Politologul Remus Stefureac: „Sondajele de opinie umflate artificial nu misca sustinerea electorala reala niciun milimetru”

politica

Remus Stefureac, sondaje, mincinoase, sustinere electorala

Intr-un articol publicat pe site-ul informat.ro, politologul Remus Stefureac, directorul institutului INSCOP Research afirma ca ca nu poate intelege strategia unor partide politice si candidati de a se farda excesiv cu cifre mincinoase, care nu pot ascunde canioanele de neincredere ce le brazdeaza chipul adevarat.

„Machiajul electoral cu sondaje de opinie mistificate nu functioneaza. La alegerile locale din urma cu 5 luni s-au aplicat pe fata unor candidati fara tractiune tone de machiaj cu extract de “sondaj-minune””, scrie Stefureac.

„Cu o saptamana inainte de alegerile locale (atentie, cu o saptamana inainte de alegeri, nu cu o luna, nu cu doua luni) din aceleasi recipiente care livreaza astazi cu furie aceleasi ingrediente expirate, aflam ca:

  1. Intre Nicusor Dan si Gabriela Firea este o diferenta de doar un punct. La alegeri, diferenta a fost de 26 de puncte.
  2. Cu o saptamana inainte de alegerile europarlamentare, dar si din exit-poll-urile pudrate din ziua votului aflam ca Alianta PSD-PNL va obtine 55% din voturi. In realitate, la vot au fost 48%.
  3. Tot atunci, cu putine zile inainte de alegeri aflam ca la Cluj-Napoca, Emil Boc mai avea putin sa fie intrecut, conform unui “sondaj” fantomatic, de un candidat AUR creditat cu aproape 30%; in realitate, candidatul AUR a luat 3% la alegeri.

Acele “sondaje” nu au mobilizat niciun activ de partid. Nu au miscat niciun vot. Nu au schimbat cu nimic soarta candidatilor necredibili. Dimpotriva, au accentuat revolta si tendintele naturale ale votului.

De asemenea, din pacate cifrele pudrate au contribuit la decredibilizarea unui instrument foarte complex (sondarea opiniei publice), cu adevarat util pentru democratie.

Sondajele serioase aduc in prim-plan opinia populatiei si ancoreaza mai bine politicile publice de asteptarile oamenilor. Tot sondajele serioase ajuta aspirantii la pozitii alese in serviciul public sa inteleaga mai bine unde gresesc si sa se indrepte.

Livrand cifre mincinoase, candidatii isi fac cel mai mare deserviciu: se privesc in oglinda pe intuneric si sunt incapabili sa recunoasca adevarul pe care il vad toti; in schimb, le spun oamenilor ca de fapt ei nu vad bine. Iar rezultatul e unul singur. In ziua votului, oamenii aprind lumina. Mastile cad si ridicolul devine rege”, se incheie articolul directorului INSCOP.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: