Politolog care l-a cunoscut pe Putin: „A urmarit sfarsitul lui Gaddafi la televizor timp de mai multe ore. Nu vrea sa aiba acelasi sfarsit, executat de propriul popor”
Politologul Ivan Krastev a declarat intr-un interviu pentru Der Spiegel ca Vladimir Putin este obsedat de modul in care a murit fostul dictator libian Muammar Gaddafi. „Decizia lui Putin de a prelua functia de presedinte de la Medvedev, care nu facuse initial parte din plan, a fost o reactie la acest lucru, pentru ca nu a vrut sa aiba acelasi sfarsit ca Gaddafi, executat de propriul popor”, a spus Krastev.
Ivan Krastev, nascut in 1965, este cercetator la Institutul pentru Stiinte Umane din Viena. Originar din Bulgaria, Krastev este considerat unul dintre cei mai originali ganditori din Europa de astazi, precizeaza Der Spiegel.
„L-am intalnit odata pe Vladimir Putin la Soci, in marja unei conferinte, la scurt timp dupa anexarea Crimeei. Presedintele gazduia un dineu. Un coleg american de-al meu era acolo, dar si cancelarul austriac si ministrii de externe ai Frantei si Israelului. A devenit rapid clar ca Putin s-a simtit ca si cum ar fi fost complet neinteles. El a vorbit despre sovinismul occidental si despre ipocrizia acestuia. A spus ca oamenii nu au inteles ca Crimeea este rusa. Sunt aceleasi argumente pe care le auzim astazi, dar nu as spune ca Putin de atunci avea acest mesianism”, a spus Krastev in debutul interviului.
„De ce este acolo acum?”, l-a intrebat Der Spiegel.
„Daca ai fost la putere timp de 20 de ani intr-un stat autoritar, nimeni nu mai indrazneste sa te contrazica. Ai stabilit un sistem, ai devenit tu insuti sistemul si nu-ti poti imagina ca intreaga tara nu reflecta acest lucru. De asemenea, nu iti poti imagina ca exista cineva care ar putea fi un succesor adecvat. Asadar, trebuie sa va rezolvati singuri toate problemele atata timp cat sunteti in viata. Pentru Putin, Rusia a incetat de mult sa mai fie o tara in sensul standard; este un fel de corp istoric, vechi de 1.000 de ani.
Trebuie mentionat, de asemenea, ca mass-media occidentala a contribuit la crearea unei imagini false a lui Putin. In primul rand, ei spun ca Putin este corupt. Acest lucru este adevarat. Dar explica asta politica sa? Putin a fost liderul unei puteri nucleare timp de 20 de ani. El gandeste in termeni de istorie, tradare si rautate. Pentru o astfel de persoana, coruptia este doar un instrument al puterii. Poate ca banii au fost importanti pentru Putin cand era mai tanar, dar nu mai sunt.
In al doilea rand, se spune ca Putin este un jucator cinic, un smecher. In 2011, Putin a spus ca protestele impotriva sa au fost organizate de ambasada americana. Analistii occidentali au spus ca a fost propaganda, pentru ca stia ca nu este adevarat. In timpul acelei cine, a devenit clar pentru mine: El chiar crede asta. In intelegerea sa despre istorie, lucrurile nu se intampla niciodata spontan. Daca oamenii demonstreaza, el nu se intreaba: De ce au iesit in strada? El intreaba: Cine i-a trimis? Cand il vom crede pe cuvant, nu ne va mai surprinde. Daca cititi eseul sau din iulie anul trecut, in care scria ca ucrainenii si rusii sunt un singur popor si ca nu va accepta niciodata o Ucraina antiruseasca, aflati exact care sunt intentiile sale.
Si in al treilea rand, se spune ca Putin este cineva extrem de strategic si tactic”, a explixat politologul.
DER SPIEGEL: Nu credeti ca el actioneaza rational?
Krastev: Se spune ca Putin a urmarit sfarsitul lui Gadhafi la televizor timp de mai multe ore. Si ca decizia sa de a prelua functia de presedinte de la Medvedev, care nu facuse initial parte din plan, a fost o reactie la acest lucru, pentru ca nu a vrut sa aiba acelasi sfarsit ca Gaddafi, executat de propriul popor. Este posibil sa negociezi cu oameni cinici si calculati, pentru ca stiu ca si ei pot beneficia. Dar Putin pare sa se fi radicalizat pe masura ce a imbatranit, poate chiar si in timpul izolarii sale din din cauza COVID. Este intr-o misiune, treaba lui ca agent KGB a fost aceea de a apara si proteja Uniunea Sovietica. Dar el si colegii sai agenti nu au fost in masura sa o protejeze. Uniunea Sovietica s-a prabusit peste noapte, fara un razboi, fara o invazie. Putin si KGB-ul nu au inteles ce s-a intamplat. Au esuat. Cred ca are un puternic sentiment de vinovatie.
DER SPIEGEL: Putin era stationat in Germania de Est la acea vreme.
Krastev: Ceea ce face ca lucrurile sa fie si mai interesante. Este dificil sa-ti intelegi tara atunci cand aceasta se schimba dramatic si tu traiesti in strainatate. Din exterior, evenimentele par un mister, ca un fel de conspiratie de neinteles. Dar ceea ce a trait si a inteles a fost euforia nationala din Germania atunci cand a cazut Zidul Berlinului, pentru ca a fost acolo. In eseul sau, el scrie ca a fost ridicat un zid intre Ucraina si Rusia si ca acest zid trebuie sa cada. Ca atare, ceea ce are loc in prezent in Ucraina in ochii lui Putin este o reunificare pasnica.
DER SPIEGEL: Suna tragic.
Krastev: Tragedia este ca asistam la o recolonizare violenta a Ucrainei si nu la o reunificare pasnica. Aceasta neintelegere a modului in care functioneaza lumea produce nemultumirea lui Putin. El chiar crede ca nu este vorba de un razboi, ci de o operatiune speciala, pentru ca nu poate exista un razboi in cadrul aceluiasi popor. Si nu ii va crede niciodata pe acei oameni care ii spun ca nu este adevarat. Putin se considera parintele natiunii ruse. Poate ca este, poate ca nu este, dar un lucru este clar: Putin a devenit, fara sa vrea, tatal natiunii ucrainene. Anexarea Crimeei si a Donbasului a fost cea care a creat initial o identitate ucraineana, una care isi are radacinile in doua principii: opozitia fata de Rusia si opozitia fata de Putin. Acum, el se afla intr-o situatie pe care o stim din literatura rusa, cand tatal ii spune fiului sau: Te-am creat, dar acum trebuie sa te omor. In acelasi timp, Putin distruge tocmai acea identitate rusa despre care vorbeste in mod constant. In 2014, o mare majoritate a rusilor a sustinut anexarea Crimeei. Dar ei erau doar membri ai publicului, aplaudand in timp ce priveau. Acum, soldatii rusi nu doar mor, ci ii ucid si pe cei despre care Putin insusi a spus ca sunt fratii lor. Iar populatia sufera din cauza sanctiunilor.
Cum a fost capturat si ucis Gaddafi
Rebelii libieni l-au gasit pe fostul lider Muammar Gaddafi cu informatii provenite de la un membru al fortelor loiale colonelului. Capturarea sa, care seamana izbitor de mult cu cea a fostului lider irakian, Saddam Hussein, s-a petrecut intr-o conducta de evacuare din afara orasului Sirte, locul de nastere al lui Gaddafi. Alaturi de el se mai aflau, in momentul retinerii, doar sapte garzi de corp, au spus rebelii care au participat la actiunea de capturare, a relatat Deutsche Welle.
Fostul lider libian, care a condus tara zeci de ani, a iesit ultimul din conducta de beton in care se ascunsese. A pasit mandru, fara teama, increzator. I-a intrebat pe cei din fata lui ce se intampla.
Luptatorii care au participat la capturarea lui Gaddafi spun ca, dupa retinerea colonelului, s-a pornit din nou un conflict intre ei si garzile acestuia. Asa s-ar explica de altfel si moartea lui Gaddafi, impuscat tocmai in timpul acestor confruntari, in cap si in piept, murind la scurt timp dupa aceea, „in pofida incercarilor noastre de a-l resuscita”, a povestit un rebel.