In timp ce Varsovia se pregatea pentru un mars de Ziua Independentei, orasul Poznan se pregatea pentru ceva mult mai bun – parada anuala de Sf. Martin, o procesiune colorata legata inevitabil de cea mai cunoscuta delicatesa din oras: fastuosul croasant Sfantul Martin, potrivit TVP International.
Vandut la numeroase tarabe si magazine din oras si chiar onorat cu propriul sau muzeu, croissantul St. Martin a devenit unul dintre reprezentantii de vaza orasului.
Aproximativ trei milioane de bucati sunt vandute in fiecare an in Poznan. Dar ce este si cu ce difera de echivalentul sau francez?
In comparatie cu delicatesa frantuzeasca, versiunea din Poznan poate provoca frica. Fiecare bucata are nu mai putin de 81 de straturi unse cu cantitati generoase de margarina sau unt.
Un croasant St. Martin cantareste intre 150 si 250 de grame si are aproximativ 1.200 de calorii. Printre ingrediente se numara mac alb, stafide, pesmet din biscuiti, oua si migdale.
Considerat „Mandria Poznanului”, croissantul Sf. Martin a devenit o adevarata comoara culturala si culinara. In 2008, a fost inclus in lista de produse regionale protejate a Uniunii Europene, iar in prezent cei care doresc sa-si descrie croasantele ca fiind Sfantul Martin trebuie sa respecte reguli stricte.
Cu toate acestea, desi aceste linii directoare sunt clare, istoria acestui croissant are putin mai mult mister.
Prima mentiune inregistrata a acestuia a fost intr-un anunt in ziar in 1860, dar nu se stie nimic despre el inainte de aceasta data. Ceea ce se stie insa, este ca a devenit cunoscut 31 de ani mai tarziu, datorita unui brutar numit Jozef Melzer.
Se pare ca Melzer a fost un enorias al Bisericii Sf. Martin din Poznan si aici a ascultat predicile parintelui Jan Lewicki, care a implorat adesea congregatia sa-i ajute pe saraci in spiritul Sfantului Martin, care si-a taiat mantia in jumatate pentru a o imparti cu un cersetor.
Cu predica parintelui Lewicki rasunandu-i in minte, se spune ca, in ajunul paradei anuale de Sf. Martin – o traditie care dateaza din secolul al XVI-lea – Melzer a visat ca sfantul a intrat in oras calare pe un cal alb stralucitor. Insa calul sau si-a pierdut una dintre potcoavele de aur. Dupa ce s-a trezit, Melzer s-a inspirat din visul sau si a copt cornuri in forma de potcoava pe care le-a oferit saracilor cu ocazia Zilei Sf. Martin.
Luni, Poznan l-a sarbatorit pe Sfantul Martin printr-un mars extravagant al centurionilor calare, ia croasantele au jucat si ele un rol important, aproximativ 250 de tone fiind puse la dispozitia pofticiosilor.
Candidatul PSD la Presedintie, Marcel Ciolacu, a anuntat luni ca intentioneaza sa il sune "in…
Un restaurant din Muntii Tatra din Slovacia a fost criticat dupa ce in meniul sau…
Vaticanul a lansat, luni, noi servicii dedicate bazilicii Sf. Petru, bazate pe inteligenta artificiala, permitand…
Politia italiana a descoperit o retea paneuropeana de falsificatori care producea si vindea opere de…
Tom Homan, viitorul „tar de frontiera” al presedintelui ales al SUA, Donald Trump, a declarat…
Din cauza vremii nefavorabile, de marti dimineata, circulatia rutiera se va inchide pe DN7C (Transfagarasan)…