
4. Prevenirea escaladarii conflictelor si aplanarea rapida a oricarei situatii cu potential de agresiuni;
5. Reducerea numarului de interventii in forta prin caracterul preventiv al dispozitivului cu electrosocuri;
6. Imbunatatirea increderii din partea comunitatii in Politia Romana, ca urmare a interventiilor eficiente;
7. O mai buna capacitate de raspuns cu un efectiv mai redus de personal;
8. Dispozitivele cu electrosocuri contribuie la o mai buna conformitate cu legislatia privind drepturile omului, prin aceea ca utilizarea lor in detrimentul armelor letale duce la salvarea de vieti.
Dezideratul institutional de a furniza siguranta publica, trebuie sa fie prioritate zero, concomitent cu preocuparea de a proteja politistul la locul de munca, in cadrul interventiilor la care participa, dar si de a proteja integritatea agresorilor sau a persoanelor violente care necesita imobilizare. Prin acest proiect pilot, Romania se alatura unor tari precum Spania, Marea Britanie, Italia Elvetia, Polonia, Ungaria etc., unde fortele de ordine folosesc deja dispozitive cu electrosocuri.
Pe aceasta cale, dorim sa adresam multumiri companiei New Akord Security, care a inteles importanta responsabilitatii sociale corporative, prin implicarea in frunizarea acestor dispozitive cu electrosocuri pentru a putea testa eficienta utilizarii lor, cu scopul declarat de a avea mai putine ultraje fata de politisti, dar si mai putine situatii de vatamari fata de subiectii interventiilor”, a anuntat Europol intr-un comunicat de presa.