Polonia, cele mai importante alegeri de la caderea comunismului: „Nu vreau ca oamenii sa se incrunte unii la altii pentru ca au opinii politice diferite”

analize

Polonia, avort, legislatie, liberalizare, Donald Tusk

Polonezii au inceput sa voteze duminica in cadrul alegerilor parlamentare, cruciale pentru viitoarele legaturi cu Uniunea Europeana si cu Ucraina vecina. Populistii aflati la guvernare incearca sa obtina un al treilea mandat consecutiv la putere.

Sondajele de opinie indica faptul ca partidul nationalist Lege si Justitie (PiS) va obtine cele mai multe voturi, dar ar putea avea dificultati in a forma o coalitie de guvernare, dand o sansa opozitiei conduse de fostul sef al UE, Donald Tusk.

Sectiile de votare din statele membre UE si NATO s-au deschis la ora 05:00 GMT si se vor inchide la ora 19:00 GMT, urmand ca sondajele la iesirea de la urne sa fie efectuate imediat dupa, iar rezultatele finale sa fie afisate luni.

Aproximativ 29 de milioane de persoane sunt eligibile pentru a vota, inclusiv jumatate de milion de persoane inregistrate in strainatate, in cadrul unei diaspore numeroase.

O victorie a PiS ar putea exacerba tensiunile cu UE si Ucraina si va pune sub semnul intrebarii viitorul libertatii presei si de drepturile femeilor si ale migrantilor.

„Suntem in UE si vrem sa ramanem acolo, dar intr-o UE a tarilor suverane”, a declarat liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, la ultimul mare miting al partidului, vineri, la Sandomierz.

La propriul sau ultim miting, Tusk a declarat in fata sustinatorilor din Pruszkow ca PiS are „planuri secrete” de a parasi UE si a afirmat ca acestia „conduc tara pe o cale gresita”. „Aceasta este cea mai importanta zi din istoria democratiei noastre din 1989 incoace”, a declarat Tusk la miting, citat de AFP.

„Vom vota, de asemenea, pentru ca Polonia sa ramana in Uniunea Europeana. Polonia este inima Europei”, a adaugat el.

PiS a promis ca va continua reformele controversate ale sistemului judiciar, despre care spune ca au ca scop eradicarea coruptiei, dar pe care UE le considera ca submineaza democratia. Aceasta disputa a blocat fonduri UE in valoare de miliarde de euro.

Cel mai probabil partener de coalitie pentru PiS ar fi Confederatia, un partid de extrema dreapta care a cerut incetarea asistentei pe scara larga a Poloniei pentru Ucraina si a facut campanie pe o platforma puternic anti-migranti.

Dar Confederatia a exclus in mod public o astfel de alianta, iar unii analisti spun ca este putin probabil sa se intample, din cauza tensiunilor care mocnesc intre cele doua partide.

Speranta opozitiei este ca, chiar daca Coalitia Civica a lui Tusk va ajunge pe locul al doilea, va avea suficiente voturi pentru a forma un guvern cu doi potentiali aliati mai mici.

Alegerile sunt pentru camerele inferioara si superioara ale parlamentului, iar PiS a organizat un referendum in aceeasi zi, cu intrebari importante privind migrantii si economia, pe care opozitia a cerut populatiei sa il boicoteze.

Sustinatorii PiS spun ca victoria de duminica va permite partidului sa isi indeplineasca viziunea unei Polonii puternice si suverane, bazata pe valorile catolice traditionale.

Campania a fost caracterizata de atacuri personale la adresa lui Tusk din partea partidului de guvernamant, care l-a acuzat ca lucreaza in interesul Germaniei, al Rusiei si al UE.

PiS a intensificat, de asemenea, retorica anti-migranti, premierul Mateusz Morawiecki afirmand ca tara ar trebui sa fie protejata impotriva imigrantilor ilegali „care nu au niciun respect pentru cultura noastra”.

Multi alegatori sunt exasperati de tonul divizator si amar al campaniei si de scena politica polarizata.

„Vreau o Polonie mai buna decat cea pe care o avem acum. Vreau ca copiii mei sa traiasca intr-o tara libera, democratica si zambitoare”, a declarat Beata Myszkiewicz, o persoana in varsta de 53 de ani care lucreaza pe cont propriu.

„Nu vreau ca oamenii sa se incrunte unii la altii pentru ca au opinii politice diferite. Cred ca acestea sunt cele mai importante alegeri si toata lumea ar trebui sa mearga la vot”, a mai spus ea.

Ucraina si sustinatorii sai occidentali privesc, de asemenea, cu precautie, in cazul in care Polonia urmeaza exemplul Slovaciei, care luna trecuta a ales un guvern  sceptic in ceea ce priveste trimiterea de ajutor Ucrainei.

Polonia a fost unul dintre principalii sustinatori ai Ucrainei in UE si NATO si a primit un milion de refugiati ucraineni, dar exista o iritare tot mai mare in randul multor polonezi.

De asemenea, guvernul s-a certat cu Ucraina in legatura cu o interdictie de import de cereale menita sa protejeze fermierii polonezi.

Marcin Zaborowski, expert la centrul de reflectie Globsec, a declarat ca partidul de guvernamant a adoptat o pozitie mai rece fata de Ucraina in incercarea de a obtine voturi nationaliste. „Dupa alegeri, s-ar putea sa fie prea tarziu pentru a reveni asupra acestui lucru, deoarece raul va fi fost facut”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: